Suđenje Koluviji: Svedočili radnici firme koja je sarađivala sa „Jovanjicom“

Suđenje Koluviji: Svedočili radnici firme koja je sarađivala sa „Jovanjicom“

Koluvija / Viši sud u Beogradu (foto: MUP/KRIK)

Na suđenju Predragu Koluviji, optuženom da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ uzgajao 1,6 tona marihuane, juče su svedočili radnici kompanije „Superior“ koja je sarađivala sa „Jovanjicom“. Oni su ispričali da su za „Jovanjicu“ razmnožavali biljke industrijske konoplje, koja je dozvoljena za gajenje.

Piše: Sara Smolović

Svedok Nenad Nikolić, zaposleni u laboratoriji kompanije „Superior“ koja je poslovala sa „Jovanjicom“, na jučerašnjem suđenju govorio je o tome na koji način su ove firme sarađivale.

Svedok je ispričao da su oni dobijali grančice industrijske konoplje koju su potom posebnom laboratorijskom metodom razmnožavali za Koluvijinu firmu.

„Hranljiva podloga se stavi u epruvete, pa onda tu počinje proces rasta“, objasnio je Nikolić koji je, kako kaže, 40 godina u ovom poslu. Ako taj proces uspe, biljke idu na „Jovanjicu“ koja nastavlja da ih gaji, kazao je.

Ipak, tužilaštvo tvrdi da je posao koji je „Jovanjica“ ugovorila sa ovom kompanijom bio samo paravan kako bi se stvorio privid da firma gaji industrijsku konoplju, a ne marihuanu. Uzgajanje industrijske konoplje je dozvoljeno, dok gajenje indijske konoplje, koja je poznata kao marihuana, nije. Ključna razlika između njih je u količini procenata psihoaktivne supstance THC.

Svedok je rekao i da je jednom prilikom bio u poseti „Jovanjici“ iz stručne znatiželje – da vidi kako biljke koje su potekle iz njihove laboratorije napreduju.

Tužilac je pitao Nikolića da opiše posetu Staroj Pazovi. Interesovalo ga je da li ga je neko sprovodio kroz imanje ili je išao samostalno i da li je posetio i takozvano „podzemlje ’Jovanjice’“ – podzemne prostorije u kojima je, prema optužnici, marihuana sušena i spremana za prodaju.

„Vodio me je kolega (…) gde je on hteo. Kako da kažem, vrlo ograničeno kretanje mi je bilo. Oni znaju gde je šta“, odgovorio je Nikolić i dodao: „Nisam ni primetio da postoje podrumske prostorije.“

Plantaža na „Jovanjici“

Osim Nikolića, juče je svedočilo još nekoliko zaposlenih u firmi „Superior“. Dan ranije, o poslovima ove kompanije sa „Jovanjicom“ na sudu je govorio i direktor Nebojša Đinović. On je kazao da su biljke izvozili u Severnu Makedoniju, kao i da mu Koluvija nije plaćao za urađeni posao. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Suđenje će se nastaviti krajem ovog meseca.

Predragu Koluviji, vlasniku kompanije „Jovanjica“, i devetorici njegovih saradnika trenutno se sudi da su proizveli 1,6 tona marihuane.

Optuženi i njihovi advokati tvrde da su uzgajali isključivo industrijsku konoplju koja je legalna za gajenje.

Karakteristično za ovo hapšenje je bilo to što se policija nije odmah oglasila i pohvalila velikom zaplenom, kako to obično čini . Javnost je o tome obavestio opozicioni političar Miroslav Aleksić, a bivši ministar policije Nebojša Stefanović se potom pravdao da policija nije htela da upozori nove potencijalne izvršioce.

Koluvija je osim biljaka, gajio i odnose sa različitim državnim funkcionerima. Njegovo imanje su posećivali i praktično reklamirali političari vladajućeg režima među kojima su Aleksandar Vulin, sada ministar policije, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Grada Beograda, kao i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije” .

Veze Koluvije sa pripadnicima policije, obaveštajnih agencija BIA-e i VOA-e bile su pod istragom tužilaštva koje je utvrdilo da su oni štitili Koluviju i njegovo imanje, ali mu i pružali logističku podršku – dostavljali mu poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja, o čemu je ranije pisao KRIK. Oni su optuženi, ali suđenje još nije počelo.

Detaljnije o tome pročitajte ovde

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.