Suđenje Koluviji, policajcima i agentima BIA-e i VOA-e ponovo odloženo

Suđenje Koluviji, policajcima i agentima BIA-e i VOA-e ponovo odloženo

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Suđenje Predragu Koluviji i pripadnicima policije i obaveštajnih agencija BIA i VOA koji su optuženi da su štitili Koluviju i njegovo imanje ne kome je organizovao uzgajanje 1,6 tona marihuane, danas je ponovo odloženo, saznaje KRIK. Ovo suđenje i dalje je u početnoj fazi kada je zatvoreno za javnost i od juna stoji u mestu pošto nijednom od tada nije održano. Sledeće je zakazano za kraj oktobra.

Piše: Sara Smolović

Suđenje Predragu Koluviji, policajcima i pripadnicima Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije – BIA i VOA optuženim da su Koluviji pomogali da zaštiti imanje njegove firme „Jovanjica“ gde je pronađeno 1,6 tona marihuane, danas se nije održalo po četvrti put od maja ove godine. Ovaj postupak kolokvijalno se zove „Jovanjica 2“ pošto protiv Koluvije postoji već jedno suđenje – zbog uzgajanja marihuane na imanju „Jovanjice“.  

Ono se i dalje nalazi u početnoj fazi – takozvanog pripremnog ročišta, kada je i dalje zatvoreno za javnost i kada se raspravlja o dokazima. Ta faza ne uspeva da dođe do kraja jer se suđenja često odlažu, a razlozi za to bili su različiti: advokati se nisu pojavljivali na sudu, tražili su izuzeće sudije, a jednom prilikom je Koluvija na dan suđenja otkazao svoje advokate. Danas je ono odloženo jer je jednom od optuženih preminuo otac, pa je bio odsutan. 

Tek pošto se završi pripremno ročište suđenju će moći da prisustvuju novinari i građani, a sudija bi trebalo i da tada odluči da li će ovaj postupak spojiti sa onim koji već traje.

Policajci i obaveštajci optuženi su da su Koluviji pružali bezbednosnu i logističku podršku – dostavljali su mu poverljive podatke iz policije, obezbedili mu oružje, specijalne policijske tablice, lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, ali su i fizički čuvali imanje firme „Jovanjica“ u Staroj Pazovi, tvrdi tužilaštvo. 

Za organizaciju ovih poslova, tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, dogovarali su se, između ostalog i preko tajne aplikacije „Razgovor“ u kojoj su imali čet-grupu koja se zvala „Savet za bezbednost“. Iz njihovih poruka koje je tužilac citirao u optužnici, a koje je KRIK objavio početkom godine, deluje da su pripadnici ove grupe bili bliski. Neki od njih oslovljavali su druge nadimcima „bato“ i „bato zlato“, a bilo je i onih koji su svog šefa Koluviju tešili kada se on plašio da će biti otkriven. 

Od kako je Koluvija prošle nedelje pušten iz pritvora u kojem se nalazio od hapšenja u novembru 2019, više niko od optuženih nije u pritvoru. Neki se brane sa slobode, neki kao Koluvija nose nanogicu u svojoj kući, a neki od njih su u bekstvu. 

U postupku u kome se Koluvija tereti za proizvodnju marihuane suđenje traje već godinu dana, a Koluvija je juče u sud prvi put došao od kuće.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.