Koluvija prvi put stigao na suđenje iz svog doma

Koluvija prvi put stigao na suđenje iz svog doma

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Optuženi narko-bos Predrag Koluvija došao je danas na suđenje prvi put iz svog doma, a ne ćelije u kojoj je proveo prethodne dve godine, a iz koje su ga pustile sudije Apelacionog suda. Vidi se velika promena: Koluvija se ranije često žalio na zdravstvene probleme, navodni gubitak sluha i u sudnici je bio često nervozan, dok je danas bio nasmejan i pun samopouzdanja. 

Piše: Sara Smolović

U Viši sud u Beogradu, u kojem mu se sudi da je organizovao grupu koja je uzgajila više od tone i po marihuane na imanju njegove firme „Jovanjica“, Koluvija je danas stigao vidno opušteniji i raspoloženiji nego ranije. 

Dovezla ga je i odvezla siva „škoda superb“, a u sudnicu je ušetao sam, bez zatvorske straže koja ga je do sada dovodila iz pritvora.

Nosio je plavo-bež odelo bez kravate, a umesto lisica imao je nanogicu. Osedeo je i smršao, ali za razliku od ranijih pojavljivanja u sudnici, sada bio nasmejan. Hitrim korakom je gledao kako da prođe pored mnogobrojnih novinara ispred suda i uđe u kola koja ga čekaju. 

U jednom trenutku izgledalo je da će dati izjavu novinarima koji su se okupili isped sudnice, ali je poslušao savet svoje advokatice Zore Dobričanin Nikodinović koja mu je dobacila „Peđa, nikakve izjave“. Pogledao ju je, potvrdno klimnuo glavom i ništa nije rekao novinarima.

U sudnici se nije žalio, kao ranije, na zdravstvene probleme i oštećeni sluh. Ipak, nije propustio priliku da postavi nekoliko pitanja svedoku koji je danas saslušan.

Svedok Branimir Melentijević, suvlasnik i direktor poznate pivare „Kabinet“, danas je kratko govorio o svom odnosu sa Koluvijom. 

Organsko pivo

„Mi ‘Jovanjicu’ znamo kao proizvođače organske hrane i oni su nama pristupili sa idejom da napravimo organsko pivo. Zvalo se ‘Bio-mio’, a ‘Jovanjica’ je bila jedini kupac jer su ga oni distribuirali kao organski proizvod“, rekao je Melentijević.

„Kada je gospodin Koluvija došao do nas u pivaru da probamo pivo, u tankovima su bile i ostale vrste piva. Pored je bilo i pivo od konoplje, a mi smo rekli da smo mi uzvoznici semena. Oni su tad došli na ideju da kupe preostalo seme od nas i da od njega sami probaju da naprave pivo“, ispričao je svedok Melentijević. 

Njegova firma je „Jovanjici“ prodala 50 kilograma semena industrijske konoplje za koju je objasnio da je imala manje od 0,3 posto psihoaktivne supstance THC, što je u Srbiji zakonom dozvoljeno. Naveo je da osim toga nisu imali nikakav drugi zajednički posao. 

Koluvija je pokušao da svedoku postavi pitanje u čemu se razlikovala njegova ideja za proizvodnju piva od konoplje i Melentijevićev recept. Svedok, međutim, nije razumeo pitanje, a pošto je Koluvija pokušao da mu pomogne pri odgovoru, sudija Zoran Ganić ga je prekinuo.

Najviše pitanja svedoku je postavio tužilac Saša Drecun koga je interesovalo da li se bavio uzgajanjem industrijske konoplje. Melentijević je rekao da je imao ogledno polje kod Valjeva – zemljište na kome su vršena ispitivanja semena konoplje, što je bilo neophodno kako bi dobio dozvolu za uvoz ovog semena, pa je tužilac počeo detaljno da ga ispituje. Drecun ga je pitao da li je to polje bilo u plastenicima, da li je imalo grejanje, provetravanje, klimatizaciju i navodnjavanje. Svedok je ovo negirao i naglasio da je bilo na otvorenom polju i u prirodnim uslovima. 

Koluvija je imao primedbe na pitanja tužioca i optužio ga da svedoku praktično pomaže pri odgovorima. 

„Moja primedba se odnosi na to što gospodin tužilac pominje neku ventilaciju, klimatizaciju i to insinuira tu nešto. A ako ventilacije nema…“ rekao je Koluvija kada ga je sudija Ganić prekinuo i objasnio mu da ne može da ima primedbe na pitanja tužioca, već samo na reči svedoka. 

Koluvija je na imanju svoje kompanije „Jovanjica” imao plastenike, uređaje za grejanje i hlađenje, ventilaciju i navodnjavanje. 

Na suđenju su bili prisutni svi Koluvijini advokati, među kojima i narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović. 

Koluviji i radnicima sa imanja „Jovanjica“ već godinu dana sudi se da su proizveli više od tone i po marihuane na imanju ove firme u Staroj Pazovi. Koluvija je optužen da je bio organizator ove grupe, a uhapšen je u novembru 2019. 

Do prethodnog petka on se nalazio u pritvoru, kada je Apelacioni sud u Beogradu odlučio da promeni odluku sudija iz Višeg suda i Koluviju pusti iz ćelije uz nanogicu. Predsednik veća koje je donelo ovu odluku je sudija Zoran Savić za kojeg je KRIK ranije otkrio da je investirao u gradnju vile „Pahulja“ na Kopaoniku i poseduje vrednu imovinu koja višestruko prelazi njegove prihode od plate. Savićevu karijeru je pratilo još kontroverznih odluka, između ostalog i ona kada je sa kolegama iz veća prekršio zakon pri oslobađanju Stanka Subotića od optužbi za šverc cigareta. 

Koluvija će tako na suđenja ubuduće dolaziti iz svog doma. Osim ovog, protiv njega se vodi još jedan postupak u kojem mu se sudi zajedno sa policajcima i obaveštajcima iz Bezbednosno-informativne (BIA) i Vojnoobaveštajne (VOA) agencije. Oni su optuženi da su Koluviju i njegov biznis štitili i pružili mu bezbednosnu podršku. To suđenje se kolokvijalno zove „Jovanjica 2“ i od maja meseca, ono se nije pomerilo sa početne tačke. Više o tome pročitajte ovde.

Koluvijno imanje, na kojima se osim biljaka zbog kojih je uhapšen proizvodila i organska hrana, javno su posećivali i praktično reklamirali: Aleksandar Vulin, sada ministar policije, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Grada Beograda, Dragan Sikimić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, kao i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije”.

Koluvija osim ovih, ima poznanstva sa političarima u regionu o kojima je KRIK ranije pisao.

Pročitajte više o ovom slučaju u našim tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.