Suđenje bivšem inspektoru SBPOK-a: „Nema predsednika koji se više pita na ulici od Vučića“

Suđenje bivšem inspektoru SBPOK-a: „Nema predsednika koji se više pita na ulici od Vučića“

Božidar Stolić i advokat Branislav Bogdanović (foto: KRIK)

Poruke koje su preko zaključane aplikacije „skaj“ razmenjivale dve nepoznate osobe prikazane su na današnjem suđenju bivšem inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidaru Stoliću za odavanje poverljivih policijskih informacija klanu Veljka Belivuka. „Koliko god da ih drže bitno je da niko ne progovori“, jedna je od poruka poslatih nakon što su u februaru prošle godine uhapšeni Belivuk i njegovi saradnici.

Piše: Milica Vojinović

„Digli su ih sve noćas“, obaveštava jedan sagovornik drugog.

„E pa svašta, zna li se ko je sve uhapšen? Za koje iznude?“, pita ovaj i dodaje: „Koliko god da ih drže bitno je da niko ne progovori.“

Sagovornici za koje tužilaštvo nije utvrdilo ko su dopisivali su se o hapšenju Veljka Belivuka i njegovih saradnika, a neke od poruka prikazane su danas na suđenju. Poruke pišu na ijekavici, a dopisivanje uglavnom započinju pozdravima poput: „Dobro jutro, Đenerale“. 

Iz poruka se vidi da pričaju o tome kako se Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković drže u policiji nakon hapšenja.

„Kažu da je Mare najveća faca. Najbolje se drži od svih, naravno pored Belog“, piše jedan od sagovornika i obaveštava da je „tužilac za njih onaj Saša Ivanić“. Tužilac Ivanić vodi slučaj protiv Belivuka i njegove grupe, ali i ovaj u kom se sudi Stoliću i kriminalcu Filipu Goluboviću.

U porukama koje nisu pročitane, već su samo na kratko prikazane na ekranima u sudnici, videlo se i ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Đe Vučić za svoju guzicu se boji kao niko i nema predsjednika koji se više pita na ulicu“, navodi jedan od sagovornika, ali ne objašnjava detaljnije ovu tvrdnju.

Dalje u konverzaciji pomenuta i bitna imena u srpskoj policiji. Tako, osoba koja obaveštava drugu o dešavanjima u policiji navodi da se pripremaju hapšenja nekadašnje sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, ali i prethodnog ministra policije Nebojše Stefanovića. Hrkalović i Papić zaista su i uhapšeni prošle godine, a trenutno su u toku suđenja u ovim slučajevima.

Nakon te poruke, usledio je komentar da su „Velja i Dijana bili na krv i nož“.

Osim poruka, slate su i fotografije i to Miljkovića i Belivuka u policiji, sa lisicama na rukama – kako sede za stolom na jednoj i naslonjeni glavama ka zidu na drugoj.

Na kraju konverzacije osoba koja prenosi informacije iz policije navodi da je „murijašu“ koji mu, po svemu sudeći, daje ove podatke, dao 5.000 evra.

„On je načelnik jednoga odeljenja u SBPOK-u“, dodaje.

Ovaj načelnik je, tvrdi tužilac Ivanić, optuženi Stolić. Iako tužilaštvo nije uspelo da utvrdi ko su osobe koje su se dopisivale na „skaju“, jedan od njih bi, sudeći prema optužbama, mogao biti Golubović.

Naime, Stolić je Goluboviću prenosio tajne informacije iz istrage koja se prošle godine vodila protiv Belivuka i njegove grupe, a Golubović je ove podatke prosleđivao dalje svojim saradnicima, navodi se u optužnici. Stolić mu je otkrio koje dokaze je policija pronalazila, kao i kako se Belivuk i Miljković ponašaju u policiji posle hapšenja, tvrdi tužilaštvo.

Stolićev advokat Branislav Bogdanović danas je odbacio dokaze tužilaštva navodeći da se nigde u prikazanoj konverzaciji ne navodi Stolićevo ime, čak ni u poruci u kojoj se pominje načelnik odeljenja u SBPOK-u.

„Kako da znamo da nije neko drugi od silnih načelnika koji su pohapšeni“, pitao je Bogdanović i nabrojao osam policijskih načelnika, među kojima i zamenika načelnika SBPOK-a Nevenka Marića, bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije Iliju Milačića, protiv kojih su pokretane istrage.

Tužilaštvo, međutim, osim „skaj“ komunikacije, ima i priznanje Golubovića koji je po hapšenju detaljno opisao kako je od Stolića dobijao tajne informacije iz policije. Na suđenju je promenio priču i tvrdio da su ga policajci naterali da sve prizna, ali tužilac koristi njegov prvi iskaz kao dokaz.

Prikazivanjem dopisivanja sa „skaja“ završeno je sa dokazima koje je predložilo tužilaštvo, pa su danas predstavljeni i dokazi odbrane. Među njima su neke od naslovnih strana dnevnih novina i tabloida iz februara prošle godine, a sve su kao glavnu vest imale neke od detalja iz istrage protiv Belivuka.

Ovime Stolićev advokat nastoji da dokaže da su detalji iz istrage već bili javno objavljeni, pa Stolić nije ni mogao da ih otkrije kriminalcima.

Tužilac Ivanić je, međutim, istakao da u medijima nisu objavljene fotografije koje su danas prikazane niti informacija o tome da se Miljković i Belivuk „dobro drže“ i „brane ćutanjem“.

Nove optužbe
Ivanić je danas rekao da je promenio optužnicu pa se sada Goluboviću na teret stavlja i da je podstrekao Stolića da zloupotrebi položaj u policiji kako bi mu otkrio tajne podatke. Zbog ovoga će Stolić i Golubović na sledećem suđenju, zakazanom za kraj meseca, imati priliku da se ponovo izjasne o optužbama. Nakon toga uslediće završne reči i kraj ovog suđenja.

Stolić je jedan od policajaca koji su uhapšeni nakon što je razbijena Belivukova ekipa koja je imala jake veze u policiji i politici. Postupci se vode i protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a i Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP-a, ali su optužbe u ovim slučajevima mnogo slabije.

Papić je optužen da je Belivukovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću mimo propisa vratio blindirani automobil koji mu je policija oduzela, dok se Hrkalović sudi da je ometala istragu protiv Belivuka u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, poznatom kao “ubistvo na šinama”.

Tužilaštvo se nije bavilo ključnim vezama koje je grupa imala sa ljudima u vrhu vlasti. Tako, nije istraživalo odnose koje su sa članovima grupe imali generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko, a koje su novinari otkrili pre nekoliko godina.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Comments are closed.