Suđenje Stoliću: Bio sam na tragu Belivukovom klanu i korupmiranim policajcima

Suđenje Stoliću: Bio sam na tragu Belivukovom klanu i korupmiranim policajcima

Božidar Stolić sa advokatom (foto: KRIK)

„Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i podnosio izveštajte o njima“, kazao je juče bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić iznoseći završne reči u postupku u kome mu se sudi da je Belivukovoj grupi odavao informacije iz policije. Izricanje presude zakazano je za sredinu jula.

Piše: Sara Smolović

„Isti taj Veljko Belivuk i Marko Miljković su postavljali službenike i načelnike u policiji, to zna i tužilaštvo. Nadam se da će sve to isplivati na videlo“, rekao je Stolić u završnici suđenja pred Višim sudom u Beogradu.

Stoliću se sudi da je članovima grupe kriminalca Veljka Belivuka odavao poverljive policijske podatke iz istrage protiv njih od kraja januara 2020. do jula prošle godine u zamenu za novac – pojedine informacije navodno su koštale 500 evra.

„Nisam počinio nijedno krivično delo…Apsolutno mislim da nisam kriv“, negirao je on još jednom krivicu.

Stolić je juče ispričao da je on ustvari bio taj koji je bio na tragu ovom klanu, kao i korumpiranim policajcima koji su radili to za šta se njemu sada sudi. Naveo je i da pojedinci iz MUP-a pokušavaju da ga diskredituju.

„Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pisao i podnosio izveštajte o njima“, kazao je bivši inspektor SBPOK-a.

On se osvrnuo i na optužbe tužilaštva o novcu koji je, kako tvrdi tužilaštvo, dobijao od kriminalaca u zamenu za informacije iz policije.

„Zašto bih ja celu svoju karijeru bez ijedne mrlje rizikovao na ovaj način?“, zapitao se Stolić, ali nije detaljnije govorio o tome.

Filip Golubović, Belivukov saradnik kome se sudi da je bio posrednik između Stolića i drugih članova kriminalne grupe, juče je takođe izneo završne reči. On je, podsetimo, ranije tužilaštvu priznao krivicu, ali je potom promenio iskaz i ispričao da je priznanje bilo iznuđeno i pod pritiskom.

Golubović je juče ponovio da nije  član nijedne kriminalne grupe, te da ne poznaje ni Veljka Belivuka ni Marka Miljkovića.

„Ne sporim da sam dao izjavu u SBPOK-u, ali sam već objasnio kako je do toga došlo“, rekao je Golubović aludirajući na navodne pritiske.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je tužilaštvo dokazalo optužbe i da kao jedan od ključnih dokaza smatra Golubovićevo prvobitno priznanje krivičnog dela.

„Na osnovu ovog ključnog dokaza u predmetu idu i dokazi koji tu priču potvrđuju“, rekao je Ivanić i potom nabrajao ostale dokaze koji se, kaže, uklapaju u Golubovićev iskaz – među kojima su sadržaj poruka koje su razmenjivale nepoznate osobe na zaštićenoj „skaj“ aplikaciji, kao i podaci o tome koga je sve Stolić proveravao u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a, bazi koja sadrži podatke o istragama i poternicama.

„Videli smo iz sadržaja ‘skaj’ aplikacije – sve ovo o čemu je Golubović pričao se pojavljuje u toj komunikaciji“, kazao je Ivanić i naglasio da su to informacije iz prvih 48 sati istrage protiv Belivuka i njegovog klana, i da to nisu podaci za koje odbrana tvrdi da su već bili objavljeni.

Dva sagovornika za koje tužilaštvo nije uspelo da utvrdi ko su na „skaju“ su se dopisivali o hapšenju Belivuka i njegovih saradnika i razmenjivali detalje o tome kako se drže u policiji, ali i o tome da se pripremaju hapšenja nekadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića i ranijeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ivanić je tražio da sudijeStolića osude na najmanje tri, a Golubovića na jednu godinu zatvora.

Stolićev advokat Branislav Bogdanović rekao je da je postupak instruisan, kao i da je „jasno da se postupak ne vodi samo u sudnici, već iz nekih drugih centara moći.“

On je za svog klijenta tražio oslobađajuću presudu i osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u MUP-u – međusobne optužbe koje su u javnosti izneli Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović o saradnji sa Belivukovom grupom.

„U MUP-u vlada potpuni haos, gde vladaju različite struje…Sad taj haos pratimo preko medija, a Stolić je žrtva toga, jer mora na nekome da se prelomi, i sad ispada da je on najgori čovek u MUP-u“, kazao je Bogdanović.

Stolić je jedan od ljudi iz policije koji je optužen zbog saradnje sa Belivukovom grupom. Postupci se vode protiv bivšeg načelnika SBPOK-a Gorana Papića i bivše državne sekretarke Hrkalović. U svim slučajevima, međutim, deluje da tužilaštvo nije do kraja sprovelo istragu.

Nisu istražene ni veze koje su sa članovima Belivukove grupe imali generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko, a koje su novinari otkrili pre nekoliko godina.

Veljko Belivuk i njegova grupa optuženi su za sedam brutalnih ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom, a više o tome možete pročitati ovde.

Comments are closed.