Stefanović optužio svoje bivše saradnike iz policije i stranke za povezanost sa kriminalcima

Stefanović optužio svoje bivše saradnike iz policije i stranke za povezanost sa kriminalcima

Nebojša Stefanović (foto: printskrin)

Ministar odbrane Nebojša Stefanović danas je reagovao na intervju svoje bivše saradnice Dijane Hrkalović i po prvi put u javnost izneo nove detalje o vezama kriminalaca i ljudi sa kojima je radio u ministarstvu policije. Stefanović ovo radi kako bi se odbranio od javnih optužbi da sarađuje sa kriminalcima istakavši da mu ove optužbe namešta advokat i stranački kolega Vladimir Đukanović, koji, kako tvrdi, pokušava da utiče na sud i tužilaštvo u slučajevima u kojima je branilac. Stefanović je kao saradnika kriminalne grupe Veljka Belivuka označio svog nekadašnjeg prijatelja, biznismena Aleksandra Papića tvrdeći da stoji iza tabloida „Objektiv” koji je objavio intervju sa Hrkalović, dok je nju optužio za bliske veze članom kavačog kriminalnog klana.

Pišu: Milica Vojinović, Bojana Jovanović

Ministar Stefanović počeo je svoje obraćanje kratkom pohvalom predsednika Aleksandra Vučića koga, kaže, „podržava duže od 20 godina“.

Stefanović tvrdi da je nevin po pitanju veza sa kriminalom, ali optužuje više svojih bivših saradnika iz policije i stranke da su povezani sa kriminalnim grupama, pre svega sa ekipom Veljka Belivuka, bliskom kavačkom klanu.

Za svog kolegu iz Srpske napredne stranke, advokata Vladimira Đukanovića, Stefanović navodi da sa pozicije političara vrši ogroman pritisak na pravosudne institucije, posebno na sudije. Ističe da je Đukanović, koji od pre četiri meseca brani i Dijanu Hrkalović,  prezeo ulogu „advokata i tužioca i medijskog uposlenika“.

„Treba samo još da se formalizuje i da njegov potpis bude onaj koji će vas oslobađati ili slati u zatvor. Odnosno, ako vam treba advokat, ako ne uzmete Vladimira Đukanovića vaša sudbina je neizvesna, ali ako uzmete njega, onda je vaša sudbina potpuno izvesna, vi ste slobodni“, kaže Stefanović.

Navodi i da je upravo to što je Đukanović počeo da brani Hrkalović dovelo do toga da ona njega optužuje za kriminal, iako je do nedavno govorila sve najlepše o njihovoj saradnji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

„Promenom advokata, posle samo par meseci, narativ se potpuno menja i onda osoba tvrdi da sam je ja maltretirao. Naravno da tu nema istine i naravno da je to lagala, kao što je lagala i za skoro sve ostalo što je rekla u toj emisiji.“

U emisiji o kojoj govori, Hrkalović, kojoj je bio šef, ga je optužila da je sarađivao sa Belivukovom kriminalnom grupom i da je, između ostalog, krio izveštaj o porukama pronađenim u Belivukovom telefonu tokom istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića – jer se njegovo ime pominjalo u tim prepiskama. Stefanović sada uzvraća istim optužbama.

„Ono što smo mogli da vidimo u javnosti jeste da su u tim porukama Belivuk i njena bliska veza – policijski službenik koji se s njim dopisuje, vrlo blisko komunicira pre svega o Dijani Hrkalović. Ona prenosi pozdrave Belivuku, a njen vrlo bliski, rekao bih intimni prijatelj, dopisuje se s njim, razmenjuje različitu vrstu poruka, pozdravlja ga od Dijane, ohrabruje.“

Ovde Stefanović govori o pripadniku Žandamerije Nenadu Vučkoviću Vučku, a poruke o kojima govori KRIK je ranije objavio.

Dijana Hrkalović (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Ministar je izneo još optužbi rekavši da je Hrkalović na putovanju u Izraelu, koje je inače spominjala u intervjuu, bila sa „jednim od pripadnika kavačkog klana, vođom navijača Partizana sa Karaburme i čovekom koji je sa njom tada bio u vrlo bliskim odnosima.“

„Taj čovek joj se pridružuje na letovanju o čemu postoji veliki broj dokaza, čak i svedoka. I naravno, iako ja u to vreme nisam imao bilo kakav podatak da je ona počinila bilo kakvo krivično delo, nisam mogao da dozvolim da takva osoba nastavi da radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i ona je nakon toga bila prinuđena da podnese ostavku u MUP-u i da iz MUP-a ode“, tvrdi Stefanović.

Na kraju zaključuje i da je „očigledno sve vreme imala komunikaciju sa različitim kriminalcima, imala veze sa njima i naravno ko zna šta razmenjivala.“

Kontakte sa kriminalcima održavala je, sumnja Stefanović, preko telefona sa enkriptovanom „skaj” aplikacijom.

„Veoma je važno da institucije daju odgovore na pitanja: da li je recimo Dijana Hrkalović imala telefonsku komunikaciju sa Darkom Elezom, licem koje je osumnjičeno za ozbiljna teška krivična dela, čini mi se i jedno ubistvo, a i da kažu da li je posedovala ‘skaj’ telefon kojim je razmenjivala poruke sa Elezom’.”

Ozbiljne optužbe za saradnju sa Belivukovom grupom, ministar je izneo i na račun svog nekada bliskog prijatelja – biznismena Aleksandra Papića, za koga sada sumnja da se sa članovima ove grupe družio, pa čak i da je krajem 2020. išao u „bunker kod Veljka Belivuka da mu nosi informacije koje treba da mu ukažu na to da se sprema policijska akcija protiv njega.“

„Vrlo je važno da istraga pokaže kakve su bile veze i ‘Objektiva’ i samog Papića sa klanom Veljka Belivuka, da vidimo ko je šta radio i ko je koristio te frontove za različita krivična dela.“

Za Papića tvrdi i da se „bavi prljavim delom posla, da ide i prikuplja informacije, izmišlja, preti i ucenjuje, da bi to mogao kasnije da objavljuje u svojim novinama.“

To radi, tvrdi Stefanović, zajedno sa Vladimirom Đukanovićem kome je preko svoje firme isplaćivao „mesečnu apanažu od 240.000 dinara“ – sve kako bi Đukanović intervjuisao goste od kojih se, kako tvrdi, traži samo da ispričaju nešto protiv Stefanovića.

Podsećamo, Đukanović je radio intervjue sa Predragom Koluvijom, kome se sudi da je proizveo preko tonu droge, kao i sa bivšim policajcima Goranom Papićem i Ilijom Milačićem, koji su u intevrjuima optuživali Stefanovića.

„Oni to rade da prikriju, pre svega Papić, svoju upletenost sa kriminalnim klanovima. Oni sklapaju medijsku mašineriju, štite svoje delove mašinerije i svoje biznis interese, pokušavaju da, prevaljujući krivicu na druge ljude, zaštite sebe“, navodi Stefanović i dodaje da Hrkalović svojim intervjuom pokušava da dobije „medijsku milost“ kako bi izvojevala blažu kaznu na sudu.

Vladimir Đukanović (foto: mc.rs)

Stefanović se u svom polučasnovnom video obraćanju osvrnuo i na slučaj „Jovanjica“ braneći se od tvrdnji svoje bivše saradnice da je on taj koji je „montirao“ hapšenje Predraga Koluvije, kao i njegovo povezivanje sa bratom predsednika Andrejem Vučićem.

Akciju policije u kojoj je uhapšen Koluvija ocenio je kao „čistu“, ali veći deo vremena posvetio je objašnjavanju da nema nikakve veze sa „uvlačenjem“ predsednikovog brata u ovaj slučaj.

„Ja sam taj koji je prvi, imenom i prezimenom, stao iza činjenice i stojim i danas, da Andrej Vučić i Aleksandar Vučić, sa Predragom Koluvijom i ‘Jovanjicom’ nikada nisu imali komunikaciju ni vezu sa ovim slučajem“, ponovio je više puta ministar.

Kao i na početku, Stefanović je i na kraju svog obraćanja pričao o predsedniku Vučiću, pokajnički govoreći o „nekim greškama“ koje je činio, a koje su predsedniku „verovatno nanele štetu, bol i tugu i sve ono o čemu je on često govorio u javnosti.“ Ipak, nije objasnio o kojim greškama govori.

Dijana Hkralović je, podsetimo, prošlog vikenda za prorežimski tabloid „Objektiv“ dala intervju u kom je Stefanovića optužila za saradnju sa Belivukovom grupom, ali i za „montiranje“ slučaja „Jovanjica“, tvrdeći i da ju je maltretirao dok je radila kao državna sekretarska u njegovom ministarstvu. Osim ovoga, ona je tokom čitavog intervjua hvalila predsednika Vučića ističući da je njen idol i da gleda u njega kao u sunce. Više o tome pročitajte ovde.

Ključne veze koje je Belivukov klan imao u vrhu policije i politike, međutim, ostale su van istrage tužilaštva. Tužilaštvo je grupu optužilo za sedam brutalnih ubistava, otmice, silovanje, drogu i oružje, ali se istraga nije bavila vezama koje su članovi ekipe imali sa moćnim ljudima u državi.

Pročitajte više u tekstovima:

Veze Belivukove grupe u policiji samo zagrebane

Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

Hrkalović: Sve sam radila po nalogu Stefanovića, Belivuka ne poznajem

Comments are closed.