Snimci ubistva na suđenju Jotki: „Mene ne bi mogao da ubije ovako“

Snimci ubistva na suđenju Jotki: „Mene ne bi mogao da ubije ovako“

Zoran Jotić/Viši sud (foto arhiva/KRIK)

Snimci ubistva oca i sina, Dejana i Vojina Stankovića, prikazani su danas ponovo na suđenju kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovoj grupi, pošto je zbog promene sudija postupak počeo ispočetka. „Mene ne bi mogao nikad da ubije ovako kao što je ovaj njega“, kazao je Jotić komentarišući snimke ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Suđenje Jotiću i njegovoj grupi koja se tereti za dva ubistva počelo je nedavno ispočetka kada je slučaj preuzelo veće sudije Zorana Šešića. Optuženi su ponovo negirali krivicu, a sudija Šešić je odlučio da ključni dokazi ponovo budu pregledani na suđenju.

Tako su danas ponovo prikazani snimci oba ubistva – Vojina Stankovića u maju 2018. godine i njegovog oca Dejana Stankovića u junu iste godine. 

Likvidaciju Vojina Stankovića zabeležile su kamere kafića u centru Kruševca u kome je i ubijen. Na njima se vidi kako se Stanković i još nekoliko momaka susreću sa osobom koja se na snimku ne prepoznaje, a koja zatim puca u njega. U sledećim kadrovima Stanković pada na zemlju dok momci koji su bili sa njim beže.

Stankovićev otac Dejan ubijen je ispred hotela „Golf“ u Kruševcu, a ubica je, vidi se na snimku, šetao ulicom čekajući Stankovića. Pošto je Stanković izašao, ubica mu prilazi praveći se da lagano šeta. Kada mu je prišao dovoljno blizu izvadio je pištolj iz džepa i pucao u njega. Stanković zatim pokušava da pobegne, ali ubica ide za njim i puca, a zatim beži u suprotnom smeru. Ubica, vidi se na snimku, nosi maskirnu jaknu i crne pantalone i ima naočare.

Stefan Radulac, optužen za obe likvidacije, priznao je ranije da je pucao u Vojina Stankovića i da je to on na snimku ubistva. Rekao je da je to uradio jer se plašio da će u suprotnom ovaj njega ubiti pošto su odranije bili u sukobu.

Tužilaštvo tvrdi da je Radulac ubio i Vojinovog oca Dejana Stankoivća i to na nagovor Jotića – koji mu je rekao da će Dejan želeti da mu se osveti za ubistvo sina. Jotić je ubistvo Dejana Stankovića organizovao iz osvete pošto je verovao da je ovaj ubio njegovog najboljeg prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Petu, tvrdi tužilaštvo. 

Radulac i Jotić, međutim, tvrde da ovo nije istina i odbacuju ove optužbe tužilaštva. Oni su danas komentarisali snimak ubistva starijeg Stankovića.

„Mislim da se jasno vidi da je čovek stariji, širih kukova i užih ramena“, rekao je Radulac komentarišući ubicu sa snimka. „Ja sam tog Dejana poznavao, da je mene video on bi nekako odreagovao, neki znak, nešto. Ovo nema veze s vezom.“

Jotić se osvrnuo na to kako je ubica bio obučen s obzirom na to da je bio jun mesec i toplo vreme.

„Svi su lagano obučeni, a ovaj čovek u uniformi čeka sat i nešto. Kako je moguće da je ovako obučen, a niko ne obraća pažnju“, upitao je Jotić.

Istakao je da je čudno što ni Stanković nije primetio ovu neuobičajenu pojavu i bio pažljiviji.

„Mene ne bi mogao nikad da ubije ovako kao što je ovaj njega“, kazao je Jotić.

Osim snimaka ubistava, na suđenju je pušten i snimak sa naplatne rampe na kom se vidi optuženi Saša Zoraja koji vozi automobil BMW. Prema optužnici, on je nakon ubistva pomogao Radulcu i Jotićevom saradniku Igoru Gajiću da pobegnu tako što ih je prevezao svojim automobilom do granice sa Bosnom i Hercegovinom. Oni su u kolima navodno legli jedan preko drugog i stavili stvari preko sebe kako ne bi bili uočeni.

Na snimku se, međutim, ne vidi da li je neko sedeo na zadnjem sedištu kao što tvrdi tužilac.

„Imam jedan predlog, da stavite mene i Radulca u BMW jednog preko drugog da vidite da li se nešto vidi“, obratio se Gajić sudiji.

„Pa gde da dovezem BMW u sudnicu? Gde da uteram BMW“, šaljivo ga je pitao sudija Šešić.

„Pa ne u sudinicu, ispred. Nas stražari nek izvedu“, odgovorio mu je Gajić.

Sudija se na ovo nasmejao i kazao da će predlog „imati u vidu“. On je najavio i da će na sledećem suđenju zakazanom za kraj meseca biti ponovo slušani neki od ključnih prisluškivanih razgovora članova grupe.U jednom od razgovora čuje se i ime direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića. Član Jotićeve grupe govori da Jotić nema razloga da se ikog plaši jer je „Gašić kod njega na kazanu“, odnosno na njegovom platnom spisku.

Jotićevu grupu policija je razbila sredinom 2019. godine, a među njima su i deca Jotićevog prijatelja Pete – Vuk i Iva Petrović koji su optuženi da su pomagali Radulcu nakon ubistva Dejana Stankovića.

Ovo je drugi da se Jotiću sudi kao organizatoru kriminalne grupe.

On je devedesetih vodio sa svojim bliskim prijateljem Goranom Petrovićem Petom vodio brutalnu ekipu koja se bavila reketiranjem, amete su mahom bili kruševački biznismeni. Kada nisu hteli da plate reket Jotići ekipa bi im bacali bombe, palili im automobile i prebijali ih, a pratili su i članove njihovih porodica po gradu da bi izvršili dodatni pritisak.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala navodi se da se Jotkina grupa bavila i krijumčarenjem droge i oružja. Razbijena je u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine.

Članovi grupe osuđeni su za reketiranje, a Jotka je, osim ovoga, osuđen i zato što je uspeo da potplati sudiju Vrhovnog suda. Izašao je iz zatvora 2018, ali je ubrzo ponovo uhapšen.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.