Smanjena kazna bivšem direktoru „Galenike“

Smanjena kazna bivšem direktoru „Galenike“

Galenika (foto: N1)

Bivšem direktoru državne fabrike lekova „Galenika“ Nenadu Ognjenoviću koji je pre godinu dana osuđen na šest godina zatvora jer je ovu firmu oštetio za 5,2 miliona evra smanjena je kazna za šest meseci, saopštio je Apelacioni sud u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Ognjenoviću se sudilo za niz malverzacija kojima je oštetio „Galeniku“ za 5,2 miliona evra i zbog toga je pred Višim sudom u Beogradu osuđen u januaru prošle godine na šest godina zatvora.

Presudu su po žalbama preispitivale sudije Apelacionog suda i utvrdile da je „prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima, a manji značaj olakšavajućim.“

Zbog toga su sudije odlučile da Ognjenoviću smanje kaznu sa šest na pet i po godina. Osim Ognjenovića u ovom slučaju je osuđen i Dragoljub Vučićević, generalni direktor privatne farmaceutske firme „Velefarm“. On je prvobitno osuđen na tri godine zatvora, a Apelacioni sud je i njemu sada smanjio kaznu za tri meseca – pa je osuđen na dve godine i devet meseci.

Ognjenović je uz zatvorsku kaznu dobio i zabranu da u narednih pet godina rukovodi državnim firmama, ali i da državi isplati više od 103 miliona dinara odštete.

Ova presuda je pravosnažna i na nju optuženi nemaju pravo da se žale.

U sedmogodišnjem sudskom postupku tužilaštvo je uspelo da dokaže da je Ognjenović nezakonito sklopio posao nabavke sastojaka za lekove vredan pet miliona evra sa firmama „Velefarm“ i „Pharma trade“. Firma „Pharma trade“ sa Maršalskih Ostrva nije bila na listi odobrenih dobavljača „Galenike“, pa je tužilaštvo tvrdilo da je ceo posao bio fiktivan.

Ognjenović je odobrio da se pet miliona evra „Galenikinog“ novca iskoristi kao garancija za kredit koji je uzeo „Velefarm“. Tužilaštvo je smatralo da je problematično to što Ognjenović nije obezbedio „Galeniku” u slučaju da „Velefarm” ne vrati kredit, naročito jer je državnoj fabrici već dugovao milione. 

Posao koji je „Galenika“ prethodno sklopila za nabavku sastojaka za lekove ubrzo je propao, pa je ova fabrika ostala i bez sastojaka i bez novca kojima je garantovala kredit „Velefarma“.

Ognjenović je na sudu negirao krivicu. Najpre je osuđen 2018. na šest godina zatvora. Tu presudu je oborio Apelacioni sud i vratio slučaj na ponovno suđenje – koje je sada pravosnažno okončano.

Ognjenoviću se sudi u još jednom postupku – za poslove koje je sklapao sa privatnom firmom „BG Farm“ koja je od „Galenike“ nabavljala lekove i dalje ih prodavala zdravstvenim ustanovama, ali nije isplaćivala novac. 

Više o postupku pročitajte ovde

Comments are closed.