Ognjenović oslobođen optužbi za zloupotrebe u „Galenici“

Ognjenović oslobođen optužbi za zloupotrebe u „Galenici“

Galenika (foto: N1)

Nenad Ognjenović, bivši direktor državne fabrike lekova „Galenika“, juče je oslobođen optužbi da je oštetio ovu kompaniju za 3,3 milijarde dinara, odnosno oko 29  miliona evra. U januaru ove godine Ognjenović je osuđen na šest godina zatvora u drugom postupku koji je vođen zbog zloupotreba u „Galenici“.

Piše: Jelena Radivojević

Osim Ognjanovića oslobođeni su i ostali optuženi – njegov saradnik iz „Galenike“ Dragan Šebrek, kao i troje zaposlenih u „BG Farmu“, firmi koja je sarađivala sa državnim proizvođačem lekova. Ovaj slučaj u javnosti je poznat kao „Galenika 2“ . 

Presuda nije konačna i na nju i tužilaštvo i optuženi mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Ognjenović je u februaru 2015. godine optužen zbog poslova koje je „Galenika“ sklapala od 2008. do 2011. godine sa farmaceutskom kompanijom „BG Farm“. Ova kompanija godinama je nabavljala lekove od „Galenike“ i dalje ih prodavala zdravstvenim ustanovama, ali lekove nikada nije isplatila, piše u optužnici. Tako je državni farmaceutski gigant oštećen za više od 3,3 milijarde dinara, što danas iznosi oko 29 miliona evra, a novac je, kako je utvrdilo tužilaštvo, završio na računima vlasnika „BG Farma“.

Tužilac je u završnim rečima tražio osam godina zatvora za Ognjenovića, pet za Šebreka i kazne od tri i dve godine za zaposlene u „BG Farmu“. Postupak je razdvojen u odnosu na vlasnika ove privatne firme Mladena Gazikalovića zbog bolesti.

Sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu Dušan Milenković, Danko Laušević i Zoran Šešić smatrale su, međutim, da nema dovoljno dokaza da bi osudili ovu grupu, pa su sve optužene oslobodili optužbi.

Ognjenović je u januaru ove godine osuđen na šest godina zatvora zbog malverzacija kojima je „Galenike“ naneo štetu od oko 5,2 miliona evra. Detaljnije o ovom slučaju pročitajte ovde.

Ni ova presuda još nije pravosnažna.

Više o suđenjima i sudijama možete pronaći u našoj bazi Prosudi ko sudi

Comments are closed.