Bivši direktor „Galenike“ osuđen na šest godina zatvora

Bivši direktor „Galenike“ osuđen na šest godina zatvora

Foto: N1

Nenad Ognjenović, nekadašnji direktor državne fabrike lekova „Galenika“, osuđen je juče na šest godina zatvora zbog malverzacija kojima je ovoj fabrici naneo štetu od oko 5,2 miliona evra. Presuda nije konačna i na nju mogu da se žale i osuđeni i tužilaštvo.

Piše: Jelena Radivojević

Ognjenović je krajem 2013. godine optužen za niz malverzacija, između ostalog i da je u periodu od decembra 2008. do kraja 2009. godine oštetio ovu fabriku za 5,2 miliona evra. Osim njega, optuženi su i Dragoljub Vučićević, generalni direktor farmaceutske firme „Velefarm“, i Radoslav Sekulić koji je upravljao „Habitfarmom“, a koji je u međuvremenu preminuo. Vučićević je juče takođe osuđen na tri godine zatvora.

Ognjanović i Vučićević će morati državi da isplate odštetu od gotovo 540 miliona dinara nakon što presuda postane pravosnažna. Osim toga, sudije su Ognjenoviću zabranile da u narednih pet godina bude na rukovodećim pozicijama u državnim firmama.

Ognjenović je, kako je utvrđeno, krajem 2008. godine u ime „Galenike“ potpisao ugovor vredan pet miliona evra o kupovini sastojaka za lekove sa firmama „Velefarm“ i „Pharma trade“ – iako firma sa Maršalskih ostrva nije bila na listi odobrenih dobavljača „Galenike“. Tužilaštvo je tvrdilo da je u pitanju bio fiktivni posao. 

Ognjenović je odobrio da se pet miliona evra „Galenikinog“ novca iskoristi kao garancija za kredit koji je „Velefarm“ uzeo kod „AIK banke“, a problematično je bilo to što nije obezbedio „Galeniku” u slučaju da „Velefarm” ne vrati kredit. Ovo je bilo interesantno tužilaštvu jer je ta firma već imala milionska dugovanja prema državnoj fabrici lekova.

Nekoliko meseci kasnije raskinut je ugovor o nabavci sastojaka za lekove, pa je tako „Galenika“ ostala i bez sirovine, ali i bez pet miliona evra kojima je garantovala za kredit „Velefarma“.

Ognjenović je na sudu negirao krivicu.

Ognjenović i Vučićević su u oktobru 2018. osuđeni na istu kaznu, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u januaru 2020. godine i naložio novo suđenje.

Bivšem direktoru „Galenike“ se sudi u još jednom predmetu jer je kako tvrdi tužilaštvo, u ime ove kompanije sklapao poslove sa privatnom firmom „BG Farm“ – koja je od nje nabavljala lekove i dalje ih prodavala zdravstvenim ustanovama, ali „Galeniki“ nije isplaćivala novac.

Više informacija o suđenjima i sudijama možete pronaći u našoj bazi Prosudi ko sudi

Comments are closed.