Slovački biznismen oslobođen optužbi da je naručio ubistvo novinara Jana Kucijaka

Slovački biznismen oslobođen optužbi da je naručio ubistvo novinara Jana Kucijaka

Marijan Kočner u sudnici (foto: Investigace.cz)

Biznismen Marijan Kočner oslobođen je danas optužbi da je naručio ubistvo slovačkog novinara Jana Kucijaka, dok je Tomaš Sabo osuđen na 25 godina zatvora, piše češki portal Investigace. Kucijak i njegova verenica ubijeni su u svojoj kući u Bratislavi u februaru 2018. godine.

Piše: Bojana Jovanović

Marijan Kočner, kontroverzni biznismen i nekada jedan od najmoćnijih ljudi u Slovačkoj, i njegova bivša partnerka Alena Žužova oslobođeni su danas optužbi da su naručili ubistvo tamošnjeg novinara, 27-godišnjeg Jana Kucijaka. Kočner je osuđen samo zbog posedovanja municije, što je ranije i priznao na sudu, i za to je dobio novčanu kaznu od 5.000 evra.

Bivši vojnik Tomaš Sabo dobio je 25 godina zatvora jer je, kako je utvrdio sud, učestvovao u ubistvu Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnjirove. KRIK je ranije otkrio da je nekoliko meseci nakon ubistva Sabo boravio u Srbiji.

Ovakvu odluku suda roditelji Kušnjirove i Kucijaka dočekali su u suzama, piše češki portal Investigace. Tužioci i advokati porodica najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

U postupku za ubistvo novinara ranije su osuđeni bivši vojnik Miroslav Marček koji je, nakon što je priznao krivicu, dobio 23 godine zatvora, i biznismen Zoltan Andrusko, koji je zbog umešanosti u ubistvo dobio 15 godina zatvora. Andrusko je tokom suđenja takođe priznao krivicu, ali je i postao bitan svedok tužilaštva pošto je otkrio detalje o tome kako je naručeno i isplanirano ubistvo Kucijaka.

Andrusko je ispričao da je ubistvo naručila Alena Žužova, Kočnerova saradnica, i da mu je za likvidaciju platila 50.000 evra i oprostila dug od 20.000 evra. Kazao je da je od nje dobio ime osobe koju treba da ubije, njegove fotografije i kućnu adresu. Kasnije tokom istrage Andrusko je rekao da mu je Žužova kazala da je ubistvo naručio Kočner.

Andrusko je prihvatio ponudu i kako bi plan sproveo u delo zatražio je pomoć od bivšeg policajca Tomaša Saba i rođaka Miroslava Marčeka, koji je ranije bio vojnik. Njih trojica su obilazili Kucijakovu kuću u predgrađu Bratislave kako bi utvrdili njegove navike i svakodnevno kretanje, otkrio je ranije OCCRP.

U noći ubistva, 21. februara 2018, Sabo je ušao u kuću i u kuhinji ubio Kucijakovu verenicu, a potom njemu pucao dva puta u grudi. Kušnjirova je, kako se utvrdilo u istrazi, neplanski ubijena.

U vreme ubistva Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Ubistvo Kucijaka i Kušnjirove dovelo je do masovnih protesta u Slovačkoj i međunarodnog pritiska da se sprovede nezavisna istraga. Nakon toga ostavke su podneli premijer, nekoliko ministara, kao i šef policije.

Detalje iz istrage ubistva slovačkog novinara pročitajte u ovom tekstu

Comments are closed.