Osumnjičeni za ubistvo slovačkog novinara boravio u Srbiji

Osumnjičeni za ubistvo slovačkog novinara boravio u Srbiji

Tomaš Sabo (foto: fejsbuk)

Tomaš Sabo, koji je rano jutros uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, boravio je u Srbiji, pokazuju podaci sa njegovog fejsbuk profila. Sabo je uhapšen u Slovačkoj sa još sedam osoba, pišu slovački mediji.

Piše: Bojana Jovanović

Osumnjičeni za brutalno ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove verenice uhapšeni su rano jutros u gradu Kolarovo na jugu Slovačke. Policija je na društvenim mrežama objavila da je jedinica NAKA uhapsila osobe osumnjičene za nasilna krivična dela i da obavljaju pretrese kuća.

Tomaš Sabo (foto: fejsbuk)

Slovački mediji ubrzo potom objavili su da je uhapšeno osam osoba koji se dovode u vezu sa ubistvom novinara, a te informacije zvanično je potvrdio i premijer Peter Pelegrini.

Jedan od uhapšenih je Tomaš Sabo, bivši policijski inspektor, kako piše slovački portal Aktuality. Tokom policijske racije, kako navode, Tomaš je bio u kući sa ocem.

Novinari KRIK-a su na njegovom fejsbuk profilu videli da je 24. juna ove godine objavio sliku sa putovanja u Srbiju. Na njoj, Tomaš sa motorom pozira ispred znaka na ulazu u Srbiju. Prema okruženju, može da se zaključi da je u Srbiju motorom doputovao iz Mađarske. Njegov profil ne otkriva više detalja o putovanju.

Tomaš Sabo (foto: fejsbuk)

Mnogobrojne fotografije koje je Sabo objavio na svom profilu pokazuju da se bavi borilačkim veštinama, ali i da je radio na brodu kao obezbeđenje.

Sabo je na profilu naveo da je prošao obuku u Evropskoj akademiji za bezbednost – E.S.A. (European Security Academy) koja nudi različite vidove vojne i taktičke obuke. Prema istraživanju britanskog istraživačkog portala Belingket koje je objavljeno krajem prošlog meseca, obuku u Evropskoj akademiji za bezbednost prošli su članovi ukrajinskih ultra-desničarskih organizacija, među kojima i Azov bataljon.

Tomaš Sabo (u sredini / foto: fejsbuk)

Podsetimo, Kucijak i njegova verenica brutalno su ubijeni krajem februara ove godine. U trenutku ubistva Kucijak je istraživao veze italijanske mafije sa osobama iz slovačke vlade.

Više o ubistvu novinara Jana Kucijaka i njegove verenice pročitajte u projektu istraživačke mreže OCCRP. 

Comments are closed.