OCCRP objavio detalje o ubistvu slovačkog novinara

OCCRP objavio detalje o ubistvu slovačkog novinara

Jan Kucijak i Martina Kušnjirova (Foto Fejsbuk)

Ubistvo dvadesetsedmogodišnjeg Jana Kucijaka, slovačkog istraživačkog novinara, plaćeno je 50.000 evra, a ubice su obilazile njegovu kuću sedam puta pre ubistva, otkrivaju novinari istraživačke mreže OCCRP koji su radili sa ubijenim Kucijakom.

Priredila: Milica Vojinović

Ponudu da za 50.000 evra i opraštanje 20.000 evra duga ubije Kucijaka, Zoltanu Andrusku, kako je ispričao, uputila je Alena Žužova. Dala mu je sve što je bilo neophodno za ovaj zločin – ime, nekoliko fotografija i kućnu adresu novinara, piše OCCRP.

Žužova je prevodilac sa italijanskog, a radila je za jednog od najbogatijih ljudi u Slovačkoj – Marijana Kočnera.

Ne postoji jasan motiv zašto bi Žužova naručila Kucijakovo ubistvo, ali ubijeni novinar opsežno je pisao o Kočneru, koji je zbog njegovih otkrića i privođen.

Andrusko je kasnije policiji rekao da mu je Žužova kazala da je ubistvo naručio Kočner. Za razliku od Andruska, Žužove i još dvojice optuženih za ubistva Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnjirove, protiv Kočnera nije podignuta optužnica.

Novi detalji o ovom ubistvu koje se dogodilo pre godinu dana otkriveni su pоšto su novinari OCCRP-ja imali uvid u istragu slovačke policije.

Nadzor kuće pre ubistva

Kako je ranije pisao KRIK,  Sabo je boravio u Srbiji.

Nakon što je Andrusko, sredovečni slovački biznismen, prihvatio ponudu da ubije novinara, zatražio je pomoć od prijatelja Tomaša Saba, bivšeg policajca koji je dobro baratao oružjem i bio voljan da preuzme zadatak.

Andrusko je regrutovao i svog rođaka Miroslava Marčeka – bivšeg vojnika. Njih trojica su 5. februara prošle godine prvi put obišli Kucijakovu kuću u selu Veljka Mača, udaljenom 60 kilometara od Bratislave, glavnog grada Slovačke. Još najmanje šest puta išli su u obilazak, kako se čini, da bi nadzirali Kucijakovu večernju rutinu, otkrili su novinari OCCRP-ja.

Razvili su i taktiku kako da komuniciraju, a da ne ostave digitalni trag. Pozivali bi jedan drugog telefonima za jednokratnu upotrebu i prekidali vezu nakon prvog zvona – tako je onaj koji je vozio automobil znao da ostale koji su obilazili kuću treba da pokupi.

Novinar i njegova verenica nisu primetili ovaj nadzor, a ubice su oprobanu taktiku primenili i u noći ubistva.

Kada su 21. februara uveče stigli do Kucijakove kuće, on i njegova verenica Kušnjirova, međutim, nisu bili tu. Kucijaku, koji se vraćao sa posla, pokvario se automobil, pa je Kušnjirova morala da ode po njega.

Nešto kasnije, oko 20 časova, kada su verenici stigli, Sabo je bio spreman.

Ulazna vrata su bila otključana i Sabo je bez problema ušao unutra. Kušnjirova je bila u kuhinji. Jednim metkom iz pištolja sa prigušivačem pucao joj je u glavu, a kada je novinar čuo da se nešto dešava krenuo je iz podruma ka kuhinji. Sabo ga je dočekao pripremljen i upucao dva puta u grudi. Prilikom pucnjave stajao je toliko blizu Kucijaku da je na njegovim grudima ostala opekotina od cevi prigušivača, piše OCCRP.

Ubistvo verenice neplanirano

Nakon što je saznala da je bilo problema i da je osim Kucijaka ubijena i njegova verenica, Žužova je bila uzrujana ponavljajući da je to „nemoguće“.

Jan Kucijak i Martina Kušnjirova (Foto: Fejsbuk)

Andrusko je, ipak, ubrzo isplaćen – 50.000 evra predato mu je u novčanicama od po 500 evra, umotanim u salvetu. Zadržao je 10.000, a ostatak podelio saučesnicima. Telo novinara i njegove verenice pronađeno je četiri dana nakon ubistva.

Majka Martine Kušnjirove, zabrinuta što joj se ćerka nekoliko dana ne javlja, pozvala je policiju. Policajci su joj rekli: „Znate mlade ljude, vole da popiju i da se zabave“, ali su ipak sat vremena kasnije otišli do kuće Kucijaka i Kušnjirove. Tamo su pronašli njihova tela.

Kada je vest o ubistvima objavljena, Slovačka je bila u šoku. Nijedan novinar nije ubijen u skorijoj istoriji ove zemlje.

Nakon nekoliko dana na ulicama Slovačke održani su najveći protesti od pada komunizma u ovoj zemlji. Desetine hiljada građana zahtevalo je nezavisnu istragu i osudu uticaja koji organizovani kriminal o kom je Kucijak pisao, ima u Slovačkoj.

U narednih nekoliko meseci ostavke su podneli slovački premijer, nekoliko ministara, šef policije i direktor antikorupcijskog odeljenja Nacionalne agencije za kriminal.

Andrusko, Sabo, Marček i Žužova uhapšeni su i optuženi za ubistva novinara i njegove verenice. Niko drugi, međutim, nije se našao na optužnici za orkestriranje ovog zločina.

Pročitajte originalnu priču OCCRP-ja o ubistvu slovačkog novinara Jana Kucijaka.

Comments are closed.