„Skaj“ poruke na suđenju Šariću: „Plašim se, ipak, svašta pišemo“

„Skaj“ poruke na suđenju Šariću: „Plašim se, ipak, svašta pišemo“

Darko Šarić (foto: KRIK)

Na suđenju grupi narko-bosa Darka Šarića za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika prikazane su poruke, fotografije i po prvi put preslušane glasovne poruke sa „skaj“ aplikacije koje predstavljaju ključne dokaze tužilaštva. Sudsko veće danas je odbilo predlog advokata Duška Šarića da on bude prebačen u kućni pritvor uz jemstvo od 800.000 evra u nepokretnosti kao garanciju da će redovno dolaziti na suđenja.

Piše: Sofija Parojčić

S obzirom da je sud još u novembru prošle godine odlučio da se kao dokaz ne koristi policijski izveštaj u kojem je identifikovano ko je ko u „skaj” prepiskama, te da tužilaštvo to mora da dokaže na dugačiji način, poruke su pročitane bez sugerisanja ko ih je slao.

„Brate moj umalo da se šlogiram javio mi Džej da mu Ratomir traži da mu pošalje konopac”; „Pišem Ratomiru da vidim šta radi i šta će mu konopac”; „Kaže da je morao da pere veš pa da ga osuši“, neke su od poruka danas prikazanih u sudnici za koje je tužilaštvo u optužnici navelo da ih je jednom od članova klana poslao Dejan Lazarević, bivši Šarićev advokat, takođe optužen u ovom postupku.

U optužnici se navodi da je Ratomir nadimak koji su članovi grupe koristili za Šarića, a koji se u to vreme nalazio u pritvoru. Takođe su prikazane i poruke u kojima se navodno Šarić žalio saradnicima da su mu ukinute posete i donošenje hrane, kao i da mu je skraćeno vreme za šetnje. 

„Skaj“ poruke predstavljaju ključne dokaze da je Šarić iz pritvorske ćeliji tokom 2020. organizovao grupu koja je planirala ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića i pokušala da ga diskredituje kako bi izgubio status svedoka saradnika. Šarić je optužen da je planirao likvidaciju Jokosovća iz osvete jer je svedočio protiv njega kao šefa grupe koja je švercovala kokain, posle čega je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora. Još nije utvrđeno na koji način je Šarić u pritvoru posedovao nekoliko telefona sa instaliranom „skaj“ aplikacijom.

Osim pisanih, danas su preslušane i glasovne poruke za koje tužilaštvo tvrdi da su razmenjivali optuženi Dejan Lazarević i Danilo Odović koji je, kako piše u optužnici, nabavljao „skaj” telefone za kriptovanu komunikaciju, ali i isplaćivao novac Šarićevim saradnicima. 

„Dado samo da vidim da naučim i ja ove glasovne poruke ja ću biti genije za tehniku brate… Ma ja ću Majkrosoft da stavim pod noge“, čulo se u glasovnoj poruci koju je navodno poslao Lazarević. U drugoj je rekao: „Vežbam da vidim da li mogu da naučim i ja to da radim, nisam ja glup.“ 

Lazarević je, međutim, danas na sudu rekao da ne zna čiji je glas koji se čuo.

Prikazana je i fotografija koju je navodno Šarić preko „skaj” aplikacije dobio od saradnika Nikole Spasojevića, a na kojoj se on vidi sa detetom. Šarić ga je, piše u optužnici, zbog toga ukorio.

„Nemoj na ovaj slati brate slike tvoje plašim se, ipak, svašta pišemo“, napisao je.

Na jučerašnjem suđenju sudija Zoran Šešić reagovao je na tekst KRIK-a u kojem je otkriveno da je policija utvrdila da su pomagači Šarićevog klana koje su kriminalci u „skaj” komunikaciji nazivali Edo i Markus – nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović. Sudija je rekao kako su dokazi sa „skaja“ izvedeni „tamo gde nije trebalo”, iako su mediji i ranije citirali poruke sa „skaja“.

KRIK je pre godinu dana pisao o Šarićevoj umešanosti u dva ubistva članova škaljarskog klana na Krfu 2020. godine. Iako je tužilaštvo više od godinu dana imalo „skaj“ poruke koje ovo dokazuju, Šarić i šef kavačkog klana Radoje Zvicer tek su nedavno označeni kao organizatori četiri ubistava u Grčkoj.  

Šarića je tužilaštvo još 2022. sumnjičilo i da je umešan u ubistvo njegovog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca Cigle u Ekvadoru 2020. godine. Za ovo Šarić i dalje nije optužen.

Više o slučaju Šarić:

Pročitajte priču o vezama Stefanovića i Parezanovića sa Šarićevom grupom

Pročitajte više o istrazi protiv Šarića za planiranje ubistva i diskreditacije svedoka saradnika

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Pročitajte više o ubistvu Milana Milovca Cigle u Ekvadoru

Comments are closed.