„Skaj“ komunikacija otkriva da je postojao dogovor da Šarić bude oslobođen za pranje novca

„Skaj“ komunikacija otkriva da je postojao dogovor da Šarić bude oslobođen za pranje novca

Darko Šarić (foto: KRIK)

„Skaj“ komunikacija pripadnika crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića koju su objavile „Vijesti“ otkriva da je u Srbiji na visokom nivou postojao dogovor da narko-bos Darko Šarić bude oslobođen u postupku za pranje novca. Iz objavljenog nije jasno ko je tačno učestvovao u pravljenju tog dogovora, ali se vidi da je Lazović ljut na Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i osobu koju nazivaju „vitamin od Cana“, a za koju se veruje da je Stanko Subotić, jer je Šarić ipak osuđen.   

Piše: Bojana Jovanović

„Ako znam šta da ti napišem cijeli dan, 10 puta pišem, brišem, eto. Evo me sad sa Z. Šta je činjet, može li se šta radit, oću li šta reći Z da treba!!! …Majku im je*em i Vučiću što ga Vulin je*e i onom vitaminu od Cana, po*erem se na njih!!! Pa neka čitaju i slušaju sve, govna… Kako god, imaš mlađeg brata na sve spremnog i ne bilo nas ako se predamo tim ciganima“, piše bezbednjak Petar Lazović na aplikaciji za bezbednu komunikaciju „skaj“ Šariću krajem jula 2020, na dan kada je osuđen na devet godina zatvora zbog pranja para. Do prepiske su došle i objavile je crnogorske „Vijesti“ .

U poruci Lazović pominje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina, dok za određene ljude koristi šifre – slovom Z označava svog oca Zorana Lazovića, tada pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a šifrom „vitamin od Cana“ označava kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, tvrde „Vijesti“. Subotić, kome se sudilo za šverc cigareta i koji je u tom postupku nezakonito oslobođen optužbi, ranije je poslovno sarađivao sa narko-bosom.

Po donošenju presude Lazović na „skaju“ piše Šariću i da je njegov otac znao da će ga izdati oni s kojima je dogovarao presudu, kao i da mu je teško što je Šarić u zatvoru. 

„I tada je Z govorio Zeću, nemoj to kumim te bogom, reci mu – izdaće ga. Znaš ko nikad ne bi izdao da mi u kuću dođeš krvavih ruku! Oba Zorana sahranio! Jer znam da Z misli tako, da te voli… Bili smo u Staru kuću i Zećo mu rekao da si rekao da se pazi i ne vjeruje nikom. I da ćeš mu reći neke stvari kad ga vidiš. On to čeka i on je povrijeđen što si tamo. Što si uopšte tamo“, piše Lazović.

Darko Šarić (foto: KRIK)

Lazović je znao, kako otkrivaju poruke, da postoji dogovor da Šarić bude oslobođen u ovom postupku. Ove informacije dobio je od Šarićevog mlađeg brata Duška Šarića, a dalje ih prosleđivao šefu kavačkog klana Zviceru i svom kolegi Ljubu Miloviću, sada optuženom za saradnju sa kavčanima, vidi se iz objavljene komunikacije.

„Evo mi šalje Queen ‘sje*aše ovi Dark’. Kaže da će ga osudit za pranje. Sad ću ga ja pitat. Mayers kaže brate videćemo petak. Kaže mi sinoć brat mu mlađi da je dog ga tu oslobode i i puste 6 momaka i da on još god. ipo leži. Sve je lagao i zamutio onaj smrad od C. Usta ga je*em, otrov tu. A govorio mu je stari vuk miči se njega i jbg”, prenosi Zviceru i Miloviću.

Potom, kako navode „Vijesti“, piše Šariću: „Možemo li šta činjet do petka. Je li to po dogovoru sa onim vitaminom C?” 

Da li je dobio i kakav odgovor od Šarića nije poznato pošto njegove poruke nisu citirane u materijalu u koji su novinari „Vijesti“ imali uvid. 

Poruke Šariću: „Brate, pišem da ti ubijem dosadu i skrenem misli“

Nedeljama pred presudu Lazović je Šariću često pisao na „skaju“. U porukama je „hrabrio“ Šarića da izdrži, nudio mu pomoć, divio mu se, slao mu svoje i fotografije svog sina, prosleđivao prepiske koje je vodio sa prijateljima svog oca, prepričavao policijske i zadatke koje izvršava za kavački klan, ali mu i pisao o planovima da „radi ture“ nakon izbora 2020. godine, pišu „Vijesti“.

„… Jesi umoran, treba li ti nešto ovamo? Ili tvojima? Nećemo se nikad dat, kad je bog uz nas, nije bitno ko je protiv nas!… Tu sam ti za sve, k’o mlađi brat… Tu ako nešto osjetiš ili ti nešto jave, ja sam ti dostupan stalno… bilo oko čega, nije bitno“, poslao je, između ostalog, Šariću. 

U prepisci pominje Zvicera, kog naziva po kodnom imenu Komita, ali i Tigra što je nadimak za, kako navodi, vlasnika kompanije „Bemax“ Ranka Ubovića, pišu „Vijesti“.

„Da nema Z, Tigar sam kaže krv bi mu popili. Ti radiš kako treba. Mudro, kao Z. Sreća što Komita i ekipa imaju tebe, imaš harizmu, riječ i poštovanje. Ali sve to iskreno kažem, vidim i mislim. I ti skromno razmišljaš, ali smo i ti ja svjesni da je tako. Sreća što ekipu držiš… Zna Zećo kakav sam ja za to, što se god priča i uradi to umire i više se ne pominje, ni u šali”, piše policajac narko-bosu. 

Objašnjava da mu poruke šalje kako bi mu „ubio dosadu“.

„Brate, a i ja pišem ti da ti ubijem dosadu i skrenem misli. I kad ima nešto dobro obradujem te, znam da ti nije lako tamo.“

Šariću se, između ostalog, pohvalio se tetovažom koju je, kako tvrdi, napravio za svog oca Zorana.

„Ovo sam uradio. Z nije vidio. Neću mu nikad reći. Ali sam osjećao tako da ako odem ne daj bože, da on vazda bude uz mene”, šalje Lazović uz fotografiju tetovaže na kojoj se vidi da je na grudima istetovirao ime svog oca, ali i sina – Zoran, krstaš barjak u slovu imena i glavu vuka.

Izbori i pretnje

Iz Lazovićeve komunikacije na „skaju“ koje novinari „Vijesti“ već neko vreme objavljuju može da se vidi da je Lazović šefovima i članovima kavačkog klana dostavljao informacije o hapšenjima njihovih suparnika, slao im njihove fotografije, i snimke na kojima se vidi kako ih zastrašuje. 

„Ja mislim da će ovaj Zvicer da vam je*e majku svima za ovo što ste ga ranili tu pred familijom, mislim da će džigerice da vam vadi, da suši na Njeguše“, rekao je Lazović jednom od uhapšenih, a snimak zastrašivanja potom poslao Zviceru i Miloviću, objavile su ranije „Vijesti“.

Petar Lazović i Ljubo Milović (prvi i drugi zdesna) sa Radojem Zvicerom i Veljkom Belivukom (treći i četvrti zdesna). Foto: (skaj / Libertas-press)

Sa druge strane, „brinuo je o svojima“, kako sam kaže. Tako je, između ostalog, sprečio kolege iz policije da oduzmu blindirane automobile navodnim Šarićevim saradnicima.

„Juče nisam dao da se uzme blinda… Brate, ja ih pazim, sve koji su naši“, napisao je Šariću na „skaju“ u leto 2020.

Zanimljivo je da je, kako se vidi iz poruka, bio aktivan i pred izbore u Crnoj Gori 2020. godine, pa čak učestvuje u prikupljanju sigurnih glasova osoba koje su u zatvoru. Spisak sa imenima tih ljudi šalje svom ocu Zoranu da odnese osobi koju u porukama naziva „Lomi“, ali za koju nije objasnio ko je. 

Sudeći po „skaj“ prepisci, Lazović traži da se u predizborne aktivnosti uključi i Šarićev brat Duško.

„Jer sam rekao Liamu (nadimak Darka Šarića na „skaju“) da mu kaže dosta je sunčanja ove godine nego da ide u PV oko izbora da pomogne”, piše Miloviću i Zviceru i pojašnjava da mlađi Šarić na „skaju“ koristi nadimak Corona, na šta Zvicer odgovara: „Fino je ime nađenuo, baš je pametan.“

Dve godine nakon ovih dopisivanja, a pošto je Europol crnogorskim istražnim organima poslao poruke sa „skaja“ koji je u međuvremenu otključala francuska policija, Lazović je uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa kavačkim klanom.

Krajem decembra prošle godine optužen je zajedno sa vođama i pripadnicima kavačkog klana, grupe koja se sumnjiči za više ubistava, šverc droge, oružja i cigareta i druga krivična dela.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je privremeno bio raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za kavački klan.

Na optužnici se, osim njega, nalazi i njegov kolega iz policije Ljubo Milović. On je u bekstvu, a osim u Crnoj Gori, optužen je i u Srbiji – za međunarodni šverc droge i pranje novca. 

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko postupaka koje crnogorsko Specijalno tužilaštvo vodi protiv kavačkog klana, pišu „Vijesti“. Iznoseći odbranu rekao je da nije kriv i tvrdio je da je članove tog klana hapsio, a ne da s njima družio. Njegovi advokati rekli su ranije da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa „skaja“.

Šarić je u pritvoru u Beogradu. Presuda kojom je osuđen za pranje novca je ukinuta i u toku je novo suđenje. U međuvremenu protiv njega je pokrenut novi postupak, zasnovan na „skaj“ komunikaciji – optužen je za planiranje likvidacije Nebojše Joksovića, ključnog svedoka tužilaštva u postupku koji se protiv Šarića vodio zbog šverca kokaina, a u kome je osuđen na 14 godina zatvora.

Pročitajte priču o dugogodišnjem sukobu Šarića i svedoka Joksovića i sve detalje istrage planiranja ubistva svedoka saradnika

Pročitajte o istrazi ubistva Milana Milovca u Ekvadoru, za koje se sumnjiči Šarić

Comments are closed.