Ukinuta presuda Šariću za pranje novca

Ukinuta presuda Šariću za pranje novca

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Darko Šarić bio osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca i naložio da mu se ponovo sudi. Kako tvrde sudije Apelacionog suda, njihove kolege iz Višeg nisu u presudi jasno obrazložile svoju odluku da osude Šarića. Osim Šariću, presuda je ukinuta i članovima njegove grupe koji su takođe bili osuđeni za pranje novca. 

Piše: Bojana Pavlović

Veće Apelacionog suda, koje čine sudije Milimir Lukić, Bojana Paunović, Sretko Janković, Marko Jocić i Vesna Petrović, našlo je više zamerki na presudu svojih kolega iz Višeg suda kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja kokainskog novca.

Sudije Apelacije tvrda da Viši sud „nije rešio predmet optužbe“ odnosno nije se pozabavio svim krivičnim delima koja su se Šariću i njegovim saradnicima stavljala na teret. 

Oni su, naime, bili su optuženi za pranje para, ali i za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi. Viši sud je, međutim, izrekao presudu samo za prvo od ova dva dela. 

„Prvostepeni (Viši) sud je propustio da odluči o krivičnom delu udruživanje radi vršenja krivičnog dela, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe“, piše u saopštenju Apelacionog suda. 

Dalje se navodi da je presuda koju su pre dve godine donele sudije Višeg suda Siniša Petrović, Svetlana Aleksić i Dragomir Gerasimović – nerazumljiva, protivrečna sama sebi, kao i da u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi zbog čega su Šarić i njegovi saradnici osuđeni. 

U presudi nije bilo objašnjeno, kako se tvrdi, da li su pojedini optuženi u ovom slučaju bili i deo Šarićeve grupe koja je švercovala kokain ili su oni bili posebna odvojena kriminalna grupa koja se samo bavila pranjem novca.

Prvostepeni sud je pogrešio i kada je određivao vremenski okvir, kažu sudije Apelacije. Sud je zaključio da postoji sumnja da novac koji je 2006. uložen u preduzeće „Štampa sistem“ potiče od prodaje kokaina, međutim, u istoj presudi se tvrdi da je Šarić grupu koja je prala novac oformio tek 2008. godine.

Presuda je ukinuta za Šarića i 14 članova njegove grupe: Nebojšu Jestrovića, Predraga Milosavljevića, Radovana Štrpca, Zorana Ćopića, Marinka Vučetića, Stevicu Кostića, Aguša Erdinča, Gorana Vučkovića, Gorana Bogdanovića, Bobana Stojiljkovića, Bojana Stanojkovića, Marka Dabovića, kao i za dvojicu kojima je bila izrečena odbijajuća presuda Dušana Kovačevića i Nebojšu Spasića.

Uverljive i dovoljno jasne razloga, Viši sud je, piše u saopštenju Apelacionog, dao samo u delu presude kojim su oslobođeni Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić. 

Ukinuta presuda iz jula 2020. prva je u postupku za pranje para – suđenje je trajalo čitavih deset godina. Šarić je njome bio osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina. 

Šarićeva grupa optužena je da je preko 20 miliona evra stečenih međunarodnim švercom kokaina ubacivala u legalne novčane tokove u Srbiji i to tako što je kupovala hotele, poljoprivredna preduzeća i zemlju po Vojvodini i na jugu države.

Šariću se istovremeno sudilo za međunarodni šverc oko šest tona kokaina – i u ovom postupku je bio osuđen, ali je presuda naposletku oborena te se čeka nova odluka. 

U međuvremenu, pokrenuta je nova istraga protiv Šarića kojom je osumnjičen da je naručio ubistvo svog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru i pokušao da ubije Nebojšu Joksovića, svedoka saradnika u postupku za šverc kokaina. 

KRIK je ove nedelje objavio i priču o tome da je još jedan bitan član Šarićeve grupe najverovatnije nađen mrtav u Paragvaju.

Pročitajte sve vesti o ovom suđenju

Comments are closed.