Šef kavačkog klana osuđen za pucnjavu od pre 10 godina

Šef kavačkog klana osuđen za pucnjavu od pre 10 godina

Slobodan Kašćelan (foto: privatna arhiva)

Apelacioni sud u Crnoj Gori pravosnažno je osudio vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana na dve godine i četiri meseca zatvora, kao i Igora Markovića na dve godine zbog pucnjave u kojoj su pokušali da ubiju jedan drugog, objavile su crnogorske „Vijesti“.

Piše: Milica Vojinović

Sud je utvrdio da su Kašćelan i Marković pucali jedan na drugog krajem aprila 2010. na parkingu vile „Marija“ u crnogorskom primorskom mestu Prčanj. Tom prilikom povređen je Milenko Šovran koji je pokušao da spreči sukob.

Kašćelan je pre pucnjave sedeo sa Šovranom i još jednim muškarcem u obližnjem restoranu kada je naišao Marković. On je parkirao svoj auto na parkingu vile „Marija“ i pozvao Kašćelana da dođe kako bi „razjasnili neke priče koje je Marković čuo po gradu“, navodi se u presudi.

Na parkingu su, zatim, počeli da iz pištolja pucaju jedan na drugog, ali su upucali jedino čoveka koji pokušao da zaustavi njihov sukob.

Presudom su osuđeni i zbog nezakonitog nošenja pištolja za koje nisu imali dozvolu.

Osudio ih je Viši sud u Podgorici u oktobru prošle godine, a sada je presudu potvrdio i Apelacioni sud i ona je pravosnažna.

Protiv Kašćelana je u toku još jedan, značajniji postupak. 

Njemu se sudi da je organizovao kriminalnu grupu poznatu kao kavački klan i da je, prema navodima optužnice, učestvovao u pokušaju ubistva. Kašćelanu i pripadnicima njegovog klana na teret se stavlja i zelenašenje, davanje mita i iznuda.

Kašćelan je bio u bekstvu do decembra 2018. godine kada je uhapšen u Češkoj, a početkom naredne godine izručen je Crnoj Gori. U pritvoru je proveo godinu dana, a u decembru 2019. pušten je da se brani sa slobode pošto je založio jemstvo od pola miliona evra.

Podsetimo, Kašćelanov kavački klan je u sukobu sa škaljarskim od 2014. 

Do tada su sarađivali, bili su deo iste kriminalne grupe, ali su se sukobili oko 200 kilograma kokaina. Šefovi škaljaraca su Kašćelanu i njegovim ljudima oduzeli ovu drogu, navodi se u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Usledile su brojne likvidacije, a do sada je u ratu ova dva klana ubijeno najmanje 45 osoba. Zaraćenim stranama priklonile su se i druge kriminalne grupe iz regiona. 

Kašćelanovoj strani pridružila se huligansko-kriminalna skupina Janjičari iz Beograda koja ima jake veze u policiji i politici u Srbiji. Sa druge strane, najznačajniji partner škaljaraca u ratu je kriminalna grupa Filipa Koraća.  

Više o ratu klanova pročitajte u našoj priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.