Vođa kavačkog klana izručen Crnoj Gori

Vođa kavačkog klana izručen Crnoj Gori

Slobodan Kašćelan Pixabay/Screenshot Slobodan Kašćelan (foto: pixabay/screenshot)

Vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan izručen je danas Crnoj Gori i uz pojačane mere bezbednosti sproveden u pritvor, saopštila je crnogorska policija. Kašćelan je uhapšen u Češkoj po međunarodnoj poternici koja ja za njim bila raspisana zbog organizovanja kriminalne grupe, pokušaja ubistva i zelenašenja.

Piše: Milica Vojinović

Kašćelan je, kako navode iz crnogorske policije, bio jedan od najtraženijih begunaca, a uhapšen je u decembru prošle godine u Pragu, glavnom gradu Češke.

Dok je bio u bekstvu, koristio je različite identitete i često menjao mesto boravka, navode iz policije i dodaju da su zbog ovoga u potrazi za njim sarađivali sa nekoliko evropskih zemalja.

U Crnoj Gori Kašćelan je optužen da je 2010. godine organizovao kavački klan, kriminalnu grupu koja se bavila švercom droge, pranjem novca, iznudom, zelenašenjem i drugim krivičnim delima.

Osim toga, crnogorska policija tragala je za Kašćelanom i zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je pokušao da ubije Igora Markovića u Prčnju 2010. Kašćelan i Marković bili su osuđeni na po dve i po godine zatvora jer su pucali jedan na drugog, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i suđenje vratio na početak.

Rat klanova

Kašćelan je, prema optužnici, krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja je delovala u Kotoru, Tivtu i Budvi. Grupa je radila po tačno utvrđenim pravilima, a svaki član je imao unapred određen zadatak i ulogu, navodi policija.

Kavački klan, kako je grupa nazvana po mestu iz kog potiče, bavio se trgovinom narkoticima, zelenašenjem, iznudom, pranjem novca, nedozvoljenim držanjem oružja i eksploziva.

Uz Kašćelana, tužilaštvo je kao vođu klana označilo i Igora Božovića, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica.

Kavački klan je od 2014. godine u sukobu sa škaljarskim klanom. Tada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima stradalo je više članova na obe strane – ubistva su se dešavala u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, u kojoj su ova dva klana takođe aktivna.

Kašćelan je, takođe, bio meta napada. Teško je ranjen u Novom Sadu u junu 2016. godine kada je pucano na automobil u kome je bio sa svojim telohraniteljem. Nakon što se oporavio, kako su pisali mediji, Kašćelan je proteran iz Srbije.

Više o mafijaškim likvidacijama saznajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.