Vođa kavačkog klana uhapšen u Češkoj

Vođa kavačkog klana uhapšen u Češkoj

Foto: privatna arhiva

Slobodan Kašćelan, optužen da je vođa kavačkog kriminalnog klana iz Kotora, uhapšen je sinoć u Češkoj. Protiv njega se u Crnoj Gori vode postupci zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja ubistva i zelenašenja.

Piše: Bojana Jovanović

Kašćelana je u iznajmljenom stanu u Pragu uhapsila Specijalna jedinica policije Češke po poternici Interpola koja je za njim raspisana u februaru 2017. godine, saopštila je crnogorska policija.

On je optužen da je 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom drogom, pranjem novca, iznudom, zelenašenjem i drugim krivičnim delima. Ova grupa poznata je kao kavački klan.

Osim toga, Kašćelana crnogorska policija traži i zbog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je pokušao da ubije Igora Markovića u Prčnju 2010. godine. U ovom postupku obojica su bila osuđena na po dve i po godine jer su pucali jedan na drugog, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu krajem 2015. godine i naložio novo suđenje.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa se u potrazi za njim svakodnevno održavao kontakt sa policijama više evropskih država, navodi crnogorska policija i dodaje da su u toku pregovori u vezi sa njegovim izručenjem Crnoj Gori.

Kavački klan

Hapšenja članova oba klana
Kašćelanovo hapšenje poslednje je u nizu hapšenja osoba koje se dovode u vezu sa crnogorskim kriminalnim klanovima.
U septembru ove godine u Turskoj je uhapšen Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog kriminalnog klana, i proteran u Srbiju. Vukotić je u Srbiji osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnih dokumenata, a za njim traga i Grčka zbog šverca kokaina. Nekoliko dana kasnije u Bugarskoj je uhapšen visokopozicionirani član kavačkog klana Predrag Knežević, koga je crnogorska policija tražila zbog izdržavanja zatvorske kazne.
U julu ove godine na Kosovu su uhapšeni Mario Milošević i još dve osobe. Miloševića je crnogorska policija tražila zbog ubistva Radomira Đuričkovića, ali i sumnje da je učestvovao u nekoliko likvidacija.

Kašćelan je, kako se sumnja, krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja je bila aktivna u Kotoru, Tivtu i Budvi. Ona je, navodi policija, radila po tačno utvrđenim pravilima, a svaki član je imao unapred određen zadatak i ulogu.

Grupa se bavila trgovinom narkotika, zelenašenjem, iznudom, pranjem novca, nedozvoljenim držanjem oružja i eksploziva, a poznata je kao kavački klan.

Krajem maja prošle godine crnogorsko Specijalno tužilaštvo optužilo je 15 osoba zbog sumnje da su vođe i članovi ove grupe. Kao vođe označeni su Kašćelan i Igor Božović koji se nalazi u bekstvu i za kojim je raspisana poternica.

Klan na čijem je Kašćelan navodno čelu u sukobu je sa škaljarskim klanom, takođe iz Kotora.

Sukob je izbio 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima stradalo je više članova oba klana – ubistva su se dešavala u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, u kojoj su ova dva klana takođe aktivna.

I sam Kašćelan je bio meta napada. U junu 2016. teško je ranjen u Novom Sadu. Do pucnjave je došlo u užem centru grada kada su nepoznati napadači pucali na automobil u kome su bili Kašćelan i njegov telohranitelj. Nakon što se oporavio, kako su pisali mediji, Kašćelan je proteran iz Srbije.

Više o mafijaškim likvidacijama saznajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.