Šef kavačkog klana izlazi iz pritvora

Šef kavačkog klana izlazi iz pritvora

Slobodan Kašćelan (foto: privatna arhiva)

Viši sud u Podgorici juče je prihvatio jemstvo od pola miliona evra koje je ponudio Slobodan Kašćelan, šef kavačkog kriminalnog klana, kako bi bio pušten iz pritvora. Kašćelanu se sudi za organizovanje kriminalne grupe, zelenašenje i pokušaj ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Jemstvo koje je Kašćelan ponudio sastoji se od hipoteke nad imovinom u vrednosti od 501.000 evra, kao i novčanog dela od 5.000 evra koje je obavezan da uplati sudu.

On će u pritvoru ostati sve dok sud ne donese pravosnažnu odluku, odnosno dok Kašćelan ne uplati novac i sudu dostavi dokaz o upisu hipoteke u korist države.

Zatvorski pritvor će mu, zatim, biti zamenjen kućnim, a privremeno će mu biti oduzet pasoš, rečeno je novinarima KRIK-a u Višem sudu u Podgorici.

Podsetimo, Kašćelan je u februaru izručen Crnoj Gori nakon što je uhapšen u Češkoj po međunarodnoj poternici. Policija je tada saopštila da je on jedan od najtraženijih begunaca, kao i da je tokom bekstva koristio različite lažne identitete i često menjao mesto boravka.

U Podgorici mu se sudi po optužbama Specijalnog tužilaštva da je 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom droge, pranjem novca, iznudom, zelenašenjem i drugim krivičnim delima. Ova grupa poznata je kao kavački klan.

Kao vođa klana optužen je i Igor Božović, koji je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Grupa je, prema optužnici, bila aktivna u Kotoru, Tivtu i Budvi i radila je po tačno utvrđenim pravilima, a svaki član je imao unapred određen zadatak i ulogu.

Kašćelan je pre dva meseca u Crnoj Gori osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora zbog pucnjave koja se dogodila 2010. u Prčnju, kada su Kašćelan i Igor Marković pucali jedan na drugog. Ova presuda, kojom je Marković osuđen na dve godine zatvora, doneta je u ponovljenom postupku i još nije pravosnažna.

Sukob klanova

Klan na čijem je čelu Kašćelan od 2014. godine je u sukobu sa škaljarskim klanom. Tada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno je pripadao kavačkom klanu.

Ovaj sukob podelio je kriminalno podzemlje u Srbiji i Crnoj Gori. Sve jače kriminalne grupe priklonile su se jednoj od zaraćenih strana, a u međusobnim obračunima stradalo je više članova na obe strane – ubistva su se dešavala u obe države, u kojima su klanovi aktivni, ali i u državama Zapadne Evrope.

I Kašćelan je bio meta napada – teško je ranjen u Novom Sadu u junu 2016. godine kada je pucano na automobil u kome je bio sa svojim telohraniteljem. Nakon što se oporavio, kako su pisali mediji, Kašćelan je proteran iz Srbije.

Više o žrtvama kriminalnih obračuna pročitajte u „Crnoj knjizi“

Comments are closed.