SEE Check: Zaustaviti napade na medije pod izgovorom borbe protiv kriminala

SEE Check: Zaustaviti napade na medije pod izgovorom borbe protiv kriminala

SEE Check logo

SEE Check mreža najoštrije osuđuje napade na KRIK i pokušaj da se pod izgovorom borbe protiv kriminala zastrašuju malobrojni nezavisni mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom u Srbiji. KRIK je danima na meti prorežimskih medija koji nas lažno optužuju da sarađujemo sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, čija se grupa između ostalog sumnjiči za ubistva i otmice.

Piše: Bojana Jovanović

„Besmislene tvrdnje o vezama KRIK-a i uhapšenog Veljka Belivuka nisu ništa drugo do pokušaj pokretanja linč kampanje protiv naše članice, koja je svoj integritet, profesionalnost, kredibilitet i nezavisnost dokazala nebrojeno puta u svom dosadašnjem radu, za šta je nagrađena i prestižnim međunarodnim nagradama“, piše u saopštenju ove mreže sastavljene od portala koji su fokusirani na medijsku odgovornost i borbu protiv dezinformacija.

Mreža ističe da je zastrašujuća i apsurdna činjenica da se ovakve optužbe iznose upravo na račun medija koji se bavi istraživanjem korupcije i kriminala.

„KRIK je i ranije bio meta napada vladajućih struktura u Srbiji, već prepoznatim po svojim autoritarnim tendencijama i gušenju medijskih sloboda u ovoj državi. Isti obrazac prepoznajemo i ovog puta, kada se, ponovo, na njih usmeravaju tabloidi bliski vlasti, koji se po pravilu koriste kao oružje napada na druge, nezavisne medije.“

Mreža ukazuje da nije iznenađenje da su klevete lansirane neposredno nakon što je KRIK pisao o stvarnim vezama osoba iz aktuelnih i prethodnih garnitura vlasti sa osobama iz okruženja Belivuka.

„Ovaj pokušaj da se stvarne informacije, štetne po ugled političkih struktura, spinuju klevetanjem slobodnih medija, mora se jasno prepoznati kao takav i osuditi od strane svih relevantnih aktera.“

SEE Check ističe i da je ova orkestrirana kampanja protiv KRIK-a zapravo napad na slobodu i nezavisnost medija.

Prorežimski tabloidi u utorak su počeli kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da sarađujemo sa Beluvkom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana.

Domaće i međunarodne organizacije osudile su ove napade i ukazale da se radi o opasnoj kampanji kojom se novinarima crta meta na čelo i ugrožava im se bezbednost. Evropska unija i strane ambasade u Beogradu zauzele su isti stav i pozvale vlasti da zaustave napade koji su počeli nedugo nakon što je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije odbio da odgovori na pitanja KRIK-a o vezama Belivukovog klana sa najvišim funkcionerima.

Nakon nekih od ovih reakcija reagovao je i Vučić koji je apelovao na medije da ne napadaju ni KRIK i da nas puste da radimo svoj posao. To se, međutim, nije desilo već je kampanja nastavljena.

Belivukova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK godinama piše o vezama koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u državnim strukturama i politici. Tako, pisali smo o vezama sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom koji im je bio kontakt ka državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, otkrili smo da su članovi grupe obezbeđivali Vučićevu inauguraciju, ali i da su pojedinci viđani u društvu njegovog sina Danila. Više o svemu tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Comments are closed.