Šarić pokušava da diskredituje sudiju koji ga je osudio na 15 godina zatvora

Šarić pokušava da diskredituje sudiju koji ga je osudio na 15 godina zatvora

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Optuženi narko-bos Darko Šarić danas je ponovo pokušao da diskredituje sudiju Višeg suda u Beogradu Sinišu Petrovića koji ga je kao predsednik sudskog veća 2018. osudio na 15 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina navodeći da sudija laže. Šarić je ove optužbe izneo obraćajući se sudijama Apelacionog suda u Beogradu koje će u narednom periodu odlučivati o presudi.

Piše: Milica Vojinović

Šarićevo izlaganje trajalo je kratko i svelo se na pokušaj diskreditacije sudije Siniše Petrovića, predsednika tročlanog sudskog veća koje je donelo prvostepenu presudu. 

„Sudija koji mi sudi laže ispred mene, ja to nisam mogao da vjerujem… Čovek najuverljivije što može priča neistine“, rekao je Šarić misleći na sudiju Petrovića. Sudijama Apelacionog suda predao je transkript razgovora između sudije Petrovića i njega koji pokazuje, kako tvrdi, da ga je sudija slagao, ali nije precizirao o čemu se radi.

Šarić je sudiju optužio i da je bio pristrasan i toliko „sarađivao“ sa tužiocem da nije bilo „razlike između tužioca i sudije“. 

Ovim optužbama Šarić je želeo da ospori osuđujuću presudu koju je Petrović doneo.

Osim Šarića danas se sudu obratio i njegov brat od tetke Željko Vujanović kome se takođe sudi da je jedan od organizatora grupe. I on je tvrdio da tužilac i sudija ne govore istinu, kao i da ono što piše u presudi nije tačno.

„Katastrofa, znači strašno šta je sudija pisao (u presudi)“, rekao je Vujanović.

Pošto su se danas svi optuženi obratili sudu, predsedavajuća sudija Nada Hadži Perić zatvorila je javnu sednicu i saopštila da se sudsko veće povlači kako bi donelo odluku. Njihova odluka mogla bi da bude potvrda presude iz 2018, ali mogu i da donesu drugačiju presudu – da optužene oslobode ili im izreknu drugačije kazne. Osim toga, sudije mogu i da otvore novo suđenje pred Apelacionim sudom nakon kog bi doneli novu presudu.

Šariću je u ovom postupku već dva puta izricana presuda. 

On je 2015. osuđen na 20 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a tri godine kasnije u ponovljenom postupku osuđen je na 15 godina zatvora. Ovu presudu je prošle godine potvrdio Apelacioni sud i ona je tada postala pravosnažna. 

Šarićevi advokati, međutim, iskoristili su poslednju mogućnost – podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu čije su sudije potom slučaj vratile na apelaciju na ponovno odlučivanje zbog formalne greške. Naime, dvoje sudija Apelacionog suda odlučivale su i o presudi i o Šarićevom zahtevu za puštanje iz pritvora što nije smelo da se desi. Sada ovaj sud ponovo odlučuje o presudi, ali su dvoje sudija zamenile njihove kolege.

Šariću se, istovremeno sa ovim, sudi i za pranje više od 20 miliona evra koje je, kako tvrdi tužilaštvo, zaradio švercom kokaina. U ovom slučaju osuđen je na devet godina zatvora, a i ovu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud.

Pročitaj više o ovom slučaju:

Sudija Petrović: Šarić osuđen po blažem zakonu

Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Comments are closed.