Proširena istraga protiv Belivukove grupe: Pomogao pri otmici Vukićevića i uklanjanju dokaza

Proširena istraga protiv Belivukove grupe: Pomogao pri otmici Vukićevića i uklanjanju dokaza

Veljko Belivuk i Marko Miljković (foto: screenshot)

Istraga protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe osumnjičene za niz brutalnih ubistava i otmica proširena je prošle nedelje na Bojana Hrvatina, saznaje KRIK. On je osumnjičen da je učestvovao u otmici Lazara Vukićevića koga su pripadnici grupe odveli u kuću u Ritopeku i ubili, kao i da je pomogao da se otarase Vukićevićevog tela, tvrdi tužilaštvo. 

Piše: Bojana Pavlović

Hrvatin je uhapšen pre desetak dana – kao pripadnik Belivukove grupe i sumnjiči se da je članovima grupe pomagao prilikom otmice Lazara Vukićevića, pripadnika suprotstavljene kriminalnog klana, piše u naredbi tužilaštva do koje je došao KRIK.

Ranije osuđivan
Hrvatin je u maju prošle godine pušten iz zatvora gde je služio kaznu od 15 godina na koju je osuđen 2012. godine zbog ubistva navijača fudbalskog kluba „Voždovac“. On i još trojica navijača FK „Rad“, čiji je navijač bio i Belivuk, 2005. godine na železničkoj stanici u Rakovici u vozu na relaciji Beograd-Bar sukobili su se sa suparničkom grupom. Hrvatin je nasrnuo na Bojana Majića i izbo ga nožem po leđima. Hrvatin je osuđen na 30 godina, ali mu je Apelacioni sud u Beogradu prepolovio zatvorsku kaznu smatrajući da će i izrečena kazna uticati da ubuduće ne vrši ista ili slična krivična dela.

Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, tvrdi tužilaštvo, naredili su ubistvo Vukićevića iz osvete jer su saznali da je zajedno sa članovima svoje grupe na njih motrio i pripremao njihovu likvidaciju. 

Belivuk i Miljković su, navodi tužilaštvo, odredili vreme ubistva, šta će ko da radi, kao i mesto gde da njihovi saradnici pokupe Vukićevića. Iz Crne Gore oni su članovima svoje grupe izdavali naređenja koristeći kriptovani, odnosno zaštićeni, telefon visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana Mila Radulovića sa kojim je Vukićević blisko sarađivao. Škaljarski kan godinama je bio u sukobu sa kavačkim čiji je deo bio Belivukov klan. 

O ovome svedoče i glasovne poruke skinute sa telefona u kojim se čuje da Miljković kaže kako se „Laza primio“ i da će da dođe da „muči Velju“, a koje je objavio provladin tabloid „Informer“.  

Po Vukićevića je u Radničku ulicu u Beogradu, piše u naredbi tužilaštva, došao Nemanja Đurić i pikapom ga odvezao u kuću u Ritopeku.

Na putu do Ritopeka sledili su ih drugim automobilom Hrvatin i Marko Budimir koji su vodili računa da ih niko ne prati, odnosno proveravali da li imaju „kontrapratnju“, dok je Dejan Tešić od robne kuće „Ikea“ do Ritopeka išao isped pikapa i proveravao bezbednost rute. 

Po dolasku u kući, Vukićevića su mučili i ubili, njegove ostatke samleli u mašini za meso, a ostatke bacili u Dunav. Hrvatin nije učestvovao u ubistvu, kako piše u dokumentu tužilaštva, ali jeste pomogao da se otarase tela, a kasnije je uništio Vukićevićev telefon.

Đurić, Budimir i Tešić uhapšeni su zajedno sa Belivukom početkom februara ove godine. Istraga je od tada proširivana šest puta, a sa svakim proširenjem rastao je broj osumnjičenih i krivičnih dela. 

Na optužnicu, koja bi prema najavi tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, trebalo da bude podignuta do kraja ove nedelje čeka 31 pripadnik grupe kojima se na teret stavljaju najteža krivična dela – pet ubistava, otmice, silovanja, trgovina drogom i oružjem.

Istraga, međutim, za sada nije došla do uticajnih veza koji je Belivukov klan imao u policiji i politici o čemu je KRIK ranije pisao. Belivuk je pred tužiocem odbio da govori o svirepim zločinama, ali je govorio o političkim vezama – naveo je da se sretao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da mu je činio usluge. Vučić je demantovao njegove tvrdnje. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o sukobu škaljarskog i kavačkog klana

Comments are closed.