Ponovo odloženo suđenje Koluviji i pripadnicima MUP-a, BIA-e i VOA-e

Ponovo odloženo suđenje Koluviji i pripadnicima MUP-a, BIA-e i VOA-e

Predrag Koluvija (foto: KRIK arhiva)

Suđenje policajcima i pripadnicima Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije koji su optuženi da su štitili optuženog narko-bosa Predraga Koluviju i njegovo imanje na kome je pronađeno više od tone i po marihuane, danas je ponovo odloženo jer jedan od optuženih ima koronu, saznaje KRIK. Ovo suđenje odlaže se već pola godine, a sledeće je zakazano za početak decembra. 

Piše: Sara Smolović

Danas je bio peti pokušaj od maja ove godine da se suđenje optuženom narko-bosu Predragu Koluviji i njegovim optuženim saradnicima iz policije, BIA-e i VOA-e održi, ali je, kao i prethodnih puta, ono ipak odloženo. Jedan od okrivljenih nije došao na sud jer ima koronu, pa je nastavak suđenja zakazan za početak decembra, saznaje KRIK.

Razlozi za odlaganje ovog suđenja, kolokvijalno nazvanog „Jovanjica 2“, bili su različiti: nedolazak optuženih i advokata, zahtevi za izuzeće sudije, a jednom je suđenje odloženo jer je Koluvija na dan suđenja otkazao advokate. 

Pripadnici bezbednosnih službi i policije, podsetimo, optuženi su da su Koluviji pružali bezbednosnu i logističku podršku pri uzgajanju marihuane na imanju „Jovanjica“ kod Stare Pazove. Oni su mu, tvrdi tužilaštvo, pomagali tako što su mu dostavljali poverljive podatke iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e. Osim toga, i fizički su čuvali njegovo imanje, piše u optužnici čije je detalje početkom godine objavio KRIK.

Optuženi su koristili tajnu aplikaciju „Razgovor“, a u okviru nje imali su i grupu za ćaskanje koju su nazvali „Savet za bezbednost“, piše u optužnici. U ovoj grupi su se, između ostalog, dogovarali oko raspodele i organizacije poslova, a te poruke je tužilac Saša Drecun citirao u optužnici i one su jedan od najjačih dokaza Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom postupku. 

Iako se ovo suđenje još nalazi u fazi pripremnog ročišta koje je po zakonu zatvoreno za javnost, Koluvija je nedavno javno komentarisao dokaze tužilaštva i rekao da su namešteni. O tome je govorio u intervjuu koji je dao svom advokatu Vladimiru Đukanoviću, inače narodnom poslaniku SNS-a i članu Viskog saveta sudstva, ubrzo pošto je pušten iz pritvora u kome je bio od hapšenja u novembru 2019. godine. 

„Ja sam video tamo neke poruke koje sam stvarno imao, imao sam ih u aplikaciji Telegram, ali Telegram je obrisan sa mog telefona i te poruke sada u izmenjenom obliku se odjednom pojavljuju u aplikaciji Razgovor (…) Oni su izmenili te poruke i izmenili čak s kim se ja dopisujem i sadržaj i smisao“, kazao je, Koluvija, između ostalog u intervjuu.

U istom intervjuu Koluvija je optužio inspektora Slobodana Milenkovića i policajca Dušana Mitića koji su ga uhapsili i otkrili njegovu plantažu, da su mu nudili da će ga pustiti na slobodu ako prizna da je radio za brata predsednika republike Andreja Vučića. On je to, kako kaže, odbio, a taj događaj okarakterisao kao državni udar. 

Dan posle intervjua, predsednik republike Aleksandar Vučić je u uključenju iz Dubaija takođe komentarisao ovaj slučaj i praktično stao u odbranu Koluvije. 

„Ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje“, ispričao je tada Vučić. 

Posle ovog događaja, usledila je hajka provladinih tabloida na policajce Milenkovića i Mitića koji su otkrili „Jovanjicu”, i premeštaj Milenkovića u odeljenje za ratne zločine. Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je da bi njegova smena bila osveta za hrabrost i ponižavanje institucija Srbije i naveo da su životi obojice pomenutih policajaca ugroženi. 

Podsetimo, protiv Koluvije u toku je još jedan postupak, u kome su se sudi da je organizovao kriminalnu grupu koja je na njegovom imanju gajila marihuanu.

Detalje o ovom slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.