Ponovo odložen početak suđenja Belivuku

Ponovo odložen početak suđenja Belivuku

Belivuk i Miljković/ sudnica Višeg suda u Beogradu

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za brutalna ubistva, otmice, trgovinu drogom i druga krivična dela danas je ponovo odložen – ovoga puta zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića koji je pre dve nedelje uhapšen zajedno sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem. Lazarević u ovom slučaju brani više optuženih.

Piše: Milica Vojinović 

Ispred suda se i danas okupio veliki broj novinara i snimatelja koji nisu dugo čekali da saznaju ishod današnjeg suđenja – ono je završeno nakon nešto više od 20 minuta.

Advokati koji su izašli iz suda rekli su da je današnje ročište odloženo za kraj maja jer dvojica optuženih – Vlade Draganić i Vladimir Grek – nisu imali advokata da ih zastupa pošto je njihov jedini branilac, Dejan Lazarević, u pritvoru. Kako je novinarima rečeno, sa odlaganjem se saglasio i tužilac pa je sudija Vinka Beraha Nikićević suđenje odložila za kraj maja.

Advokat Lazarević u ovom slučaju brani i Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, ali ih, osim njega, zastupa i advokat Nikola Ristović.

Optuženi Draganić i Grek trebalo bi da do sledećeg suđenja angažuju novog advokata, ali postoji mogućnost da se i to ročište odloži ukoliko njihov novi branilac ne stigne da se upozna sa dokazima.

Početak suđenja odlaže se od novembra prošle godine – najpre jer je sudija Zorana Trajković kojoj je dodeljen slučaj mesecima bila na bolovanju, pa je slučaj dodeljen novom sudskom veću. Suđenje je zatim trebalo da počne u martu, ali su optuženi tada tražili da se i sudija Beraha Nikićević, kao i tužioci u ovom slučaju promene. Taj predlog je odbijen, pa je suđenje zakazano za danas, ali se ni ovoga puta nije održalo.

Belivuk, Miljković i njihova grupa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje veće količine oružja. 

Grupa je blisko sarađivala sa kavačkim kriminalnim klanom koji potiče iz Crne Gore i koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom. Žrtve Belivukove grupe, tvrdi tužilaštvo, upravo su pripadnici suparničkih grupa.

Tužilaštvo je kao dokaze priložilo poruke koje su Belivuk i njegovi saradnici razmenjivali preko zaštićene aplikacije „skaj“, za koju su verovali da je potpuno sigurna, a koje je srpska policija dobila od kolega iz Francuske. Među ključnim dokazima su i svedočenja dvojice optuženih koji su, u zamenu za manju kaznu, ispričali detalje ubistava za koje je grupa optužena. 

Belivuk i 11 članova njegove grupe u međuvremenu su optuženi za još dva ubistva i verovatno će ove dve optužnice biti spojene, pa će se voditi jedan postupak. U toku je istraga i za pranje novca, ali tu još nema optužnice.

Istraga, međutim, pokriva samo period od 2019. godine, a tužilaštvo se nije bavilo vezama koje je grupa imala u sprskoj policiji i politici. Ova ekipa postojala je i ranije i upravo u tom periodu ojačala je veze u državnim strukturama.

Novinari, među kojima je KRIK, otkrili su veze koje je Belivuk imao sa uticajnim predstavnicima vlasti – bili su bliski sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandamerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Član ove kriminalne grupe obezbeđivao i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je ranije KRIK.

Više o Belivukovoj grupi i ovim vezama pročitajte u sledećim tekstovima:

Optužnica protiv Belivuka: Meksiko usred Beograda

Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.