Belivukova grupa optužena za još dva ubistva

Belivukova grupa optužena za još dva ubistva

Goran Mihajlovic i Nikola Mitic (foto: privatna arhiva/ Nestali Srbija)

Protiv Veljka Belivuka i 11 članova njegove kriminalne grupe podignuta je nova optužnica zbog ubistava Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, potvrđeno je za KRIK iz Tužilaštva za organizovani kriminal. Belivukova grupa ranije je optužena za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom i suđenje bi trebalo da počne krajem meseca.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo je da je Belivukova grupa izvršila ubistva – Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. i Nikole Mitića u avgustu 2020. godine. Optužnica je poslata Višem sudu i tek pošto je on potvrdi, moći će da počne suđenje.

Ubistvo Mihajlovića tužilaštvo je rešilo uz pomoć optuženog člana Belivukove grupe Nikole Spasojevića koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i otkrio detalje ovog zločina.

Nestali mladići
Mihajlović i Mitić su nestali tokom kriminalnih obračuna 2019. i 2020. godine. Osim njih, kako je ranije pisao KRIK, nestalo je još oko 15 mlađih muškaraca. Novinari KRIK-a su prošle godine razgovarali sa roditeljima nekih od nestalih koji su pričali o agoniji kroz koju su prošli zbog nestanka svoje dece. Mihajlovićeva majka tada je ispričala i da policija nije bila zainteresovana da reši nestanak njenog sina. Više o tome pročitajte ovde.

Spasojević je tokom istrage tužilaštvu ispričao da su članovi grupe namamili Mihajlovića da se sretne sa njima, da bi ga zatim odveli u kuću u Ritopeku, u kojoj su inače ubijali svoje žrtve. Mihajlovića su preko noći mučili i držali vezanog, tražeći da im preda mašinu za pravljenje tableta droge, kao i oružje koje je imao, ispričao je Spasojević.

Mihajlovića su potom otrovali, a njegovo telo prevezli u Staru Pazovu kamionom koji je prethodno nabavio Spasojević i tamo ga zapalili. Ostatke su bacili u Dunav sa Pupinovog mosta, piše u dokumentu tužilaštva kojim je početkom februara ove godine pokrenuta istraga.

Osim svedočenja, tužilaštvo kao dokaz ima i fotografije otetog Mihajlovića koje su pronađene u porukama koje su kriminalci razmenjivali preko aplikacije „skaj“. Ove poruke srpsko tužilaštvo dobilo je od kolega iz Francuske.

U ubistvu Mitića, tvrdi tužilaštvo, učestvovao je član grupe koji nije na prvoj optužnici – Senad Rešović. On je uhapšen u oktobru prošle godine, osam meseci nakon što je grupa razbijena.

Mitića su oteli jer su sumnjali da ih neko prati. Kako bi proverili da li su u pravu, Belivuk i nekoliko saradnika su se u avgustu 2020. vozili oko Partizanovog stadiona, u kome su imali prostorije koje su im služile kao baza, i Mitić im je bio sumnjiv. Presreli su ga kolima i pred velikim brojem ljudi oteli – izveli ga iz automobila, vezali i ubacili u svoja kola, kako je ranije utvrdilo tužilaštvo.

Mitića su najpre držali u prostorijama na stadionu, gde su ga tukli i ispitivali, zahtevajući da im kaže ko ga je poslao da ih prati kao i šifru svog telefona sa „skaj“ aplikacijom. Potom su ga odvezli u Ritopek gde su ga brutalno ubili. Sutradan su, da bi prikrili ubistvo, telo samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav. Kako bi uklonili tragove, tvrdi tužilaštvo, članovi grupe su obrisali snimke sigurnosnih kamera sa stadiona, a Mitićev telefon bacili u Dunav. 

Tridesettrogodišnji Mitić nije zvanično bio označen kao žrtva Belivukove grupe sve do Rešovićevog hapšenja u oktobru prošle godine.

Ko je sve optužen
Sem Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića optuženi su i Miloš Budimir, Srđan Lalić, Vlade Draganić, Bojan Hrvatin, Dejan Tešić, Vladimir Grek, Nikola Spasojević, Aleksa Tošić, Senad Rešović i Dragan Mitrović.

Dragan Mitrović, koji je obuhvaćen novom optužnicom, ne tereti se za ova dva ubistva, već za učešće u ubistvu Zdravka Radojevića, za koje su Belivuk i članovi grupe optuženi u avgustu prošle godine. 

Osim Radojevića, Belivukova grupa je ranije optužena i za ubistvo Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića zvanog Goksi, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puke i Milana Ljepoje. Tužilaštvo tvrdi da su sve njih ubili u kući u Ritopeku, a njihovih tela se otarasili na identičan način – samleli ih u mašini za mlevenje i bacili u Dunav. 

Suđenje još nije počelo, a očekuje se da se to desi krajem meseca.  

Više o Belivukovoj grupi pročitajte u tekstu: Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

Comments are closed.