Belivuk i Miljković negirali da su prali novac

Belivuk i Miljković negirali da su prali novac

Miljković i Belivuk

Veljko Belivuk i Marko Miljković, optuženi da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila pet ubistava, danas su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su prali novac, saznaje KRIK. Oni se sumnjiče da su novac koji su stekli vršenjem krivičnih dela prali tako što su njime kupovali nekretnine, automobile i satove.

Piše: Milica Vojinović

Belivuk i njegov najbliži saradnik Miljković negirali su da su prali novac rekavši da su sve zaradili legalno i da su taj novac i trošili, saznaje KRIK.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su novcem koji vodi poreklo od ilegalnih aktivnosti koje su vršili kao navijači fudbalskog kluba Partizan kupili zemljište, stanove u Beogradu, automobile i satove i na taj način ga oprali. U tome su im, smatra tužilaštvo, pomogle njihove supruge, Belivukova tašta, saradnik Filip Ivanovski, kao i njegova vanbračna supruga. Oni su ranije saslušani i pušteni da se brane sa slobode.

Za razliku od njih, Belivuk i Miljković su u pritvoru i čekaju da im počne suđenje za organizovanje kriminalne grupe, pet ubistava, otmicu, silovanje i druga krivična dela. Njihova kriminalna grupa bila je deo kavačkog klana koji je godinama bio u sukobu sa škaljarskom grupom.

Kako je utvrdilo tužilaštvo, Belivukova grupa je svoje žrtve na prevaru odvodila u kuću u beogradskom predgrađu Ritopek, tu ih mučila i ubijala. U optužnici su opisana ubistva pet osoba, uglavnom pripadnika suparničkih kriminalnih grupa, a u međuvremenu je istraga proširena na još jedno, šesto ubistvo.

Osim istraga u Srbiji, protiv Belivuka i Miljkovića u toku su postupci i u Crnoj Gori. Tamo se sumnjiče da su izvršili dvostruko ubistvo u Spužu, kao i jednu otmicu. Oni su zbog toga nedavno saslušani u Beogradu i negirali su krivicu. 

Ova grupa imala je jake veze u policiji i politici i, premda su zbog toga pokrenuti postupci protiv nekoliko pripadnika policije, neke od ključnih veza koje su otkrili novinari, ostale su van interesovanja tužilaštva i za sada nisu ispitane. U pitanju su, između ostalog, odnosi članova grupe sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nediće, žandarmom Nenadom Vučkovićem i bivšom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović.

Više o Belivukovoj grupi pročitajte u tekstu:

Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

Comments are closed.