Počelo suđenje svedoku saradniku protiv Šarića za izvlačenje imovine iz štamparije

Počelo suđenje svedoku saradniku protiv Šarića za izvlačenje imovine iz štamparije

Nebojša Joksović Viši sud u Beogradu (foto: arhiva)

Suđenje Nebojši Joksoviću, ključnom svedoku saradniku u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića, da je imovinu štamparije „BNG-NM“ nezakonito prebacio na sebe kako bi izbegao da je izgubi u stečaju, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Ni Joksović ni drugi optuženi Miloš Nikolić, nisu želeli da iznose odbranu. Oko ove firme i njene imovine na sudu se spore i Joksović i Šarić – Šarić tvrdi da je preko Joksovića ulagao u firmu i traži polovinu vlasništva.

Piše: Milica Vojinović

„Konačno smo se okupili“, kazala je sudija Ivana Ramić pošto je počelo današnje suđenje, aludirajući na to što se početak odlaže od juna prošle godine.

Ona je zatim pozvala Joksovića i Nikolića da iznesu odbranu, ali su i jedan i drugi odbili da to učine danas.

„U ovoj fazi neću iznositi odbranu nego tokom postupka“, rekao je Nikolić.

„Isto kao okrivljeni Nikolić Miloš, ne bih danas“, kazao je potom Joksović.

Suđenje se, tako, završilo za nešto više od 10 minuta. Naredno je zakazano za april i tada bi trebalo da budu saslušani prvi svedoci tužilaštva.

Joksović i Nikolić optuženi su da su u dva navrata izvukli imovinu iz firme „BMG-NM“, u kojoj je Nikolić bio direktor, kako je ne bi izgubili jer je kompanija koja bila njen vlasnik otišla u stečaj. To su uradili, tvrdi tužilaštvo, tako što je Joksović od ove firme kupio imovinu vrednu više od dva miliona evra, a jedan deo je platio duplo manje nego što je bila njena stvarna vrednost.

Dvojica optuženih ranije su bili bliski – poslovno su sarađivali, a čak su se i privatno družili. Obojica su uhapšeni 2010. u sklopu akcije razbijanja kriminalne grupe Darka Šarića – Joksović zbog učešća u švercu kokaina, a Nikolić zbog sumnje da je pomagao Joksoviću da se krije od policije.

Joksović je ubrzo sklopio sporazum sa tužilaštvom i postao svedok saradnik protiv Šarića, s kojim je do tada dugo godina bio blizak prijatelj. Tužiocu je, u zamenu za blažu kaznu, ispričao detalje o švercu droge, ali i kazao da je naredbe o ovom ilegalnom poslu dobijao direktno od Šarića. Tako je postao ključni svedok tužilaštva, bitan za dokazivanje optužbi da je Šarić šef narko-kartela.

Zbog toga je Šarić, od kada se predao 2014. Joksovića optuživao da laže, a njegovi advokati upirali su se da to dokažu i diskredituju Joksovića kao svedoka. Šarić je, između ostalog, na sudu ispričao da je Joksović uzimao novac od njega, a da je zadržao imovinu koju je kupio tim novcem – u nju spada i imovina firme „BMG-NM“ zbog koje je Joksović sada optužen. 

Šarić je zbog toga 2016. podneo i tužbu protiv Joksovića u kojoj kritikuje izvlačenje imovine iz kompanije u stečaju – iste optužbe koje Joksoviću već naredne godine na teret stavlja tužilaštvo.

Detalji optužnice

Naime, tužilaštvo tvrdi da je Joksović 2014. kupio štamparske mašine i dva objekta površine oko 1.000 kvadrata od firme „BMG-NM“ u kojoj je Nikolić bio direktor kako bi izbegli da ovu imovinu vrednu gotovo 1,4 miliona evra izgube u stečaju.

Osim ovoga, Joksović i Nikolić optuženi su i da su na sličan način iz iste firme godinu dana ranije halu veličine oko 2.500 kvadrata i trafo stanicu – Joksović je ovu imovinu kupio od Nikolićeve firme za 450.000 evra iako je procenjeno da zapravo vredi dvostruko više.

U optužnici piše i da je Joksović nagovorio Nikolića na ove poslove i to tako što mu je rekao da ga „ima u šaci“ hvaleći se da je jači od države. Tužilaštvo tvrdi i da je Joksović Nikoliću pretio da će dobiti maksimalnu kaznu u postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe, jer ima i tužioca za organizovani kriminal „u šaci“.

Ove tvrdnje tužilaštvu je, inače, u istrazi ispričao Nikolić. Kao i sa Šarićem, po svemu sudeći, Joksovićevi ranije bliski odnosi sa Nikolićem u međuvremenu su se pokvarili. Nikolić je protiv Joksovića podneo niz tužbi u istom periodu kada i Šarić, a optužbe koje u njima iznosi idu u prilog svemu za šta Šarić godinama optužuje svedoka saradnika.

Zbog statusa koji ima Joksović je 2020. pravosnažno osuđen na pеt meseci zatvora za međunarodni šverc kokaina – istom presudom Šarić je osuđen na 15 godina. Tu presudu oborio je Vrhovni kasacioni sud, a novo suđenje pred Apelacionim sudom trenutno je u toku. Nikolić je tada oslobođen optužbi da je krio Joksovića od policije.

Joksović je inače godinama žrtva različitih napada – iz automatskog oružja pucano je na njegov lokal, zoljom je gađana njegova štamparija, bomba mu je bačena na kafić, kuća zapaljena, a ubijen mu je i brat. Nijedan od ovih slučajeva policija nije rešila, a šefovi Jedinice za zaštitu koja čuva Joksovića, deluje da nisu bili zainteresovani da štite njegovu imovinu, kako su ranije KRIK-u ispričali pojedini pripadnici ove jedinice.

Comments are closed.