Ključni svedok protiv Šarića deset godina pod napadima

Ključni svedok protiv Šarića deset godina pod napadima

Svedok Nebojša Joksović i njegova štamparija koja je ranije napadnuta zoljom

Uoči presude narko-bosu Darku Šariću desio se novi napad na imovinu ključnog svedoka u ovom postupku Nebojše Joksovića – iz automatskog oružja pucano je na njegov lokal. Prethodnih godina zoljom mu je gađana štamparija, bomba bačena na kafić, kuća zapaljena, a ubijen mu je i brat. Nijedan od ovih slučajeva policija nije rešila, a šefovi Jedinice za zaštitu koja pazi na Joksovića, nisu zainteresovani da štite njegovu imovinu, kako je KRIK otkrio prošle godine. 

 Piše: Bojana Pavlović

Nepoznati napadači preksinoć su automatskom puškom ispalili rafal na poslovni prostor u Vodovodskoj ulici u Beogradu koji je u vlasništvu Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku protiv Darka Šarića. 

Prilikom pucnjave koja se dogodila oko četiri sata ujutru niko nije povređen, a pričinjena je manja materijalna šteta. Policija je u međuvremenu sa objekta preuzela snimke sigurnosnih kamera. Noćni čuvar naveo je da nije video napadače već samo čuo buku, saznao je KRIK. 

Ovo nije prvi put da je napadnuta Joksovićeva imovina.

Na njegov kafić bačena je bomba 2011, štamparija mu je gađana nekoliko puta zoljom, a kuća zapaljena. Joksovićev brat od strica Radojica Joksović ubijen je 2012. godine u Beogradu u eksploziji automobila.

Nijedan od napada na ključnog svedoka u postupku protiv Šarića policija nije rešila.

Kako je KRIK ranije otkrio, pripadnici policijske jedinice koja treba da štiti Joksovića već su ranije upozoravali da njihove nadređene nisu mnogo zabrinuli ovi napadi.

Niko od načelnika nije posetio, niti pozvao Joksovića telefonom nakon što mu je izgorela kuća, tvrdili su pripadnici ove jedinice u službenoj belešci koju su poslali Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a.

„Iako Nebojša Joksović provodi puno vremena u toj kući, Jedinica za zaštitu nema nikakve podatke o tome ko su njegove prve komšije, odnosno ko su ljudi koji se kreću u njegovoj neposrednoj blizini“, piše u policijskim beleškama.

Njihovi nadređeni pravdali su se tvrdeći da nisu dužni da obezbeđuju sve Joksovićeve nekretnine, iako je po programu zaštite, jedinica dužna da obezbeđuje lica i njihovu imovinu.

Zašto je Joksović bitan

Nebojša Joksović bio je Šarićev dugogodišnji prijatelj i čovek od poverenja. To ga čini i najnezgodnijim svedokom protiv ovog narko-bosa.

Kada je uhapšen 2010. dogovorio se sa tužilaštvom i postao je svedok saradnik. Priznao je da je učestvovao u švercu kokaina i da je bio zadužen za posrednike koji su drogu prodavali kupcima u Italiji. On je najznačajniji svedok tužilaštva upravo jer je jedini svedočio da je naređenja primao direktno od Šarića. 

Medijski napadi
Tokom suđenja, Joksovića su napadali i pro-režimski tabloidi. Upravo pre dva dana, Alo je objavio da bi Joksović mogao da izgubi status svedoka saradnika, kao i da ga štiti jedna od sudija. Zanimljivo je da je na suđenju Joksović ispričao kako zna da Šarićeva grupa plaća novinare da pišu protiv njega. „To što vi iskrećete i plaćate novinare, to je vaš problem”, odgovorio je Joksović u raspravi u sudnici sa jednim članom Šaričeve grupe, „Da krenemo od novinara. Ja sam dobio to (informaciju) mesec dana prije, znači, da ću biti medijski napadan“, rekao je pre dve godine .

Tako je na sudu ispričao da ga je Šarić zamolio da iz jednog stana u Milanu skloni kokain plašeći se da će tamošnja policija da je pronađe.

„Darko je tražio od mene da li imam nekoga ko bi otišao i iz tog stana, obio brave il’ ušao već na neki nedozvoljeni način, i iznio taj kokain. Međutim, do tog posla nije došlo, jer je italijanska policija našla taj ključ i posle nekolko dana i našla i zaplenila kokain. Radilo se o količini od 300 kilograma“.

Šarić je ispričao da su ga prijatelji i saradnici godinama upozoravali na Joksovića, ali da mu je on verovao. 

„Njega su svi nazivali prevarantom, lažovom, ja to nisam dao da pričaju preda mnom. Uvek sam tražio objašnjenja, on me je uvek ubeđivao da mu verujem. Voleo sam tog čoveka mnogo“, ispričao je Šarić.

Prema Šarićevim rečima, on je Joksoviću za štampariju dao sedam miliona evra i jedan od razloga zašto je Joksović pristao da protiv njega svedoči jeste taj što je zadržao i novac i firmu.

Joksović je, s druge starne, rekao da se odlučio da svedoči protiv Šarića, između ostalog, zbog načina na koji se Šarićev brat ophodio prema njemu i njegovoj porodici nakon što je uhapšen – nije mu davao novac i vređao ga je.

Na suđenju je Joksović optužio Šarića da stoji iza napada na njegovu imovinu. “Кrenuo si đonom prema meni. Od jedne eksplozije, druge zolje, treće, četvrte, Radojica, paljenja…”, ispričao je svedok.

Šarić je to negirao. “Da li si normalan? Đe ću na moju štampariju, čoveče?”, rekao je jednom u sudnici.

Šarić je pre više od godinu dana osuđen na 15 godina zatvora, ali presuda nije konačna. Čeka se Apelacioni sud da se sledećeg meseca izjasni o njoj.

Kako funkcioniše jedinica koja štiti svedoke saradnike pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.