Počelo ponovljeno suđenje članu Belivukove ekipe zbog smrti ispred „Tilta“

Počelo ponovljeno suđenje članu Belivukove ekipe zbog smrti ispred „Tilta“

Vladimir Šoškić (advokat) i Milovan Tadić (foto: V.Radojević /KRIK)

Suđenje Milovanu Tadiću, članu obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“, da je u decembru 2015. gostu kluba Slobodanu Vukiću naneo povredu od koje je ovaj preminuo danas je ponovo počelo u Višem sudu u Beogradu. Tadić je zbog ovoga ranije osuđen na pet i po godina zatvora, ali je apelacija ukinula presudu i naložila da se suđenje ponovi. 

Piše: Jelena Radivojević

Tadić je u sudnicu Palate pravde u Beogradu doveden iz pritvora u kom se nalazi od februara ove godine kada je uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka koja je optužena za nekoliko ubistava i druga krivična dela. On je optužen za trgovinu drogom, ali i da je sa drugim članovima grupe oko stadiona Partizana osmatrao da li osobe za koje su mislili da pripadaju suparničkoj ekipi prate Belivuka, a zatim ih otimali ih i mučili kako bi dobili informacije o tome za koga i po čijem nalogu rade.

I dok u pritvoru čeka početak ovog suđenja, protiv njega je počeo postupak u drugom slučaju – da je kao obezbeđenje „Tilt-a udario gosta kluba Slobodana Vukića, a da je od tog udarca ovaj preminuo. Ovo suđenje počelo je danas ispočetka pošto je presudu iz aprila ove godine kojom je Tadić osuđen na pet i po godina ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje

Danas je održano pripremno ročište koje je po zakonu zatvoreno za javnost, a na kom tužilaštvo i odbrana optuženog predlažu dokaze i svedoke.

Tadić je i danas tvrdio da nije kriv, rekao je za KRIK njegov advokat Nikola Ristović. 

Suđenje će biti nastavljeno krajem januara sledeće godine, a Tadiću će, kao i u prethodnom postupku, suditi sudija Marina Anđelković. Ona tokom prvog suđenja nije prihvatila Tadićevu odbranu da se radio o nužnoj odbrani, odnosno da je Vukić u klubu pravio nerede i da ga je napao sa leđa, te da se on samo branio.

„Proglašen je krivim za nanošenje teških telesnih povreda. Nije imao nameru, ali je znao da udarac može da izazove ovakav ishod“, rekla je tada sudija.

Tadić je, kako je tada utvrdio sud, Vukiću zadao udarac u stomak koji je izazvao oštećenje unutrašnjih organa, a kasnije i smrt.

Suđenje je počelo u martu 2018. i više puta je odloženo nego što je održano. Ceo postupak obeležila su neslaganja sudskih veštaka oko toga šta je bio uzrok Vukićeve smrti, kao i različite verzije događaja koje su ispričali svedoci. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Dok je ovaj postupak trajao Tadić je uhapšen i sudilo mu se zbog prodaje droge, a tokom suđenja se u publici kao podrška pojavio Veljko Belivuk. Tadić je na kraju oslobođen optužbi.

Tadić je bio član grupe „Janjičari“ koju je predvodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a koju je nakon njegove smrti preuzeo Belivuk. On je grupu preimenovao u „Principi“.

Članovi ove ekipe obezbeđivali su klubove i splavove, prodavali drogu i učestvovali u brojnim nasilnim incidentima. Grupa je godinama jačala zbog jakih veza koje je imala u policiji i politici. Više o tome pročitajte ovde.

„Principi“ su se u jednom trenutku priklonili crnogorskom kavačkom klanu koji je bio u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom, a u kome je život izgubilo više od 50 ljudi.

Comments are closed.