Članu Belivukove ekipe pet i po godina zbog smrti ispred „Tilta“

Članu Belivukove ekipe pet i po godina zbog smrti ispred „Tilta“

Milovan Tadić (desno) sa advokatom (foto: KRIK)

Milovan Tadić, radnik obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“, osuđen je na pet i po godina zatvora jer je u decembru 2015. gostu Slobodanu Vukiću naneo povredu od koje je preminuo. Tadić je na izricanje presude doveden iz pritvora gde se nalazi od februara kada je uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka.

Piše: Bojana Pavlović

„Proglašen je krivim za nanošenje teških telesnih povreda. Nije imao nameru, ali je znao udarac može da izazove ovakav ishod“, rekla je sudija Marina Anđelković dodajući da nije prihvatila Tadićevu odbranu da se radio o nužnoj odbrani. 

Sudija je navela da je bilo teško utvrditi uzrok smrti, podsećajući da o tome čak ni veštaci nisu bili saglasni, ali da je na kraju prihvatila mišljenje veštaka da je reč o posrednoj vezi između povrede i smrti.

Tadiću je u kaznu od pet i po godina uračunata i ranija presuda kojom je zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na sedam meseci zatvora.

Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon povreda koje mu je nanelo obezbeđenje kluba „Tilt“, a Tadić je optužen da mu je zadao kobni udarac u stomak koji je izazvao oštećenje unutrašnjih organa, a kasnije i smrt.

Suđenje je počelo u martu 2018. Za tri godine održano je osam, a odloženo deset suđenja. 

Da bi se utvrdilo šta se dogodilo u noći koja je bila fatalna po Vukića tokom postupka saslušani su svedoci, odgledani snimci sigurnosnih kamera koje su zabeležile događaj, a obavljena su dva veštačenja.

Tadić je na sudu tvrdio da nije kriv, svaljujući krivicu za tragičan ishod na žrtvu. Ispričao je da je Vukić pravio probleme za šankom i da je sa četvoricom momaka iz obezbeđenja pokušao da ga iznese iz kluba. Vukića su, prema Tadićevim rečima, izveli napolje, ali je on nastavio da nasrće na vrata. Navodno se zatrčao ka Tadiću i napao ga s leđa, a on se okrenuo i odgurnuo ga nogom u predelu butine.

Tadićevu odbranu potvrdili su četiri radnika obezbeđenja koji su svedočili na sudu da je Vukić bio pijan i pravio nered, ali i naveli da su ga izneli nenasilno. 

Suprotstavljena svedočenja

Vukićev prijatelj Miroslav Basta, međutim, ispričao je drugačiju priču. Vukić i on su, kako je ispričao, sedeli kod šanka i dosta su popili. Vukić, prema njegovim rečima, nije pravio probleme već je nehotice oborio nekoliko čaša zbog čega je šanker pozvao obezbeđenje. Prišla su mu četvorica ili petorica radnika obezbeđenja među kojima je Basta prepoznao Velibora Srećkovića kog je znao iz viđenja.

Pošto je znao da obezbeđenje ume da bude nasilno, Basta je zamolio Srećkovića da Vukića izvedu, ali da ga ne tuku. Kad se okrenuo, međutim, video je da je Vukić imao povrede na licu, išla mu je krv iz nosa, bio je natekao oko očiju, a majica mu je bila krvava. Vukić je ispred kluba besan tražio onog ko ga je tukao, kada je zadobio udarac u glavu, a zatim i u stomak od više pripadnika obezbeđenja.

Milovan Tadić (foto: instagram)

„Legao je na zemlju i savio se, posle toga više nije ustajao“, ispričao je svedok.

Iako je Basta u istrazi nedvosmisleno izjavio da je Vukiću udarac zadao Tadić, on je na sudu rekao da je zapravo video udarac u glavu, ali ne i u stomak. Dodao je da je Tadić stajao dva stepenika iznad Vukića i da je samo on mogao da ga udari.

Ubedljivu i jasnu sliku onoga što se dogodilo pokazali su snimci sigurnosnih kamera. Oni su demantovali Tadićevu odbranu.

Presudni snimci događaja 

Sudija je snimke pažljivo vraćala i ponavljala da bi uočila detalje i utvrdila šta se zbilo.

Prvi snimak potvrdio je Bastino svedočenje, da su članovi obezbeđenja Vukića tukli i u klubu što su oni negirali. Na njemu se vidi kako jedan od njih Vukiću zavrće ruku, stavlja je iza leđa i usmerava ga ka izlazu, zatim mu, pošto se on opire, stavlja „kragnu“, odnosno obuhvata vrat rukama. Pridružuju mu se još dvojica, a Srećković, kog je Basta prethodno zamolio da ne tuku Vukića, zadaje mu dva udarca u glavu.

Drugi snimak, koji je napravila kamera na ulazu u klub, oborio je Tadićevu odbranu – da je Vukića udario u butinu. Vukić je krenuo ka ulazu, a Tadić se okrenuo i šutnuo ga u stomak što je sudija konstatovala pošto je nekoliko puta vratila snimak.

Gužvi ispred kluba pridružili su se i ostali radnici obezbeđenja. Svetislav Nikolajev, koji je u ovom postupku bio svedok, udario je Vukića u glavu, a potom ga šutnuo. Tadić je u metežu još jednom šutnuo Vukića koji je ostao na nogama i udaljio se ka parkingu. Posle nekoliko minuta Vukić je otkopčao pantalone i naizgled od bolova seo na zemlju. Policija i hitna pomoć stigle su za pola oko sata i odvezli ga.

Vukić je preminuo dve nedelje kasnije, a sud je, da bi utvrdio da li je udarac koji je naneo Tadić zaista doveo do smrti Vukića, naredio veštačenje.

Kobni udarac

Prvo veštačenje sprovela je komisija veštaka iz Novog Sada koji su tvrdili da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa što je dovelo do smrti. 

Odbrana je, međutim, uspela da obori njihovo svedočenje. Savetnik odbrane Slobodan Savić utvrdio da je uzrok smrti nije zapaljenski proces već srčani zastoj. Savićevo mišljenje bilo je važno pošto je upravo on i obavio obdukciju Vukićevog tela. Ovo je neuobičajeno i na suđenju je to prokomentarisala i sudija. 

„Meni je strašno što ste Vi radili obdukciju, a sada se pojavljujete u svojstvu savetnika odbrane. To zakon ne zabranjuje, ali to je stvar etike“, istakla je ona iznenađeno.

Sudija je zato zatražila novo veštačenje na koje se čekalo godinu dana. Ono što je utvrdilo novo veštačenje značilo je i veleobrt u postupku. Nova komisija iz niškog Zavoda za sudsku medicinu odbacila je prethodni nalaz i ustanovila da do smrti nije došlo zbog zapaljenskog procesa nego, kako je utvrdio i Savić, srčanog zastoja. Ali, za razliku od obrane, veštaci su utvrdili da je postojala posredna uzročno-posledična veza između povrede i smrtnog ishoda.

„Nastanak teške telesne povrede, okolnosti povređivanja, nužna hirurška intervencija, predstavljaju stresnu situaciju za organizam što je imalo za posledicu izumiranje srčanog mišića“, kazao je veštak.

Moćne veze 

Optuženi Tadić bio je član ekipe ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Stankovićeva ekipa „Janjičari“ preuzela je južnu tribinu Partizanovog stadiona do kraja 2013. a sa njom i kriminalne poslove. Članovi ove grupe obezbeđivali su klubove i splavove, trgovali drogom i učestvovali u tučama i nasilnim incidentima. Posle Stankovićevog ubistva u oktobru 2016. grupu je preuzeo Veljko Belivuk. 

Veljko Belivuk (screenshot)

Belivuk je i sam bio osuđen za tuču ispred splava „Blejvoč“, kao i za prebijanje obezbeđenja predsednika FK Partizan Miloša Vazure. Sudilo mu se za učestvovanje u ubistvu, ali je za to oslobođen. 

Tadić se često pojavljivao u sudnici da podrži Belivuka, a odanost mu je bila uzvraćena – Belivuk se pojavio na suđenju Tadiću po optužbama za drogu i to kad je svedočio policajac koji ga je uhapsio. Tadić je u tom postupku oslobođen. 

Ova grupa imala je duboke veze u državi uključujući i generalnog sekretara vlade Novaka Nedića. Tadić je na suđenju za drogu čak tvrdio da je po ugovoru bio angažovan u sekretarijatu vlade, ali je ova institucija to negirala. 

Još jedan bitni igrač koji je posredovao između vrha policije i kriminalne grupe bio je i žandarm Nenad Vučković Vučko. Vučković je više puta slikan u društvu Stanković i Belivuka kako navija na tribinama, a bio je u emotivnoj vezi sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović.

Vučković je u policiju prešao iz Vojske. Još jedan vojnik blizak ovoj grupi jeste i Velibor Srećković koji je udario Vukića dva puta u glavu u klubu, a u ovom postupku se pojavio kao svedok. Srećković i Vučković učestvovali su zajedno sa Belivukom u još jednom nasilnom događaju – demoliranju kafića u vlasništvu vođe suparničke navijače grupe 2013.

Pod Belivukom i uz podršku države grupa je napredovala, a uključila se i u rat koji je između dva velika kriminalna klana, kavačkog i škaljarskog, izbio zbog poslova sa kokainom. Rat je poprimao izuzetno okrutan karakter – život je u njemu izgubilo više od 50 ljudi. Belivukova ekipa svrstala se na stranu kavačkog klana. 

Belivuk i njegovi saradnici pohapšeni su u februaru i trenutno se protiv njih vodi istraga za ubistva, otmice, drogu i oružje. Kako deluje, istraga se neće baviti vezama grupe u državi. Tadić je takođe uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru. Koliko je poznato, zasad se tereti samo za pripadnost kriminalnoj grupi.  

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.