Članu Belivukove ekipe ukinuta presuda zbog smrti gosta „Tilta“

Članu Belivukove ekipe ukinuta presuda zbog smrti gosta „Tilta“

Milovan Tadić sa advokatom (foto: KRIK)

Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je osuđen na pet i po godina zatvora jer je u decembru 2015. gostu Slobodanu Vukiću naneo povredu od koje je kasnije preminuo. Tadić je početkom februara uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka koja se sumnjiči za pet ubistava.

Piše: Jelena Radivojević

Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda u Beogradu iz aprila ove godine kojom je Tadić osuđen na pet i po godina zatvora i naložio da mu se ponovo sudi. U saopštenju koje je ovaj sud danas objavio piše da u prvostepenoj presudi nije jasno obrazloženo zbog čega je doneta takva odluka. 

Suđenje Tadiću počelo je u martu 2018. i retko se održavalo – ukupno je održano osam, a odloženo deset puta. 

On je osuđen zbog nanošenja teških telesnih povreda Slobodanu Vukiću nakon čega je ovaj preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon što je ga je pretuklo obezbeđenje ispred splava „Tilt“. Tadić je, kako je utvrdio sud, Vukiću zadao udarac u stomak koji je izazvao oštećenje unutrašnjih organa, a kasnije i smrt.

Sudija Marina Anđelović nije prihvatila Tadićevu odbranu da se radilo o nužnoj odbrani, odnosno da je Vukić u klubu pravio nerede i da ga je napao sa leđa, te da se on samo branio. Iako su svedoci ispričali različite verzije o tome šta se dogodilo te noći, jasnu sliku dali su snimci sigurnosnih kamera koji su osporili Tadićevu odbranu. Na njima se vidi da je obezbeđenje Vukića tuklo i u klubu, ali i da ga je Tadić uradio nogom u stomak, a ne u butinu kako je on tvrdio. 

Sudija je na izricanju presude rekla da nije bilo lako utvrditi uzrok smrti i podsetila da o tome čak ni veštaci nisu bili saglasni, ali da je na kraju prihvatila mišljenje veštaka da je reč o posrednoj vezi između povrede i smrti. Više o tome pročitajte ovde.

Dok je ovo suđenje trajalo Tadić je uhapšen i optužen zbog prodaje droge, ali je u ovom slučaju oslobođen. U publici mu se na suđenju kao podrška pojavio Veljko Belivuk.

Obojica su bili deo navijačko-kriminalne ekipe Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a nakon što je Stanković ubijen krajem 2016, Belivuk je preuzeo vođstvo nad grupom. Članovi grupe obezbeđivali su klubove i splavove, prodavali drogu, ali i učestvovali u brojnim nasilnim incidentima. Grupa je godinama jačala zahvaljujući jakim vezama u policiji i politici. Više o tome pročitajte ovde.

U jednom momentu Belivukovi „Principi“ su se priklonili crnogorskom kavačkom klanu koji je u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom, a u kome je život izgubilo oko 50 ljudi.

Belivuk je sa još dvadeset saradnika, među kojima je i Tadić, uhapšen početkom februara i protiv njih je u toku istraga zbog pet ubistava. 

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.