Počelo odlučivanje o presudi Šariću za šverc kokaina

Počelo odlučivanje o presudi Šariću za šverc kokaina

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Zahtev advokata Darka Šarića za promenom sudija je odbijen, pa sudije Apelacionog suda u Beogradu od danas razmatraju presudu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina. U pitanju je ponovljeni postupak pred ovim sudom jer je zbog proceduralnih razloga Vrhovni kasacioni sud ranije ukinuo pravosnažnu presudu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Sretko Janković, član petočlanog sudskog veća Apelacionog suda, čitao je danas delove presude iz decembra 2018. kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora čime je počeo proces njenog razmatranja. Ovom, prvostepenom presudom, koja ima više od 600 strana Šarić je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz država Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope.

Sednica će biti nastavljena narednih dana kada će tužilac, advokati i optuženi dobiti priliku da iznesu svoje žalbe. Sudije će nakon toga doneti konačnu odluku – oni mogu da potvrde presudu, promene visinu kazni ili oslobode optužene.

Razmatranje presude trebalo je da počne juče, ali je odloženo pošto su optuženi Šarić i njegovi advokati tražili da se promeni sudsko veće koje će odlučivati o presudi jer smatraju da su pojedine sudije pristrasne.

Oni su naveli da je troje od pet sudija bilo u veću koje je prošle godine Šariću potvrdilo osuđujuću presudu, dok je jedna sudija pre nekoliko meseci učestvovala u odluci da se Šariću produži pritvor – sve to ove sudije, prema mišljenju advokata, čini pristrasnim.

Predsednik Apelacionog suda Duško Milenković, međutim, odbio je zahtev za promenu sudija, pa je zasedanje apelacionog sudskog veća počelo jutros u sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

U pitanju je ponovljeni postupak pošto je pravosnažnu presudu iz 2018. zbog proceduralnih razloga ukinuo Vrhovni kasacioni sud u junu ove godine i naložio novo suđenje.

Nisu sporni bili dokazi na osnovu kojih je Šarić osuđen, već je sudijama Vrhovnog suda bilo sporno to što je dvoje sudija iz sudskog veća koje je potvrdilo presudu ranije odlučivalo o tome treba li Šariću da se produži pritvor – što je ocenjeno kao da bi mogli da budu pristrasni. 

Suđenje Šariću za šverc kokaina, jedno od najvećih suđenja organizovanom kriminalu u zemlji, traje već duže od deceniju i obeležila su ga česta odlaganja. Šariću se sudilo u odsustvu pošto je bio u bekstvu do 2014. kada se iznenada predao srpskim vlastima i od tada je u pritvoru. Rekao je da se vratio jer se “promenila politička klima” i da zbog toga očekuje pošteno suđenje, ali i da mu je, dok je bio u bekstvu, nuđeno da prizna i dobije zatvorsku kaznu od 10 godina – što je odbio. 

On je najpre 2015. bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta i u ponovljenom postupku dobio je 15 godina robije.

Osim za šverc kokaina, Šariću se sudi i za pranje više od 20 miliona evra koji je, kako tvrdi tužilaštvo, stekao prodajom droge i koji je ulagao u legalne tokove u Srbiji – uglavnom kroz kupovinu propalih privatizovanih firmi. U ovom postupku osuđen je na devet godina zatvora, ali presuda nije konačna. Više o tome pročitajte ovde.

Šarić je u oba postupka negirao krivicu. 

Detalje o postupku za šverc kokaina pročitajte u tekstu: 

Slučaj Šarić: od međunarodne istrage do druge presude

Comments are closed.