Pacoli: Susret sa Radoičićem na jahti bio slučajan

Pacoli: Susret sa Radoičićem na jahti bio slučajan

Susret na jahti (foto: krik.rs)

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova i poznati biznismen Bedžet Pacoli rekao je pre tri dana za „Kalzo pernime“ da je susret sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i sumnjivim biznismenom Milanom Radoičićem na jahti u Budvi u leto 2017. bio slučajan i da nisu razgovarali o politici. Kada je KRIK pre manje od dve godine objavio fotografiju susreta, Pacoli je, međutim, potvrdio da su govorili o sastavljanju buduće vlade. 

Piše: Bojana Pavlović, Kossev

Pacoli je rekao da Radoičića pre događaja na jahti nikada ranije nije video. On je objasnio da je  bio na svojoj jahti i večerao sa porodicom kada je primetio predsednika Srpske liste Gorana Rakića kako izlazi sa druge jahte na kojoj je bio u društvu nekoliko članova te stranke. 

„Rakić je sišao odatle i došao kod mene. On mi je rekao da dođem da sednem i popijem piće i normalno bez ikakvih predrasuda ušao sam tamo“, ispričao je Pacoli u emisiji na portalu „Kalzo“, prenosi Kossev.

On je naveo da nije znao čija je jahta i objasnio da „vlasnik jedne privatne jahte ne pita ko je vlasnik druge“. Primetio je da je bila manja od njegove i dodao da se o vlasniku nije raspitivao. 

„Dok sam bio tamo, čovek je došao i sedeo. Niko ga nije predstavio kao Radoičića. Onda sam se pozdravio, izašao, uzeo decu i izašli smo u grad. Možete da pitate Rakića, nisam znao ko je bio tamo, ostao sam 10 minuta. Ni danas ne znam ko je od njih bio Milan Radoičić“.

Pacoli je otkrio da je te večeri na jahtu pozvao i Agima Bahtirija, gradonačelnika južne Kosovke Mitrovice, pošto se, kako je istakao, on druži sa Rakićem.  

„Bahtiri je bio jako nervozan zato što je mislio da smo se dogovorili da se tamo sretnemo a njemu nismo ništa rekli. Rekao sam mu da je to bilo slučajno“, kazao je Pacoli, međutim, novinari „Kalzoa“ nisu uspeli da ovo potvrde pošto Bahtiri nije odgovarao na pozive. 

Bivši kosovski ministar naglasio je da sa Rakićem nije pričao o politici.

Ovo objašnjenje je neobično pošto je Pacoli u oktobru 2019. kada je KRIK objavio fotografiju ovog susreta potvrdio da su na sastanku pregovorali o sastavljanju vlade Kosova. 

KRIK je objavio fotografiju ovog tajnog susreta koji se dogodio u leto 2017. tokom višemesečnih pregovora o novoj kosovskoj vladi. Pacoli je ubrzo nakon sastanka napravio iznenađujući preokret – napustio je dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova. 

Pacolijev savetnik je posle objavljivanja teksta i fotografije potvrdio KRIK-ova saznanja i naveo da je Radoičić potpredsednik Srpske liste. Radoičić, međutim, u vreme susreta na jahti nije imao nikakvu zvaničnu funkciju u stranci. 

Još jednu sliku sa istog sastanka objavio je i kosovski portal„ Insajderi“ na kojoj se vidi još jedan muškarac koji zbog građe i mladeža na vratu podseća na Zvonka Veselinovića, Radoičićevog kuma i najbližeg saradnika.

Veselinović i Radoičić su danas ugledni biznismeni sa dubokim vezama kako u kosovskoj tako i u srpskoj politici. Pre desetak godina, međutim, srpska obaveštajna agencija BIA vodila je istragu protiv njih za šverc droge, oružja i nafte, kao i zelenašenje i pranje novca. Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela, ali su u gotovo svim oslobođeni.

Kada je Veselinović 2011. napustio Kosovo zbog optužbi da je učestvovao u paljenju administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, Radoičić je preuzeo poslove na severu Kosova. 

Političar Oliver Ivanović govorio je da su kriminalne strukture preuzele sever, a Radoičića označio neformalnim centrom moći koji o svemu odlučuje. 

Ivanović je ubijen nekoliko meseci posle ove izjave. Istraga kosovskih organa došla je do toga da iza njegovog ubistva stoji kriminalna grupa koju predvode Veselinović i Radoičić, ali njih dovjica nisu optužena pošto kosovski zakon ne dozvoljava da se postupak vodi u odsustvu. 

Motiv ubistva, kako je utvrdilo tužilaštvo, bio je politički, jer je Ivanović bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Za Radoičićem je raspisana i poternica, a dok kosovske vlasti tragaju za njim, on se u Srbiji sastaje sa najvišim državnim predstavnicima

Nekoliko meseci posle ubistva, Radoičić je postao potpredsednik Srpske liste, stranke koja je osvojila je 98 odsto glasova na poslednjim izborima u srpskim sredinama, odnosno svih 10 poslaničkih mesta predviđenih za Srbe u kosovskom parlamentu. 

Srpska lista nezaobilazni je partner svih kosovskih vlada. Dok stranka dobija ministarke pozicije i poslove, njihov potpredsednik tvrdi da je postupak protiv njega politički progon i nema nameru da se odazove kosovskim vlastima. 

Pročitajte više o ovom susretu

Pročitajte više o političkim vezama Veselinovića

Comments are closed.