Milan Radoičić na sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji

Milan Radoičić na sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji

Milan Radoičić u Narodnoj skupštini (prvi red u sredini) (foto: printskrin RTS)

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste na Kosovu i jedan od osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, danas je u Narodnoj skupštini Srbije prisustvovao sednici na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo izveštaj o Kosovu i Metohiji. Radoičića kosovska policija traži od novembra prošle godine kada je izbegao hapšenje u Prištini.

Piše: Jelena Radivojević

Tokom Vučićevog izlaganja Radoičić je sedeo na balkonu Narodne skupštine u društvu Gorana Rakića, gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice i predsednika Srpske liste.

Radoičića kosovske vlasti traže od novembra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića. On je tada izbegao hapšenje – policija ga nije pronašla u kući u Prištini.

Iako se samo dan ranije sastao sa Radoičićem u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da se on ne nalazi u Srbiji, već da je na Kosovu.

Šest dana kasnije, njih dvojica ponovo su se sastali, ovoga puta u Predsedništvu, kako bi sa drugim predstavnicima kosovskih Srba razgovarali o stanju na Kosovu.

Tih dana oglasio se i Radoičić – na fejsbuk stranici Srpske liste čiji je potpredsednik napisao je da se neće predati i poručio da sa zločinom nema veze optužujući kosovske vlasti da žele da ga ubiju.

Dok za njim traga kosovska policija, Radoičić je navodno saslušan u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni, već kao svedok. Vučić je stao u njegovu odbranu. Rekao je da sa sigurnošću može da tvrdi da Radoičić nije učestvovao u ubistvu Ivanovića pošto je prošao poligrafsko ispitivanje u policiji. Ostalo je, međutim, nepoznato šta je Radoičić rekao jer je zapisnik o saslušanju označen kao strogo poverljiv.

Nekoliko meseci pre nego što je ubijen Ivanović je za BIRN govorio o Radoičiću kao o kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova i izrazio zabrinutost što je Vučić njega označio kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

U aprilu 2019, istraga ubistva Ivanovića je proširena i tada je njome obuhvaćen i Radoičićev kum – ozloglašeni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović, koji je javnosti postao poznat nakon što je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom 2011.

Veselinović je blizak Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije. To, između ostalog, dokazuju njihove zajedničke fotografije koje je objavio KRIK, a na kojima je zabeležen njihov susret u restoranu na Kopaoniku.

Zvonko Veselinović (levo) i Andrej Vučić (desno) (foto: KRIK)

I Radojičić i Veselinović već su imali problema sa zakonom.

Kumovi

Osim za učestvovanje u Ivanovićevom ubistvu, Radoičića kosovska policija sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, o čemu je pisao Insajder. On je ranije, kako je otkrio KRIK, bio optužen za otmicu makedonskog biznismena, međutim, u junu 2011. Apelacioni sud oslobodio ga je svih optužbi. Uslovno je osuđivan zbog falsifikovanja dokumenata.

U 2012. kumovi su uhapšeni zbog sumnje da su nagovorili poslovnog partnera da kamione, koje je u Srbiji kupio na lizing, ne vrati banci nakon raskida ugovora, već ih odveze na Kosovo i ustupi im da ih koriste. Obojica su oslobođeni optužbi.

U postupku koji se protiv njih vodi zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, u januaru ove godine Radoičić je oslobođen optužbi, dok je Veselinović osuđen na dve godine. Ova presuda još nije konačna pošto o njoj treba tek da odlučuje Apelacioni sud.

Veselinović je u izveštaju BIA-e do kog je došao KRIK označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Spominje se i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice. Sudilo mu se zbog trgovine heroinom i zloupotrebe položaja, ali je oslobođen optužbi.

Detaljnije o Zvonku Veselinovuću pročitajte ovde

Detaljnije o Milanu Radoičiću pročitajte ovde


Comments are closed.