Kako je Srpska lista dospela u novu kosovsku vladu

Kako je Srpska lista dospela u novu kosovsku vladu

Milan Radoičić, Goran Rakić, Dalibor Jevtić i Igor Simić (foto: facebook)

Radoičić, prvi sleva (foto: facebook)

Uprkos kriminalnim vezama, sumnjama da zastrašuje birače, poternici protiv njenog potpredsednika Milana Radoičića, kao i obećanju novog kosovskog premijera Albina Kurtija da neće ulaziti u savez sa njima – Srpska lista je ove nedelje dobila dva ministarska mesta u novoj kosovskoj vladi. „Nijedna druga srpska partija nije uspela da uđe u parlament. Kurti nije imao drugog izbora nego da se prilagodi Srpskoj listi zbog ustavnih obaveza“, kaže za KRIK politički analitičar sa Kosova Agon Malići.

Piše: Bojana Pavlović

Nekoliko meseci koliko su trajali pregovori za stvaranje nove vlade na Kosovu, stizala su uveravanja da između Kurtija i Srpske liste neće biti dogovora.

Dok je Kurti isticao da Srpska neće biti deo nove vlade jer „nije stranka nego država“ i „sredstvo Beograda“, Srpska lista ga je nazivala „zagovornikom velikoalbanske ideje“.

Srpska lista je partija duboko povezana sa kriminalnom grupom koju predvodi Zvonko Veselinović. Veselinovićev najbliži saradnik i kum Milan Radoičić je njen potpredsednik. Protiv njih dvojice kosovske vlasti vode istragu zbog kriminalnog udruživanja i ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.   

Kurti je ipak ove nedelje sa njima sastavio vladu.

Ova stranka osvojila je 98 odsto glasova na izborima u srpskim sredinama odnosno svih 10 poslaničkih mesta predviđenih za Srbe u kosovskom parlamentu. To joj je omogućilo odličnu pregovaračku poziciju. Uz ustavnu obavezu da srpske partije budu uključene u svaku vladu Kosova, bila je nezaobilazni saradnik budućeg premijera.

Do istorijske pobede i rezultata koji joj je osigurao mesta u vladi, Srpska lista došla je sumnjivim putem. Vlada Srbije i lokalne vlasti u opštinama sa srpskom većinom vršili su pritisak na birače da glasaju za Srpsku listu, navodi se u izveštaju posmatračke misije Evropske unije o izborima na Kosovu.

„U brojnim slučajevima biračima je prećeno otkazom ili suspendovanjem sa mesta koje finansira Beograd. Protivničke stranke nisu mogle da vode kampanju zbog nedostatka sredstava ali i atmosfere straha u srpskoj zajednici u kojoj su opozicione stranke predstavljene kao antisrpske“, piše u izveštaju.

Pred istek roka za sastavljanje vlade Srpska lista i Kurti ugovorili su sastanak posle kog je stranka poručila da neće kočiti sastavljanje vlade.

Kurti, koji ih je dotad kritikovao, predložio im je dva ministarska mesta. Dalibor Jevtić biće ministar za zajednice i povratak, a Ivan Milojević ministar za regionalni razvoj.

Kurtijev potez bio je očekivan, kaže za KRIK Agon Malići, politički analitičar i osnivač portala „Sbunker“ iz Prištine.

„Nijedna druga srpska partija nije uspela da uđe u parlament. Srpska lista nametnula se kao jedina opcija. Kurti nije imao drugog izbora nego da joj se prilagodi zbog ustavnih obaveza“.

Da bi prividno zadržali doslednost, i Kurti i Srpska lista ogradili su se od svoje saradnje tvrdeći da nisu u koaliciji.

„Kurti je tako našao način da se opravda pred javnošću“, dodaje Malići.

Poslanici Srpske liste bili su uzdržani prilikom glasanja za kosovske ministre smatrajući da su na taj način održali reč i ostali u opoziciji.

Petar Miletić, bivši potpredsednik skupštine Kosova, a danas član predsedništva Pokreta slobodnih građana, kaže da nije jasno o čemu su se saglasili Kurti i Srpska lista.

„Srpska lista se ne bavi politikom, oni se bave samo budžetima ministarstva. Tu nema politike, mi ne znamo za šta se Srpska lista zalaže, da li će im biti akcenat na pravu na jezik, infrastrukturi, na političkom predstavljanju u opštinama…“, kaže Miletić.

U pozadini pregovora ostale su kriminalne veze Srpske liste o kojima je KRIK ranije pisao, i činjenica da je kosovsko tužilaštvo označili njihovog potpredsednika Milana Radoičića vođom kriminalne grupe čiji je cilj bio „uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici“. Njegova grupa optužena je za ubistvo Olivera Ivanovića. 

Srpska lista ovaj postupak ocenila je kao politički progon, međutim, to je nije sprečilo da učestvuje u vlasti. 

Kriminalne veze

Srpska lista formirana je 2014, a posle hapšenja Olivera Ivanovića i ubistva kandidata za gradonačelnika Dimitrija Janićijevića, postala je jedini politički igrač u srpskoj zajednici. 

Na stranu Srpske liste stala su dvojica moćnih ljudi sa Severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić koji su se neretko pojavljivali na stranačkim skupovima u društvu njenih čelnika i najviših državnih zvaničnika Srbije.  

Srpska obaveštajna služba dvojicu kumova označila je 2011. godine vođama grupe koja švercuje drogu, oružje i naftu, bavi se zelenašenjem i pranjem novca i sarađuje sa kriminalcima sa juga Kosova.

Veselinović je te godine dospeo u žižu javnosti posle paljenja barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom kada ga je javno podržao Aleksandar Vučić, tada u opoziciji. 

Veselinović je tada napustio Kosovu, a u poslovima ga je zamenio njegov kum Radoičić. 

O stanju straha koji vlada na severu Kosova, „lokalnim kabadahijama i kriminalcima koji se voze u džipovima bez tablica“ i njihovim vezama sa vlašću govorio je Oliver Ivanović koji je ukazao da severom vlada Radoičić.

I bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj za Radoičića je rekao da je „čovek sa severa (Kosova) koji se za sve pita“. 

O Radoičićevom uticaju i moći svedoči i fotografija sa sastanka na jahti do koje je došao KRIK kom su prisustvovali predsednik Srpske liste Goran Rakić, kosovski političar Bedžet Pacoli i Radoičić. Ovaj susret, kako je otkrio KRIK, bio je presudan da Pacoli da podršku za sklapanje vlade Ramuša Haradinaja. Radoičić više nije na Kosovu. Napustio ga je dan pre nego što je kosovska policija upala u njegovu kuću u pokušaju da ga uhapsi. Ipak aktivno učestvuje u stranci i redovan je na sastancima koje srpski predsednik Vučić organizuje sa predstavnicima Srpske liste, a prisustvovao je sednici skupštine Srbije

Radoičić je bio gost na desetogodišnjici osnivanja SNS-a, kao i na žurci tabloida „Informer“.

Pročitajte kako su se na jahti vodili pregovori o prošloj kosovskoj vladi

Comments are closed.