Odbijen Šarićev zahtev za promenu sudija, počelo odlučivanje o presudi za pranje novca

Odbijen Šarićev zahtev za promenu sudija, počelo odlučivanje o presudi za pranje novca

Darko Šarić (foto: Stevan Dojčinović/KRIK)

Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu počelo odlučivanje po žalbama na presudu kojom je Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra kokainskog novca. Suđenje je počelo nakon što su odbijeni jučerašnji zahtevi Šarića i njegovih advokata za izuzeće sudija.

Piše: Jelena Radivojević

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković odbio je zahtev Darka Šarića i njegovih advokata da se u postupku promeni četiri od pet sudija smatrajući da ništa u ponašanju sudija ne ukazuje na njihovu pristrasnost.

Tako je danas čitanjem presude počeo postupak odlučivanja po žalbama na presudu kojom je Šarić osuđen u julu 2020. na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra kokainskog novca. Tada je osuđena i većina njegovih saradnika jer je sud utvrdio da su novac stečen švercom kokaina ubacivali u legalne novčane tokove u Srbiji i to tako što su kupovali hotele, poljoprivredna preduzeća i zemlju po Vojvodini i na jugu države. Članovi grupe su, između ostalog, novcem od droge kupili hotele „Vojvodina“ i „Putnik“, ali i poljoprivredna preduzeća „Mladi borac“ i „Jedinstvo“, utvrdio je sud.

Suđenje pred Apelacionim sudom zakazano je za svaki dan ove nedelje kada će nakon čitanja presude, tužilaštvo, advokati i optuženi imati priliku da iznesu svoje žalbe na presudu. Sudije će se zatim povući i na sednici koja je tajna doneti odluku – mogu da potvrde presudu, ukinu je i vrate na ponovno suđenje ili preinače, odnosno izmene. 

Osim ovog, pred Apelacionim sudom u Beogradu u toku je još jedan postupak protiv Šarića – za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina.

On je, naime, u ovom postupku već bio pravosnažno osuđen, ali je Vrhovni kasacioni sud ukinuo ovu odluku i naložio da se sudi ponovo pred Apelacionim sudom u Beogradu. Suđenje je u toku, a sudije su nedavno iz postupka izbacile neke od bitnih dokaza tužilaštva – deo prisluškivanih telefonskih razgovora. Više o ovom postupku pročitajte ovde.

Sve veti sa suđenja za pranje novca pročitajte ovde

Mali vodič za pranje novca – Šarićev model

Comments are closed.