Odložen početak suđenja Šariću za pranje novca pred Apelacionim sudom

Odložen početak suđenja Šariću za pranje novca pred Apelacionim sudom

Darko Šarić (foto: arhiva Miodrag Ćakić/KRIK)

)KIRK/ćikaĆ gardoiM :?otof( ćiraŠ okraD

Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima pred Apelacionim sudom u postupku za pranje para danas je odloženo pošto je Šarić tražio izuzeće sudija zbog pristrasnosti. 

Piše: Bojana Pavlović 

Razmatranje žalbi na presudu kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja kokainskog novca danas je trebalo da počne, ali je odloženo jer su Šarić i njegovi branioci tražili izuzeće četvoro od petoro sudija iz veća. 

Branioci su tražili da iz postupka budu izuzeti predsednik sudskog veća Milimir Lukić, sudija izvestilac Bojana Paunović, kao i članovi veća Sretko Janković i Vesna Petrović. Kako su naveli, ove sudije već su odlučivale u postupku koji se protiv Šarića pred istim sudom vodi za šverc kokaina.

„Oni su u tom postupku osudili Šarića za sticanje nezakonite novčane koristi, ali i za ubacivanje novca u legalne novčane tokove što je obeležje krivičnog dela pranja noca. To ukazuje na pristrasnost, odnosno kod sudija je formirano predubeđenje o bitnim elementima ovog krivičnog dela“, kazao je advokat Danilo Šarić za KRIK.

Osim toga, Šarić je posebno tražio da iz postupka protiv njega bude izuzet predsednik sudskog veća Lukić pošto je u javnosti komentarisao ovaj postupak. 

Darko Šarić je, podsetimo, osuđen u julu 2020. na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra kokainskog novca, a osuđena je i većina njegovih saradnika. 

Kako je sud u utvrdio Šarićevi saradnici su novac stečen švercom kokaina ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu države. 

Pred Apelacionim sudom u Beogradu još traje postupak protiv Šarića i za šverc kokaina. Nakon što je on pravosnažno osuđen, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je ovu odluku i naložio da se sudi ponovo obrazlažući da su dvoje sudija – Milimir Lukić i Bojana Paunović – bile pristrasne i da nisu smele da odlučuju o presudi jer su već ranije odlučivale o Šarićevom pritvoru. 

Presuda je sada neizvesna pošto su nove sudije u međuvremenu izbacile iz postupka neke od važnih dokaza protiv Šarića, prisluškivane telefonske razgovore. Više o ovom postupku pročitajte ovde.

Pročitajte i: 

Mali vodič za pranje novca – Šarićev model

Ključni momenti slučaja Šarić

Comments are closed.