Novinarska udruženja: Policija hitno da utvrdi ko je novinarki KRIK-a oteo telefon

Novinarska udruženja: Policija hitno da utvrdi ko je novinarki KRIK-a oteo telefon

NUNS/UNS (ilustracija: KRIK)

Novinarska udruženja zatražila su od policije da utvrdi ko je sinoć presreo novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović i oduzeo joj telefon nakon što je u centru Beograda fotografisala sina predsednika Srbije u društvu huligana bliskog kavačkom klanu Aleksandra Vidojevića.

Piše: Jelena Radivojević

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od policije da razjasni sve okolnosti sinoćnjeg događaja.

„UNS traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšti da li su i zašto novinarku KRIK-a sinoć zaustavili pripadnici policije, kao i da objasni razloge zbog kojih je traženo da se obriše fotografija koju je novinarka u tom trenutku imala“, piše u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je da se utvrdi ko je presreo novinarku, ali i od nadležnih organa da novinarku zaštite u obavljanju posla „zbog postojanja sumnje da joj je bezbednost ozbiljno ugrožena“.

„NUNS pruža punu podršku koleginici Pavlović u svakom smislu i podržava je u istrajnosti u izveštavanju u javnom interesu zbog čega plaća visoku cenu”, piše u saopštenju. „Na dan kada obeležavamo 19. godišnjicu ubistva novinara Milana Pantića nadležne organe podsećamo da nekažnjivost napada na novinare dovodi do novih napada, a građane Srbije ostavlja bez informacija od javnog značaja i doprinosi urušavanju demokratskog društva.”

Podsećamo, nakon što je čitalac redakciji javio da je video predsednikovog sina u društvu huligana iz „Janjičara”, novinarka KRIK-a Bojana Pavlović otišla je do kafića na Cvetnom trgu u Beogradu i sa ulice fotografisala Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića, zvanog Aca Rošavi, Nemanje Srećkovića zvanog Kurta i još nekoliko muškaraca. Okupljeni su gledali fudbalski derbi između Zvezde i Partizana.

Vidojević je, inače, član Partizanove navijačke grupe „Janjičari“ i trenutno mu se sudi da je sa huliganima iz ove grupe demolirao noćni klub „Komitet“. U bazi policije Srbije vodi se i kao član crnogorskog kavačkog klana. Srećković je takođe član huliganske grupe „Janjičari“. 

Dok se Pavlović udaljavala presrela su je tri muškarca koja su se predstavila kao policajci. Pavlović im je pokazala novinsrsku legitimaciju i rekla da je na novinarskom zadatku, ali su joj oni rekli da će morati da sačeka patrolu jer će biti privedena, kao i da mora da obriše fotografije.

Policajcima se zatim pridružilo još nepoznatih muškaraca i jedan od novopridošlih joj je oteo telefon iz ruke, na šta policajci nisu reagovali.Telefon joj je vraćen, ali tek nakon što je to odobrio Vidojević, koji je takođe prišao da se obrati novinarki Pavlović. U trenutku kada je on došao, policajci su se udaljili.

Vidojević je novinarki rekao da mu ugrožava život svojim pisanjem.

Ovo je već četvrti put da su Danilo Vučić i Vidojević viđeni zajedno u javnosti – prvo su zajedno navijali na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, zatim su zajedno proslavili Dan Republike Srpske, a postoji i njihova zajednička fotografija iz noćnog kluba. Predsednik Aleksandar Vučić nikad nije objasnio u javnosti zbog čega se njegov sin druži sa čovekom kojem se trenutno sudi i kojeg policija povezuje sa crnogorskim kriminalnim klanom.

Umeso odgovora uslede napadi vodećih državnih funkcionera I provladinih tabloida koji optužuju KRIK da „kriminalizuje“ Danila Vučića, proglašava ga za „narko-bosa“ i ugrožava mu život.

Više o kavačkom i škaljarskom klanu i njihovim vezama pročitajte u priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.