KRIK o novim napadima: Predstavnici vlasti su sami stavili fokus na Danila Vučića

KRIK o novim napadima: Predstavnici vlasti su sami stavili fokus na Danila Vučića

Foto: Kolaž KRIK

Gotovo da nema ko nije iz vlasti napao KRIK prethodnog dana zbog naše priče o ratu klanova: premijerka, ministri, predsednica skupštine, poslanici. Naša redakcija odbacuje sve neistine koje su juče izrečene o nama, u kojima smo optuženi da kriminalizujemo predsednikovog sina i da radimo za opoziciju. Podsećamo da su upravo oni koji nas napadaju izvukli jedan deo naše priče, fotografiju predsednikovog sina i „kavčanina“ i predstavili je kao najznačajniju informaciju iz našeg teksta. Smatramo da je veoma važno da predsednik Aleksandar Vučić objasni javnosti prirodu odnosa njegovog sina i Aleksandra Vidojevića koji je, prema policiji, član kavačkog klana. KRIK takođe poziva ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji tvrdi da nije tačan nalaz našeg istraživanja da se država obračunava samo sa jednim klanom, da u javnosti kaže imena bitnih članova kavačkog klana koji su uhapšeni i osuđeni u Srbiji.

Piše: KRIK

Nakon što je KRIK juče objavio istraživačku priču o ratu u balkanskom podzemlju, koja sadrži dosad nepoznate podatke o škaljarskom i kavačkom klanu, reagovao je veliki broj predstavnika vlasti napadajući KRIK i pokušavajući da diskredituje našu organizaciju, netačno nas predstavljajući da radimo za opoziciju, pre svega za Dragana Đilasa.

Stavljajući fokus na samo jednu od fotografija koju smo objavili u tekstu, a na kojoj je predsednikov sin Danilo Vučić zagrlio Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, člana kavačkog klana i huliganske grupe „Janjičari“, predstavnici vlasti iz SNS-a i SPS-a, kao i pojedini tabloidi, KRIK su optužili da „kriminalizuje“ Danila Vučića, da smo ga proglasili za „narko-bosa“ i doveli njegov život u opasnost. 

Danilo Vučić (levo) sa Aleksandrom Vidojevićem (u sredini)

Među prvima se oglasila predsednica skupštine Maja Gojković, koja je naš tekst ocenila kao „nastavak politike koja od dece predsednika Srbije pravi mete“. Ministar policije Nebojša Stefanović nas je nazvao „istraživačima opozicije“, a za našu priču rekao da je „besmislen tekst čiji je cilj… zločinačka namera da kriminaliziuju Danila Vučića, da mu ugroze život“. Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istraživanje KRIK-a ocenila je kao kampanju protiv prеdsеdnika Srbijе, a ministar odbrane Aleksandar Vulin lažno je naveo da KRIK podržava Dragana Đilasa, a da je naš tekst „naručen“. „Danilu ne praštaju što je preživeo koronavirus, a Aleksandru Vučiću što nije za sina tražio ni jednu privilegiju“, piše između ostalog u Vulinovoj izjavi objavljenoj na sajtu njegove stranke – Pokreta socijalista.

„Novi napad na porodicu Aleksandra Vučića, izveden preko portala KRIK, tužno je svedočanstvo o licemerju i monstruoznosti onih koji ne biraju sredstva za ostvarivanje svojih političkih ciljeva“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u izjavi koju je preneo RTS.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihjalović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević takođe su tekst okarakterisali kao napad na predsednika i članove njegove porodice.

Predsednik Aleksandar Vučić juče nije želeo da daje izjavu u vezi sa našom pričom, ali je na svojim društvenim mrežama juče objavio fotografiju sa sinom Danilom i uz nju napisao „Predaja nikad nije bila opcija.“ 

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je na tviteru KRIK nazvala „tabloidinim novinarstvom“, a danas nas je u skupštini optužila da smo zloupotrebili njegovu fotografiju i tako mu život doveli u opasnost.

Saopštenjima su optužbe na račun KRIK-a izneli i ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković koji je, između ostalog, naveo da smo „ološ lešinarski“.

Uporedo su i provladini mediji objavljivali laži o nama. „Srpski telegraf“, „Informer“, „Kurir“,  „Alo“i „Večernje novosti“ su nas optužile da radimo za opoziciju. Na televiziji Studio B bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, Božidar Spasić (koji je, inače, osuđen u Beligiji za naručivanje ubistva) rekao je da sumnja da strane službe preko KRIK-a objavljuju tekstove. 

Javni servis Srbije, RTS, preneo je napade predstavnika vlasti na KRIK, ali ne i našu priču.

Redakcija KRIK-a sve ove optuže odbacuje kao neistine.

KRIK podseća da se Aleksandar Vidojević u zvaničnoj bazi srpske policije vodi kao član zloglasnog crnogorskog kriminalnog klana, kako smo u jučerašnjoj priči objavili. Njemu se u Srbiji trenutno sudi što je sa grupom huligana upao u noćni klub „Komitet“ u Beogradu i demolirao ga.

KRIK je i ranije objavljivao fotografije Danila Vučića i Vidojevića, ali one nisu nikada izazvale ovako burnu reakciju i brojne napade na našu redakciju. Tako, 2018. Vučić i Vidojević zajedno su navijali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, a u januaru ove godine uslikani su u Banja Luci, na proslavi Dana Republike Srpske. 

Ove fotografije svedoče o prijateljstvu sina predsednika Srbije i člana jedne ozbiljne kriminalne grupe. 

Kontakti između ljudi koji su na vlasti i njihovih porodica sa kriminalnim miljeom je tema od, bez svake sumnje, velikog javnog interesa – posebno na Balkanu, gde je koketiranje države i kriminala jedna od najvećih pretnji demokratiji. Ovo bi bila tema i svakog ozbiljnog svetskog medija. 

Da je ono o čemu pišemo bitno pokazala je i reakcija publike na našu priču – jedna je od najčitanijih u prethodnih godinu dana, a o njenom značaju govore i brojni komentari  čitalaca na društvenim mrežama.

U priči ni na jednom mestu nismo napisali da je predsednikov sin kriminalac, već smo objavili fotografiju koja prikazuje da se druži sa kriminalcem. KRIK nikog ne pokušava da kriminalizuje ili da ugrozi nečiju bezbednost, već objavljujemo isključivo činjenice o događajima o kojima pišemo. Ukoliko neku osobu „kriminalizuju” njene radnje, problem je onda u tim radnjama, a ne medij koji to objavljuje.

Upravo zbog toga je veoma bitno da predsednik Aleksandar Vučić objasni javnosti prirodu odnosa svog sina i Aleksandra Vidojevića.

Navedena fotografija i Danilo Vučić samo su jedan deo naše priče, koja sadrži druge ekskluzivne fotografije, snimke i dokumenta i upravo su predstavnici vlasti, a ne KRIK, fokus stavili na Danila Vučića. Smatramo da u tekstu ima i drugih, značajnijih delova, koji su se zbog reakcija vlasti i tabloida sada našli u drugom planu. 

Ministar policije Nebojša Stefanović pokušao je i da dovede u pitanje još jedan deo KRIK-ovog teksta, tvrdeći da nije tačno to što smo objavili da se policija obračunava samo sa jednom kriminalnom grupom.

KRIK je nakon detaljne analize hapšenja koja su se dogodila u Srbiji došao do zaključka da je policija fokusirana na hapšenje jedne strane – škaljarskog klana i njemu pridruženih grupa (ova hapšenja smo pobrojali u tekstu), dok nijedan istaknuti član kavačkog klana nije procesuiran u Srbiji. Kada smo prošle godine ministra suočili sa ovom analizom, on je rekao da je situacija takva jer je u Srbiji škaljarski klan aktivniji.

Ukoliko Stefanović zaista želi da nas demantuje, pozivamo ga da javnosti kaže ime barem jednog člana iz vrha kavačkog klana koji je uhapšen u Srbiji za ozbiljno krivično delo. 

U vezi sa neutemeljenim optužbama da KRIK radi za opoziciju, podsećamo i da je upravo na našem sajtu ranije objavljen imovinski karton Dragana Đilasa, koji predstavnici SNS-a i njihovi botovi često koriste u napadima na predsednika Saveza za Srbiju. Kada KRIK piše o Đilasu, tada je naš portal predstavnicima vlasti pouzdan izvor informacija, a kada pišemo o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti, onda nas optužuju da smo opozicioni mediji. Takođe, napominjemo i da je KRIK javno najavio objavljivanje ovog istraživanja o ratu klanova pre nego što se desio incident ispred Đilasovog stana, a koji vlast pokušava da spinuje kao „razlog” za objavu našeg teksta. 

Podsećamo da je KRIK nezavisan medij koji radi u javnom interesu i pridržava se svih profesionalnih standarda, a informacije objavljuje uz dužnu novinarsku pažnju. 

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo organizovani kriminal i korupciju. Doniraj KRIK i podrži istraživačko novinarstvo!

Pročitajte našu priču koja je izazvala ovakvu reakciju vlasti: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

11 Comments

 1. VS kaže:

  Duboko srpsko blato, vlast gaca u njemu, blago ovoj zemlji.
  .

  • N kaže:

   Svako ko zivi u reonu Vracar – Autokomanda moze Danila da vidi kad hoce sa ovim likovima jer se oni uopste ne kriju kada se vidjaju. Tako da mi je utisak da njih za ove vesti, nazalost, bas briga. Meni nije jasno zasto ne idete i slikate ih stalno…

 2. Petar Beljanski kaže:

  Postoje i interesantne fotografije iz Moskve sa fudbalske utakmice Srbija – Kosarika? I tada je sa njima slučajno otputovao i slikao se. Tada se niko nije specijalno uzbudio.

 3. D. Maksimović kaže:

  Na žalost ja lično mislim da je vlast u Srbiji usko povezana sa kriminalom. I to pojedinci na najvišim funkcijama na vlasti. Pa šta mislite, da su oni u politici i na funkcijama zbog funkcionrskih plata. Ne, oni su u politici da bi dobro zaradili na lak i brz način. To su obično kriminalne radnje sa zloupotrebama budžetskog novca ili čak i povezanost sa kriminalnim grupama radi obostrane koristi. Ja njima svima želim da im Bog da žive od onoliko novca koliko ja ukradem, a meni neka Bog da živim od onoliko novca koliko oni ukradu. Oni bi bili socijalni slučajevi, a ja verujem ne bih znao kako potrošiti novac sem deleći sirotinji.

 4. Miko kaže:

  Sramota za novinarstvo što stavljaju Danila u njihovim izveštajima. Decu netreba mešati sa politikom.

  • Ljuba kaže:

   Decko nije dete vec ima 22 godine, takodje je javna licnost koja se pojavljuje u medijima u sklopu SNS kampanja. Na kraju krajeva mislim da je od velikog znacaja ako se predsedniku drzave dete druzi sa kriminalcima. Da se odrekao njega ili nemaju kontakt pa covek da kaze boze moj ali ovo je nedopustivo u ijednoj normalnoj drzavi, a to ova nije.

 5. Kačarevo kaže:

  Sramot što Danila spominjete.

  • Umoran kaže:

   Spominje se Danilo zato sto je bitno da se spomene. Mozemo mi da kukamo da je on dete koliko hocemo, ali ne verujem da bi ti na primer, potapsao tvoje dete po ramenu, da bude vidjen u takvom drustvu. Nigde u prici nije Danilo napadnut kao kriminalac, samo su skrenuli paznju na nesto, na sta bi trebalo paznja da se obrati… Sin predsednika Srbije u drustvu dobro poznatih kriminalaca. Ako ti to ne zvuci kao nesto sto bi bilo bitno, ja ne znam sta da ti kazem. Svako dobro

 6. Bata Kole kaže:

  Danilo Vucic…Dete od 22 godine. Ja sam isto bio dete od 19 godina kada su me AV-ovi politicki oci Milosevic i Seselj gurnuli u konflikt da celim svetom. Bio sam na odsluzenju vojnog roka 1991/1992 g i provelo 4 meseca na ratistima u Hr i BiH….stitili smo vojne objekte bivse drzave dok su iz Srbije dolazile kolone kamiona i odvozile stotine miliona dolara drustvene i svojine. U to vreme su Danilov tata, ujka Vulin urlali na ulicama Beograda i Parlamentu nacionalisticke parole i govore mrznje dok se za Milosevicevo dete Marka zatvarao auto put da moze lutka mamina da proba novi porshe koji ze kupio od onoga sto je zaradio noseci gajbice po Pozarevcu.
  Ista klika…isti sistem…isti odnos prema narodu i posle 30 godina. Totalno su unistili zivote citavih generacija na skoro celom prostoru bivse drzave a pogotovo u Srbiji.

  • Umoran kaže:

   Ma jeste to, Bata Kole, ali tad se brze odrastalo. Jako mi je zao sto vidim koliko nas narod ne pamti (skorasnju) istoriju, ali je jezivo koliko ponasanje aktuelne vlasti izgleda poznato

 7. Sonja kaže:

  Nije mi jasno kako je moguće da su ljudi na vlasti tako brzopleto I ne planski reagovali na temu Vučkovog sina čime su samo podigli popularnosti priče za koju, verujem, nisu želeli da odjekne u javnosti. Upravo su takvom burnom reakcijom podigli još veću sumnju u sopstvenu umešanost. Kako je moguće da ljudi koji su neverovatno nedosledni u svojim izjavama, koji sami sebe opovrgavaju, ne pokazuju nikakav planski pristup obraćanju javnosti, opstaju na vrhu i legalne i ilegalne sfere društva?