Suđenje za demoliranje „Komiteta“: Snimak pokazuje okupljanje optuženih

Suđenje za demoliranje „Komiteta“: Snimak pokazuje okupljanje optuženih

Optuženi sa advokatom (foto: krik.rs)

Na jučerašnjem suđenju jedanaestorici optuženih da su u oktobru 2018. rasturili noćni klub „Komitet“ u Beton hali pregledan je snimak sigurnosne kamere iz susednog kafića gde su se, po navodima tužilaštva, napadači prethodno okupili. Iako je optužene bilo lako prepoznati, oni su odbili da se izjasne o tome da li se prepoznaju na snimku. 

Piše: Bojana Pavlović

Na snimku se vidi crveni tepih ispred ulaza u klub „Gotik“ i mladići koji jedan za drugim pristižu. Obučeni su u neupadljivu odeću – tamne jakne, dukseve i farmerke. Za sat vremena okupilo se oko njih petnaestak – među njima i oni koji su danas sedeli na optuženičkoj klupi, vidi se na snimku.

Pošto su optuženi, međutim, odbili da potvrde da su na snimku, sudija Snežana Ivković mogla je samo da konstatuje šta vidi.

Ukinut kućni pritvor
Šestorici optuženih juče je, posle godinu i pet meseci, ukinut kućni pritvor. Sudija im je naložila da se jednom mesečno javljaju najbližoj policijskoj stanici. Advokati koji su tražili ukidanje pritvora kazali su da se on već pretvorio u kaznu koja bi im bila izrečena ukoliko bi bili osuđeni. Ostala petorica optuženih odranije su na slobodi.

„Momci se naizmenično šetaju, izlaze iz kluba, pa ponovo ulaze. Stiže mladić koji nosi kačket i prsluk. Oni su okupljeni na ulazu i deluje kao da nekog slušaju“, rekla je sudija na šta su reagovali branioci.

„Ne možete to da zaključite. To se ne vidi“, rekao je advokat Jakša Peković.

„U redu, stoje ispred kluba, ne zna se zbog čega su okupljeni“, ispravila se sudija.

Na kraju snimka, momci stavljaju kačkete i kapuljače i udaljavaju se.

Nakon njega, trebalo je da bude pušten i snimak sa parkinga ispred kluba „Komitet“, međutim, on je izazvao raspravu u sudnici.

„Nama su ključna ova dva snimka – ispred ’Gotika’ i sa parkinga ispred ’Komiteta’. Videćete iste jakne i iste kapuljače“, rekla je tužiteljka na šta je reagovao advokat Nikola Ristović koji tvrdi da se na njemu ne raspoznaju okrivljeni.

Advokati su potom zatražili da se ovaj snimak izbaci iz dokaza pošto na njemu nema datuma ni vremena kada je zabeležen, niti u sudskom predmetu postoji dokument na osnovu koga bi se utvrdilo kada ga je policija uzela sa parkinga.

Sudija Ivković rešila je da ovaj podatak zatraži od policije, ali se oni sa tim nisu saglasili.

„Protivim se da sud pribavi ovaj dokaz. Sud to može da učini samo kada ide u prilog okrivljenima, a sumnjamo da bi im ovaj dokaz mogao ići i na štetu. Dokazivanje je na tužilaštvu što znači da već sada možete da odlučite da izbacite snimak“, rekao je advokat Miro Orović.

O predlogu advokata sudija nije danas odlučila, već se to učiniti naknadno.

Snimak grupe mladića koja preko parkinga stiže do kluba „Komitet“ i počinje da na ulaz baca različite predmete, KRIK je ranije objavio.

Podsetimo, krajem 2018. tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Miloša Hrkmana, Predraga Košprdića, Marka Čičkovića, Stefana Bjelivuka, Aleksandra Vidojevića, Marka Milosavljevića,  Mladena Vučetića, Milana Jezdimirovića, Borisa Karapandžića, Inela Čantrića i Filipa Gojkovića. Sudi im se za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih i teških telesnih povreda.

Nakon što su se prethodno organizovali, optuženi su iz kluba „Gotik“ koji je u neposrednoj blizini krenuli ka „Komitetu“ noseći metalne šipke i palice, čaše i flaše, navodi tužilaštvo. Maskirani fantomkama, sa kapuljačama ili duksevima navučenim preko lica prišli su klubu i počeli da bacaju predmete ka ulazim vratima. Po ulasku, počeli su da lome i obaraju stolove i stolice, kase i da udaraju goste, piše u optužnici.

Svi optuženi na sudu su rekli da nisu krivi i da nikad nisu bili u „Komitetu“.

Optuženi Vidojević i Karapandžić članovi su grupe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Stanković je bio vođa Partizanove navijačke grupe „Janjičari“ čiji članovi su obezbeđivali noćne klubove u Beogradu, prodavali drogu i učestvovali u tučama i pucnjavama.

Vidojević zvani Aca Rošavi, protiv koga su vođeni postupci za razbojništvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja, više puta viđen je u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Više pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.