Nova ekonomija: Institut „Dedinje“ kupio limuzinu od biznismena bliskog vlasti

Nova ekonomija: Institut „Dedinje“ kupio limuzinu od biznismena bliskog vlasti

Milovan Bojić (foto : N1/ mc.rs)

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ je krajem prošle godine kupio limuzinu za više od 36 hiljada evra od firme „Auto Čačak“, koja je jedina i dala ponudu, piše Nova ekonomija. Vlasnik „Auto Čačka“ blizak je vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a njegova kompanija često dobija poslove nabavke automobila za državne organe.

Piše: Jelena Radivojević

Tender za nabavku limuzine bio je takav da teško da bi bilo koja druga firma koja se bavi prodajom automobila osim „Auto Čačka“ mogla da ponudi svoja vozila Institutu, piše Nova ekonomija. Tehničke specifikacije automobila koje su tražene bile su toliko precizne i poklapaju se sa „škodinim“ modelima čiji je „Auto Čačak“ ovlašćeni prodavac.

Institut „Dedinje“ je, između ostalog, zahtevao da automobil bude limuzina crne metalik boje kao i da ima naprednu opremu, kao što su kožna sedišta i grejači za njih, aluminijumske felne, senzori za kišu, virtuelni kokpit i farovi sa uređajem za pranje. Takođe, jedan od uslova je bio da ponuđač bude ovlašćeni prodavac automobila koji nudi i da poseduje četiri ovlašćena servisa na teritoriji Beograda.

Iz insituta su rekli da je nabavka automobila planirana kako bi se zamenio prethodni koji će biti prodat i da je postupak bio otvoren za sve.

Nova ekonomija podseća da je specifikacija nabavke bila gotovo identična kao na tenderu koji su prošle godine sprovele opštine Čajetina i Nova Varoš, a kada su ove opštine nabavile luksuzne limuzine od „Auto Čačka“ za po 34 hiljade evra.

„Auto Čačak“ redovno dobija poslove nabavke automobila za državne organe – početkom ove godine dodeljena im je nabavka vozila za potrebe sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja u vrednosti oko 150 hiljada evra. U avgustu prošle godine ova firma kupila je Beogradsku industriju piva (BIP) kao jedini ponuđač.

Vlasnik „Auto Čačka“ Milenko Kostić bivši je šef gradonačelnika Čačka iz redova SNS-a, Miluna Todorovića koji je bio direktor ove firme do izbora na funkciju gradonačelnika 2016. godine.

Kostić je bio među zvanicama na proslavi rođendana provladinog tabloida „Informer“ u junu 2019, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić, vlasnik TV Pink Željko Mitrović i kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, kako smo tada objavili.

KRIK je ranije otkrio da je direktor Instituta „Dedinje“ Milovan Bojić u aprilu 2020. nabavio nepouzdane brze testove na koronavirus „Biozek“ koji su lažno predstavljeni da su proizvedeni u Holandiji – dok se zapravo prave u Kini. Testovi su uvezeni iz Severne Makedonije od kompanije čoveka koji je pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje i plaćeni tri hiljade evra. Bojić je tada za KRIK tvrdio da su testovi donacija, ali nije želeo da kaže ko ih je poklonio Institutu.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.