Veselinović i Radoičić na proslavi rođendana „Informera“

Veselinović i Radoičić na proslavi rođendana „Informera“

(foto: twitter)

Kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i njegov kum Milan Radoičić, koji su na Kosovu osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića, bili su pre dva dana gosti na proslavi rođendana „Informera“ u selu Rosići kod Kosjerića. Proslavi pod šatorom, uz trubače i vola na ražnju, prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Piše: Bojana Pavlović

Na fotografiji koja se juče pojavila na društvenim mrežama vide se Veselinović i Radoičić kako nasmejani i dobro raspoloženi sede u čelu stola ispod šatora među zvanicima, dok urednik „Informera“ Dragan Vučićević nedaleko od njih grli folk pevača Andriju Eru Ojdanića.

„Informer“ već nekoliko godina rođendan proslavlja u selu Rosići kod Kosjerića uz šator, trubače, izvođače popularne muzike, vola na ražnju i više stotina zvanica.  

Ove godine proslavi tabloida, poznatog po tome što se obračunava sa predstavnicima opozije i nezavisnim novinarima, prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

„Sada već tradicionalno na istom mestu okupili smo političare, pevače, najuspešnije srpske biznismene i ljude iz ovog kraja“, piše jučerašnji „Informer“.

Među zvanicama, hvali se tabloid, bili su i vlasnik „Pinka“ Željko Mitrović, vlasnik „Auto Čačka“ Milenko Kostić, kao i direktor „AirSerbia“ Nikola Vukomanović.

Čuveni gosti

Veselinović i Radoičić su godinama dovođeni u vezu sa različitim krivičnim delima. Veselinović se spominje u Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi krađom automobila. Bio je uhapšen 2003. i optužen zbog trgovine heroinom, ali je oslobođen optužbi.

Za Veselinovića  javnost je prvi put čula 2011. godine kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

U izveštaju BIA-e iz te godine do kog je došao KRIK Veselinović je bio označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. U poslu sa drogom, piše u izveštaju BIA-e, Veselinović je blisko sarađivao sa kosovskim kriminalcem Ismetom Osmanijem zvanim Curi koji je nedavno uhapšen. Njegov kum Radoičić preuzimao je drogu od Osmanija i prenosio je u centralnu Srbiju.

Krajem te godine, obojica su uhapšeni na Kopaoniku i posle nekoliko meseci u pritvoru protiv njih je podignuta optužnica, ali ne u vezi sa poslovima s drogom, već za zloupotrebu položaja prilikom kupovine kamiona na lizing. Posle tri godine suđenja, oslobođeni su optužbi.

Radoičić je bio osuđen za falsifikovanje dokumenata, a protiv njega se vodio postupak i za otmicu, međutim, oslobođen je optužbi.

Veselinoviću i Radoičiću sudilo se i zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. U januaru ove godine, Veselinović je osuđen na dve godine zatvora, a Radoičić je oslobođen. Ova presuda, međutim nije konačna jer o njoj tek treba da odlučuje Apelacioni sud.

Slučaj Ivanović

Za Radoičića šira javnost je prvi put čula od Olivera Ivanovića koji je u intervjuu za BIRN, istakao da je Radoičić neformalni centrar moći na severu Kosova.

Nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva, Radoičićeva uloga je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koјu je podržala Srpska napredna stranka.

U novembru prošle godine, kosovska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih za ubistvo Ivanovića. Radoičić je tada izbegao hapšenje – policija ga nije pronašla u kući u Prištini. Iako se samo dan ranije sastao sa Radoičićem u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je on nije u Srbiji već na Kosovu.

Radoičić je potom navodno saslušan u srpskoj policiji, ali ne kao osumnjičeni, već u svojstvu građana, a Vučić je posle saslušanja stao u njegovu odbranu i istakao da policija može sa sigurnošću da tvrdi da Radoičić nije umešan u ubistvo Ivanovića.

U aprilu, istraga za ubistvo je na Kosovu proširena i na Veselinovića.

Za zvaničnike u Srbiji, međutim, ovaj postupak je politički motivisan. Oni negiraju bliskost sa Veselinovićem i Radoičićem, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

Pre dva meseca, KRIK i BIRN objavili su fotografije Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radoičić se prošlog meseca kao potpredsednik Srpske liste pojavio u Narodnoj skupštini gde je prisustvovao sednici na kojoj je predsednik Vučić podneo izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Više o Zvonku Veselinoviću pročitajte ovde

11 Comments

 1. Ljubomir kaže:

  Ispitajte i čiji je helikopter Sikorski 76B YU-HOH koji je nedavno registrovan u Srbiji, te ko su bili putnici koji su istim došli i otišli sa proslave. U CDV poslednji podaci su od prošlog avgusta.

 2. Biljanaa kaže:

  ….posao dobar a para laka…

 3. Mansarda kaže:

  Ovo nije država, ovo je plemenska zajednica.

 4. Vladimir kaže:

  Divno društvo. Odabrano baš kako priliči, fali samo prvorođeni. Čudi da vučić-ević nije uspeo da obezbedi njegovo prisustvo na tako značajnoj manifestaciji. Usput je mogao i da odradi neki autointervju…

 5. S.J. kaže:

  25 godina kako promovišem turizam kosjerićkih sela, boreći se sa vetrenjačama, i onda doživim ovakav „transfer blama“, tuga

 6. Goran kaže:

  A i par grobara ,do veselinovica,koju ulogu oni imaju ? Zna se da Marko Vuckovic radi sa Veselinovicem,sad hoce i grobari da se malo „uvuku“

  • Insajder kaže:

   Al te nije blam da te naprednjaci izglasaju za direktorku?!

 7. Gile kaže:

  Koliko god ne voleo Brnabicku, nekako sam je do sada dozivljavao da bar nije na ovom nivou, satora, narodnjaka, volova na raznju i pijanog Vucicevica, ipak je u pitanju predsednica Vlade… Izgleda da sam ipak glup sto sam uopste verovao da je tako nesto moguce…

 8. Dada kaže:

  Svakog dana pomislim( kada god Vučić nešto odvali što bi pre nalikovalo naslovnoj na Njuz-u da nema dalje, kad ono…

 9. Źarko kaže:

  Za svakog onog koji pomisli, da čestit i duševno ispravan čovek, može da bude u bilo kakvom poslovnom ili političkom odnosu sa preCednikom, preporučujem posetu doktoru za glavu…