Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. 

Pišu: Dragana Pećo, Stevan Dojčinović i Atanas Tchobanov (BIRD)

Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada moćni gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na obali Crnog mora, on je bio besan na medije. Novinare KRIK-a optužio je da lažu. 

„Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobićete ključ istog trenutka“, rekao je novinarima KRIK-a na vanrednoj konferenciji koju je organizovao upravo zbog ovog istraživanja.

Aleksandar Vučić i Siniša Mali

Otkriće da je Mali kupio ove nekretnine izazvalo je burne reakcije u javnosti. Njihova vrednost iznosila je oko pet miliona evra – višestruko je premašivala legalne prihode Malog. 

Mali je priznao da je kupio jedan stan, onaj čije se vlasništvo vodilo na njegovo ime. Tvrdio je, međutim, da ne stoji iza dve ofšor kompanije, „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“ koje su kupile preostala 23 apartmana. 

Firme i stanove nije prijavio Agenciji
Mali je bio vlasnik ove dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva i nakon što je postao gradonačelnik Beograda. On je tada po zakonu bio dužan da firme prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije, što nije uradio. Zakon propisuje i zatvorske kazne za funkcionere koji ne prijave imovinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić godinama brani svog bliskog saradnika od sumnji da je umešan u korupciju, takođe tvrdeći da je KRIK slagao. 

„Imam apsolutno poverenje u ministra Sinišu Malog“, rekao je Vučić ranije ove godine. „Podsetiću na sve laži o njemu, o 24 stana u Bugarskoj, političari koji su tu kampanju vodili su lagali, mediji su lagali.“

Sada, šest godina kasnije, u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila su se dokumenta procurila iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.

Kupovina preko ofšora

Britanska Devičanska Ostrva, ostrvska država u Karipskom moru u kojoj je Mali osnovao kompanije, važe za čuveni poreski raj koji koriste političari, tajkuni i kriminalci da skrivaju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u ovoj zemlji, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti.

To se upravo dogodilo u ovom slučaju. Prvo je „Trident Trust“ za Malog registrovao dve ofšor kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj – „Erma 11“ i „Erul 11“ – koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

Letovalište „Sveti Nikola“ u kojem je Mali imao apartmane

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama. 

Nova dokumenta u projektu „Pandorini papiri“, sertifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Dokazi da je Siniša Mali bio vlasnik ofšor kompanija

Kupovinu stanova Mali je sproveo tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije „JAT“ i izgradnju „Beograda na vodi“.

Ime osobe od koje je Mali kupio stanove unosi još veću sumnju u ovaj posao.

Grafika: Edin Pašović (OCCRP)

Staro poznanstvo

Mali je 24 apartmana u Bugarskoj kupio od firme Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka čuvene ruske naftne kompanije „Lukoil“.

Početkom 2000-ih, kada je radio u Agenciji za privatizaciju Siniša Mali je kao direktor Centra za tendere nadgledao privatizaciju najvećih državnih preduzeća, bio je nadležan za prodaju srpskog lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“ upravo „Lukoil“-u.

Mali je u tom poslu predstavljao državu Srbiju, dok je biznismen Srđan Dabić zastupao interese „Lukoil“-a. Srpske pumpe su 2003. godine prodate „Lukoil“-u za 117 miliona evra. 

Savet za borbu protiv korupcije kasnije je utvrdio da „Lukoil“ nije ispunio ugovor i da je „Beopetrol“-u naneo štetu od nekoliko miliona evra. Umesto da investira u srpske pumpe, „Lukoil“ je izvukao novac tako što je od „Beopetrola“ uzeo kredit od 105 miliona evra. 

Sumnje na pranje novca

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vredeli oko pet miliona evra, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 evra. 

Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama.

U avgustu 2014, nekoliko meseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je ofšor kompanije prebacio na tamošnju advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana. 

Mali je ofšor firme prebacio na advokaticu Panajotovu

Iako Mali više zvanično nije bio vlasnik, i dalje je bio povezan sa stanovima – KRIK je pronašao njegov potpis na dokumentu iz 2015. godine. Naime, Mali je u ime ofšor kompanije potpisao rešenje o podnošenju finansijskog izveštaja za njenu ćerku-firmu u Bugarskoj 2015. godine.  

Mali se u javnosti branio da mu je na ovom dokumentu potpis falsifikovan.

Nakon serijala tekstova KRIK-a o sumnjivim poslovima u koje je umešan gradonačelnik Beograda, reagovala je i Agencija za sprečavanje korupcije. U postupku koji je pokrenula 2015. Agencija je potvrdila KRIK-ova otkrića i pronašla dokaze koji su ukazivali da je Mali učestvovao u pranju novca. Agencija je slučaj prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Advokatica Panajotova

Tužilaštvo je u slučaj uključilo i Upravu za sprečavanje pranja novca od koje je zahtevalo da proveri sve bankovne račune i transakcije Siniše Malog i članova njegove porodice. Nakon istrage Uprava je sastavila izveštaj sa detaljima o više sumnjivih novčanih transkacija koje su povezane sa Malim, njegovom bivšom suprugom, kao i kompanijama koje je posedovao ili za koje je radio. Ova institucija utvrdila je da je Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa i raspolagao novcem koji znatno premašuje njegova zvanična primanja, kao i da je pomenuta bugarska advokatica, Ana Panajotova, bila umešana u niz sumnjivih transakcija od kojih su neke povezane sa prodajom pomenutih apartmana na bugarskom primorju.

Uprkos ovim otkrićima, Više tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije pronašlo dokaze za kriminalne radnje. 

Istorijat sumnjivih poslova
Slučaj „24 stana“ samo je jedan od sumnjivih poslova u koje je umešan Mali, a koje su otkrili novinari KRIK-a i OCCRP-ja. Novinari su tokom prethodnih godina takođe otkrili da je Mali nezakonito prisvojio državno zemljište kod Vršca, pomogao svom ocu da privatizuje fabriku vagona dok je radio u Agenciji za privatizaciju, kao i da odlazi na raskošna putovanja koja ne može da priušti zvaničnim primanjima. Novinari KRIK-a intervjuisali su i njegovu bivšu suprugu, Mariju Mali, koja je ispričala da joj je, dok je bio gradonačelnik Beograda, donosio keš nepoznatog porekla i od nje tražio da ga stavi na svoj bankovni račun. Ona je rekla i da joj se Mali pohvalio da je organizovao rušenje u Savamali. Više o svemu tome pročitajte ovde.

Vučić je zatim Malog 2018. godine unapredio u ministra finansija – ovaj potez Malom je doneo i kontrolu nad Upravom za sprečavanje pranja novca.

Od kada je Mali ministar, više apartmana u Bugarskoj je oduzeto ili zamrznuto – od strane banke i tamošnjih poreskih službi.

Iz agencije „Trident Trust“ novinarima su kazali da posluju u okviru zakona i da ne daju izjave o svojim klijentima. Panajotova takođe nije želela da komentariše. Rekla je samo: „Odbijam da komentarišem, već je bilo suviše skandala sa ovim“ i spustila slušalicu.  

Mali nije odgovorio na poziv novinara KRIK-a za intervju, niti na detaljna pitanja koja su mu poslali.

KRIK će u narednim danima objavljivati nove priče iz serijala „Pandorini papiri“! Pratite nas!

Pročitajte naše prvo otkriće o slučaju 24 stana

Otkrili smo ranije i da je Siniša Mali kontrolisao 45 bankovnih računa. Više o tome šta je tada otkrila Uprava za sprečavanje pranja novca pročitajte u priči na linku.

Podsećamo i na intervju bivše supruge Siniše Malog Marije Mali koji je ekskluzivno dala za KRIK.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte ovde.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo korupciju u vrhu vlasti. Možete da nas donirate putem Pejpala ili uplatnice u banci i pošti. Više informacija o tome kako da donirate KRIK pročitajte na ovom linku.

Stigla je KRIK aplikacija! Požurite! Instalirajte je i među privima saznajte nova otkrića i najznačajnije vesti o kriminalu i korupciji!

Rad na ovoj priči podržao je i National Endowment for Democracy (NED)

Comments are closed.