Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju

Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju

Siniša Mali (foto: beograd.rs) Siniša Mali (foto: beograd.rs)

Siniša Mali (foto: beograd.rs)

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i jedan od najbližih saradnika premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao direktor dve misteriozne ofšor firme kupio je 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“, otkrivaju novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i OCCRP. U istom odmaralištu, Mali je kupio jedan apartman u svoje ime. Stanovi vrede oko pet miliona evra. Ove nekretnine otkupio je od direktora ruske kompanije „Lukoil“ kojoj je Mali još 2003. godine pomogao da privatizuje srpske pumpe „Beopetrol“.

Istraživali: Stevan Dojčinović, Dragana Pećo i Atanas Tchobanov (Bivol.bg)

Odmaralište „Sveti Nikola“ sa 235 apartmana nalazi se na plaži Crnog Mora između bugarskih gradića Černomoreca i Sozopola. Udaljeno je 20 minuta vožnje od aerodroma u Burgasu.

Sveti Nikola_Bugarska

Letovalište „Sveti Nikola“ na bugarskom primorju

U reklami za kompleks navodi se da se „nalazi na poznatoj Kraljevskog plaži u drevnom gradu Sozopolu“. U ponudi je šest bazena, dva bara na bazenima, kafić, pijano-bar, spa-centar, fitnes-centar, eko-parkovi, celodnevno obezbeđenje sa video-nadzorom i restoranima koji „nude jela bugarske, ruske i srpske kuhinje u prijatnoj atmosferi. Sve ove prednosti čine ‘Svetog Nikolu’ jednim od najboljih kompleksa na bugarskoj crnomorskoj obali.“

Gradonačenik Beograda Siniša Mali kupio je 24 apartmana u ovom kompleksu tokom 2012. i 2013. godine, otkrili su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Jedan je kupio na svoje ime, a ostale kao zastupnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Nije poznato da li je Mali vlasnik tih kompanija ili je kupovinu sproveo za drugog, misterioznog kupca.

KRIK zabranaU vreme kupovine, Mali je radio kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u takozvane kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije i „Beograd na vodi“.

Pojedini mediji, stručnjaci i nevladine ogranizacije tvrde da su projekti koje je Mali sklopio sa Arapima štetni po interese države, ali je Vučić odlučan u tome da su to uspešne investicije.

Mali je 2014. godine imenovan za gradonačelnika Beograda.

Ukupna kvadratura sva 24 apartmana koje je kupio u „Svetom Nikoli“ iznosi oko 3.100 kvadratnih metara. U proseku oko 129 kvadrata po apartmanu. Oni spadaju među najveće u kompleksu, a jedan od 203 kvadratna metra se nalazi na plaži.

Koristeći prosečnu cenu apartmana u kompleksu, novinari KRIK-a izračunali su da je vrednost ovih nekretnina oko pet miliona evra.

Nije jasno odakle Malom novac za ovu kupovinu.

Sinisa Mali i Aleksandar Vucic

Siniša Mali i Aleksandar Vučić (foto: srbija.gov.rs)

Njegova godišnja primanja, prema informacijama sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, nikada nisu prelazila 34.000 evra. Mali je agenciji prijavio vlasništvo samo nad konsultanskom firmom „Oli consulting“. Dobit ove kompanije od osnivanja 2005. do 2014, kada je istupio iz vlasništva, iznosi 180.000 evra.

Novinari KRIK-a pokušali su da stupe u kontakt sa Malim pre nedelju dana. Poslali su SMS na njegov broj mobilnog telefona i uputili poziv za intervju posredstvom Službe za odnose s medijima grada Beograda. Iz službe je stigao odgovor da je gradonačelnik na putu i da će nam javiti kada bude slobodan za intervju – što se još nije desilo.

Tajna kupovina

Mali je apartmane u Bugarskoj kupovao koristeći ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Ova egzotična ostrva jedna su od najatraktivnijih lokacija za one koji žele da osnuju ofšor preduzeća. Ovakve firme često se koriste za skrivanje imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Potpis Sinise Malog_bugarski registar_foto KRIK

Potpis Siniše Malog u zvaničnim dokumentima bugarskog registra

Novinari KRIK-a i OCCRP-ja prikupili su dokumentaciju sa ovih ostrva i iz Bugarske koja svedoči o transakcijama gradonačelnika.

Mali je upisan kao direktor dve tajnovite kompanije – „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“.

Kao predstavnik ovih firmi, kupio je 2012. godine dve bugarske kompanije – „Erul 11“ i „Erma 11“ – koje su u svom vlasništvu imale po sedam apartmana u „Svetom Nikoli“. Jedan apartman gradonačelnik je kupio na svoje ime.

Potpis Malog vidi se na kupoprodajnim ugovorima iz jula i avgusta 2012. godine. Ugovorena cena bila je oko 709.000 evra.
Ugovori takođe pokazuju da je Mali platio 1.585 evra u gotovini na dan kada je posao sklopljen i dogovorio da plati preostalih oko 707.000 evra u roku od tri godine od datuma potpisivanja. Rok je prošao pre tri meseca, ali nije poznato da li je novac uplaćen.

Tokom 2013. godine, Mali je preko ovih bugarskih kompanija kupio još devet apartmana.

Zatim je, od 2013, prodao četiri apartmana u „Svetom Nikoli“ i danas ih ima dvadeset. Poslednji apartman prodao je u maju ove godine.

Prijatelj pomoziteiz prošlosti

Siniša Mali je veći broj apartmana kupio od kompanije „Akladi“ iza koje stoji Srđan Dabić, bivši direktor srpskog ogranka čuvene ruske naftne kompanije „Lukoil“, i njegov poslovni partner.

Dabić je pre 12 godina zastupao „Lukoil“ u privatizaciji srpskog lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“. Ovu privatizaciju Savet za borbu protiv korupcije nazvao je nepoštenom i koruptivnom.

Čovek koji je nadgledao ovu privatizaciju u ime države bio je upravo Siniša Mali.

Pre više od decenije, Mali je radio kao direktor Centra za tendere u Agenciji za privatizaciju. Njega su članovi Demokratske stranke, koja je tada izvela petooktobarske promene, postavili na ovo važno mesto pošto se kao mladi talenat vratio sa studija iz Amerike.

Centar je kontrolisao prodaju preduzeća i bio je uključen u traženje pouzdanih partnera za kupovinu državne imovine. Dabić, tadašnji zastupnik „Lukoila“, bio je zainteresovan za kupovinu lanca pumpi „Beopetrol“.

„Lukoil“ je zaključio posao sa agencijom i „Beopetrol“ je privatizovan 2003. godine za 117 miliona evra. Kupac je, prema ugovoru, pristao i da investira 93 miliona evra u preduzeće.

To se, međutim, nije dogodilo.

Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da „Lukoil“ nije ispunio ugovor i da je preduzeću naneo štetu od nekoliko miliona evra.

Umesto da investira u „Beopetrol“, „Lukoil“ je izvukao novac iz preduzeća tako što je uzeo kredit od 105 miliona evra od „Beopetrola“. Taj novac je zatim lažno iskoristio kao investiciju, piše u izveštaju Saveta iz 2013. godine. Savet kaže da je ovo bilo kršenje pravila privatizacije i da je to omogućilo ruskoj kompaniji da dobije imovinu bez investicija. Kredit bi trebalo da bude vraćen do 2031. godine.

Mali je bio odgovoran da se proces privatizacije izvrši po zakonu. Savet u svom izveštaju tvrdi da Agencija za privatizaciju nije kontrolisala kupovinu i da nije kaznila „Lukoil“ za kršenje ugovora.

Kompleks Sveti Nikola_Bugarska

Luksuzni kompleks „Sveti Nikola“ u kojem je Siniša Mali kupio više od 20 apartmana

Novinari KRIK-a došli su do izveštaja Agencije za privatizaciju o unutrašnjoj kontroli preduzeća koji otkrivaju da je agencija bila upoznata da je „Lukoil“ uzeo kredit od „Beopetrola“.

Dokumenta do kojih su došli novinari pokazuju i da se Mali, nakon što je napustio Agenciju za privatizaciju, zaposlio u „Beopetrolu“ gde je radio do februara 2005. godine.

Sedam godina kasnije, Mali i Dabić ponovo su sarađivali – ovoga puta u kupoprodaji luksuznih apartmana na bugarskom primorju.

Dabićev partner u kompaniji „Akladi“, od koje je Mali kupio stanove, je bugarski državljanin Vladimir Bojanov Ivanov.

Ivanov je bivši profesionalni košarkaš i nekadašnji direktor košarkaškog kluba Lukoil Akademik iz Sofije. I sam Dabić je bivši košarkaš koji je igrao za reprezentaciju Jugoslavije, Crvenu zvezdu i Levski Spartak iz Sofije. Dabić i Bojanov imaju građevinsku firmu u Srbiji.

Ivanovljeva supruga Edit Petrova Getova bila je zamenica bugarskog ministra za industriju do 2001. godine kada je, prema pisanju medija, podnela ostavku zbog sumnje da je umešana u korupciju.

Petrova je imala deo vlasništva u kompaniji „Erma 11“ koju je Mali kupio 2012.

Kompleks Oaza (foto Dragana Peco KRIK)

Luksuzni kompleks „Oaza“ u centru Beograda u kojem je Siniša Mali imao dva stana i tri garaže (foto: D. Pećo)

Beogradski stanovi

Novinari KRIK-a otkrili su da je Mali, osim bugarskih nekretnina, posedovao dva stana i tri garaže u blizini Vukovog spomenika u centru Beograda. Stanovi veličina 131 i 160 metara kvadratnih nalaze se u „Oazi“ – ekskluzivnom stambenom kompleksu koji ima centralni dvorišni park, bazen, supermarket, fitnes-centar, celodnevno obezbeđenje, podzemnu garažu na dva nivoa i ostale sadržaje.

Kvadratni metar u „Oazi“ košta oko 3.000 evra – dvostruko više nego u ostalim delovima Beograda. Na osnovu sadašnjih tržišnih cena vrednost gradonačelnikove imovine u „Oazi“ bila je veća od 800.000 evra.

Avgusta ove godine, Mali je vlasništvo beogradskih stanova i dve garaže preneo na svoju suprugu, dok je jedna garaža i dalje upisana na njegovo ime.

Funkcioneri u Srbiji dužni su da prijave svu svoju imovinu. U imovinskom kartonu dostupnom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Mali je prijavio dva stana i garažu. Ne navodi se gde se ove nekretnine nalaze i koliko vrede.

Novinari KRIK-a su zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja zatražili od agencije uvid u imovinski karton kako bi informacije o stanovima koje je Mali prijavio uporedili sa svojim nalazima, ali je agencija to odbila.

 

Dopada vam se priča? Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Možete da nam pomognete donacijama od 500, 1.000 ili više dinara preko uplatnice ili PayPal-a. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate.

Dokumentaciju o kompanijama i nekretninama koje je kupio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i druga dokumenta iz  priče, možete da pogledate u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Sinisa Mali_graficki prikaz KRIK.rs

64 Comments

 1. rodoljub zaharijevic kaže:

  vaspitanje mi ne dozvoljava da napisem ono sto mislim,ali ovaj vas clanak zasluzuje komentar u vidu jedne scene iz serije moj rodjak sa sela i to kada dragce odgovara na pitanje o mirazu ili tako nesto,a bilo bi sjajno da pisete jos ovakvih tekstova iz domena „istrazivackog“ novinarstva kako ne bi umrli u neznanju,ipak ima narodna,cega se pametan stidi time se budala ponosi.

  • sadam kaže:

   sta te muci? #rofl

   • rodoljub zaharijevic kaže:

    mene ne muci nista,a tebe?citam komentare i divim se,narocito onom gde kaze gromada istrazivackog novinarstva da su oni novinari da ne podnose tuzbe ili tako nesto,sranje pisu isto to govore,podneo bi on prijavu protiv malog a moze i protiv velikog da ima validne dokaze,a kada bar jednom neko od ovih „novinara istrazivaca“ bude tuzen za lazi i plate veliku odstetu dobro ce razmisliti sta pisu,i jos jednom mene ne muci nista a tebe?

    • Marko kaže:

     Gospodine, da li mozete da odgovorite na konkretne dokaze i dokumenta? Ili cete i dalje da se koristite diskvalifikacijom osoba kao najrasprostranjenijim vidom verbalne manipulacije na politickoj sceni Srbije? Hvala.

 2. Ben Dover kaže:

  S tim u vezi, korisno bi bilo da ispitate „radno iskustvo“ g.Dabića „Dabe“ i njegovog brata u pogledu spoljno-trgovinskog prometa cigaretama ’90-tih.

  • Uros kaže:

   Pretvori se u munju i odsevaj po sendvic. Prikazani su potpisi na dokumentu i sve je lepo objasnjeno u tekstu. Znas da nije tako? Predstavi svoje dokaze. Pitas se sto ovo nije proslednjeno tuzilastvu? Tuzilastvo nista nece uraditi, kao sto nista nije uradilo ni po pitanju Miroslava Miskovica i njegovih tajkunskih poslova i krada! Setnja „rodoljube“.

 3. Srki kaže:

  Ako je Mali ovoliko stekao, koliko su tek stekli njegovi patroni Vlahović i Djunić???

 4. Giorgio Moroder kaže:

  Koliko se sećam, slanju talentovanog mladića na školovanje u Ameriku prethodio je upad u Studio B, kada je ta TV stanica etatizovana (oteta od zaposlenih). U studje je nakon upada specijaliaca ušao Siniša Mali, u ime MIloševića, a zatim je, videli smo, poslat na studije. Na sličan način su postavljeni kadrovi i na ostala ključna mesta za „legalizaciju“ napljačkanih državnih para tokom devedesetih. Direktor Akcijskog fonda, još jedne ključne ustanove, bio je „talentovani mladić“ Aleksanadar Gračanac, koga je lično Mira Marković poslala na školovanje u Nemačku, kao kadar Privredne komore. Zanimljivo je da petooktobarska vlada nije ni takla strukturu (a posebno ne kadrove) koju su Borka Vučić, ministar privatizacije Milan Beko i struktura koja je stajala iza njih osmislila i postavila da bi se „privatizovanim“ parama pokupovao ostatak imovine Srbije.

 5. Goran kaže:

  Ovo je pravi primer meni a i svim poštenim ljudima i studentima, kako zapravo treba da se radi! Ja, kao i svi pošteni studenti, ispadamo ovce i svi treba da blejimo ispred skupštine. Ja sam ispao budala koja veruje da ću svojim radom, neprospavanim noćima i svakom pošteno zarađenom ocenom nešto uspeti u ovoj zemlji! To se, drugovi, ovako radi!

 6. Jovanana kaže:

  Bravo, deco!

 7. Sladjana kaže:

  Poštovani,

  mene zanima da li ćete a na osnovu prikupljenih podataka podneti krivičnu prijavu, odnosno da li ćemo doživeti sudski epilog bilo koje pljačke i zloupotrebe koju izvrše „ovi sa javnim ovlašćenjima“.

  • Novinar kaže:

   Poštovana,

   Mi smo novinari i ne bavimo se podnošenjem krivičnih prijava. Mi otkrivamo i javnosti predočavamo zloupotrebe i mahinacije, a na nadležnim organima je da reaguju.

   Pozdrav,
   Redakcija KRIK-a

   • Igor kaže:

    A posto drzavni republicki tuzilac ne cita novine,pisi propalo!Posto on ili ona ,ne snosi nikakve posledice zbog nerada,moze na miru da slisa izvrsnu vlast ibuziva u svojim benefitima koja ta funkcija omogucuje,i tako do mirne penzije.Psi laju,karavani prolaze.

    • Aleksandra kaže:

     Ne moraju nista ni da citaju, to nisu ljudi niti imaju morala ni dostojanstva, to su potplacene masine

   • Amos kaže:

    Samo se ti nadaj. Kakva crna krivicna prijava. Pa koja od afera INSAJDERA je zvrsila na sudu. Alooo.Ovo je Srbija.

   • Stanko kaže:

    Dopada vam se priča? Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Možete da nam pomognete donacijama od 500, 1.000 ili više dinara preko uplatnice ili PayPal-a.
    Moze i vise kad vidim izvestaj kako i na sta trosite pare!!!

    • Stanko kaže:

     Ne dopada Vam se pitanje. Izvestaj o trosenju para je tajni dokument!

     • Novinar kaže:

      Poštovani Stanko,

      Finansijski izveštaji biće objavljeni na našem sajtu na kraju godine.

      Pozdrav,
      Redakcija KRIK-a

   • Car kaže:

    Ne znam da li postuje novinare, ali sigurno znam da ima telohranitelje jer mu dovoze decu u skolu I cekaju isperd za vreme nastave. Ko ne veruje neka proveri ispred skole ISB – International school of Belgrade – Americka internacionalna skola na Senjaku (Temisvarska 19) gde skolarina po detetu iznosi od 10 000 pa do 25 000 dolara godisnje, zavisno od uzrasta deteta, a Sinisa ima troje I svi pohadjaju spomenutu skolu!!! Odakle bre? Od plate??

  • KoGod kaže:

   Sta BRAVO, DECO!? Ucite mlade kako da nikad ne izadjemo iz zivog blata, u koje su nas uvalile generacije nesavesnih. korumpiranih politicara, kojima nista nije sveto??? Kako da se i oni tako ponasaju i da rasprodaju i ono malo zemlje Srbije sto je ostalo, radi svog dupeta??? To je savet odrasle osobe??? Bude li se tako radilo, nijednog Srbina nece ostati nakon sto se divljacki (gore od zveri!) pokolju oko poslednjeg „parceta kolaca“!!! Odvratno!!!

   • Stanko kaže:

    Znaci da pare ipak zavrsavaju u privatnim dzepovima.

    • Dule kaže:

     Pa da njihovim, ne kapiram te, samibkazu da im dajes pare da pomognes rad sajta, tj. da pomognes KRIKovcima da plate racune i da jedu nesto dok istrazuju afere, da ne bi morali biti zavisni od drugih kao sve ostale novine

 8. Kosarah kaže:

  Bilo bi zanimljivo ispitati i ulogu brigadnog generala Slavoljuba Dabića koji je preko rodbinskih veza sa Srđanom dobio poziciju direktora Vojnoobaveštajne agencije. Iako nekompetentan (celu karijeru proveo kao vojni policajac – pendrekaš), general je znao kako da posreduje sa Bugarima.

  • Igor kaže:

   Bilo bi dobro razmontirati DB jer su oni odavno privatna firma,a lova samo njima.Ako nisu direktni,onda sve preko njih ide.Klasicni reketasi.

 9. Sladjana kaže:

  Dragi moji, podržavam iz sve snage to što radite, izuzetno ste hrabri zaista, međutim, čemu sve to ako tužioci ne pokrenu istragu o tome. Po saznanju da je pokrenu neće, jer čitaju samo dnevnu štampu, nemaju vremena da čitaju, a i lakše im je ako što manje znaju. Zaključak – po službenoj dužnosti neće pokrenuti postupak protiv funkcionera, dakle, trebalo bi ih motivisati podnošenjem krivične prijave. Pokušaj, pa makar i neuspeo, je pokušaj. Uostalom, podnesite prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije zbog neprijavljavanja imovine. Građani ne znaju gde udaraju jer se bore da prežive u svom malom životu a pomažu im razmišljanja o tome ko će kojoj starleti da napravi dete, da li će Kristijan ipak morati na izdržavanje kazne ili o tome da li će im se penzija i plata povećati celih sto ili dvesto dinara. Nemaju oni snage da razmišljaju o tako svakodnevnim stvarima kao što je pljačka budžeta, pljačkaška i burazerska privatizacija, dugogodišnja tranzicija… To su izlizane teme a i tu nema seksa, priznaćete. Doduše, ima ga ali su svi nezdovoljni i nezadovoljeni.

 10. belicrni kaže:

  Politicar i gradonacelnik ima ofsor firmu. E Srbijo, cirkuse…

  • Bulidža kaže:

   Pomogli su mu oni što su mu falsifikovali potpise na sva 23 stana, samo taj njegov nije falsifikovan

 11. nije on takav kaže:

  ne verujem da je ovo istina,ipak je on Vucicev mali..

  • Lazar kaže:

   TToliko ima poverenja i voli Srbiju i Beograd da je investirao u Bugarsku!!!

 12. Vazduplohov kaže:

  I sta sad? Nista… Nas par ce ovo da procita, da podeli sa nekim i to je to… Ovo je zemlja afera, kofera, banana, shvatite to vec jednom. Pa kad ste culi da je neko u zadnjih 25 godina odgovarao za ovakve stvari? Hoce neko da se potrese zbog ovoga? Jedini predlog koji mogu da dam jeste kolektivna bezanija za one kojima je zlo od ovakvog drustvenog uredjenja zemlje.

  • strani placenik kaže:

   Pa zar ne guslaju svaki dan da Vucic ne VOLI pare , Kako nas zamajavaju , cak ih se i gadi .
   Naravno da se takav covek okruzuje sa sebi slicnima . Koji se isto gade para?

  • markedx kaže:

   Molim t, nemoj da siris takvu vrstu defetizma, to nam nimalo ne pomaze u ovoj situaciji zato molim ako vec ne zelis da budes deo resenja onda nemoj ni da otezavas.

 13. mile kaže:

  Nije to on, ukrali su mu ličnu kartu…

 14. vuk njegos kaže:

  …Svaka cast mali….Ulozio si na pravo mjesto….Samo naprijed…Kad su braca KARIC onako opljackali SRPSKI narod u BOSNI i Hrvatskoj,ti si makar nesto radio…Aferim…

 15. Luka kaže:

  Pa neka mu je sa srecom, ima se moze se.. 🙂

 16. jaran kaže:

  Budimo realni, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi sns segamegadens direktorcici usemili i nose broju 1 30 % je danasnja svakodnevnica, zato i nisu hteli izbore jer im strmoglavo pada reiting, do proleca nece ni cenzus preci.

 17. roćko kaže:

  A ja mislio da je Đilas najgori!?!?!

 18. Mile kaže:

  Sta je ovde cudno, mislite da je iko usao u politiku zbog ideala?
  Licno smatram da nijedno mesto velike odgovornosti u parlamentu ne treba drzati osoba bez sedmog stepena obrazovanja i 10 godisnjim iskustvom u struci, ali nikom takav zakon ne pada napamet, jer takva osoba ne ide u stranku nego u zapadnu Evropu da uziva od svog znanja.

  Lepo je sto KRIK nesto istrazuje, ali ako vam se vec kopa, idite na DB. Sta mislite ko je finansirao ratove 90tih. Danas imamo ISIS i jasno je ko finansira haos na bliskom istoku, ali ko je platio oruzje i logistiku za nase ratove? Sav novac koji su gradjani bezglavo davali na stednju Dafini i Jezdi zbog nebuloznih kamata (do 30%) je zaplenio DB, nakon sto je ovo dvoje puklo. Siromastvo u Srbiji je nastupilo od tog trenutka, jer su gradjani ove zemlje finansirali rat koji nisu hteli, a njihov novac je otisao na sve strane osim nazad u ekonomski sistem. To vam je dobra tema za istrazivanje.

  • Kiki kaže:

   Pa eto, predsednik ima diplomu.

  • KoGod kaže:

   Djilas je barem uveo kulturu postovanja prava zivotinja i dosta ucinio za njih. Ako vec mi nismo imali vajde,…
   A od ovih sad neka se spasava ko moze.

 19. Petar kaže:

  Sinisa Mali je posle Agencije za privatizaciju negde oko cetiri meseca bio zaposlen u kompaniji Lukoil na mesto direktofa za Investicije , I jednom govru premijera da ce za dva dana objaviti privatizaciju Beopetrola mada je mislio da je tu bio umesan Zoran Zivkovic presednik vlade za vreme privatizacije Beopetrola ali kada je video da je tu bijo glavni akter Sinisa Mali nikada vise nije spomenuo tu privatizaciju

 20. Zorica kaže:

  Svaka cast….tako se to radi…..pistenjacine…..
  Daleko cemo dogurati……

 21. sin novinara kaže:

  Konacno istrazivacko a ne rezimsko novinarstvo Brnkice Stankovic! Svaka cast, samo napred… Moj deda, takodje novinar, je sigurno ponosan sada!!!

 22. Dr Iggyy kaže:

  Samozvani Dr Siniša Mali, nije mali, toliko mlad, a toliko veliki, uspešan i vredno pametan, da se normalnom čoveku pamet zarotira. Sa četrdeset i koju godinu da zaradi za 24 stana, i to možda nije sve, i to u Bugarskoj, svaka čast, ako se ne posumnja, s pravom, u njegovom poštenju. Pa on nije bio na visoko kotirana radna mesta u svetu da zaradi te pare. Da se ne lažemo, ima i vrednijih i starijih od njega, pa jedva kupili jedan stan u kome živi cela porodica 365 dana. Zaključak, naši mladi političari su toliko vredni, a drčni i ovo stanje u društvu pozitivno, po njih, ih pokvari. Svojim odgovorom na pisanje štampe, misli, da se opravdao. Jeste, ali nikome nije jasno njegovo subpoštenje. Koliko će još stanova obezbediti u „Beograd na vodi”, ne zna se? Tačka, reče premijer!

 23. Dubai kaže:

  Ceo kabinet u vladi Cvetkovica je znao da je Mali uzeo pere ad privatizacije Beopetrola dok je jos bio kadar DS-a , ista je prica i sa Etihadom , on je veliki strucnjak za sve poslove
  ali iz svega izvlaci finansisku korist.
  Krije pravi ugovor sa arapima jer je to prema recima coveka koji ga je potpisao najlosiji ugovor za JAT koji je ikada vidjen. JAT nikada nije interesovao arape jer znaju da nikada nece moci da zarade pare ali je to bio uslov da dobiju neke druge stvari koje su profitabilne kao na primer Beogradski Aerodrom.
  Sramota je da covek koji je zaradio pare na prodaji drzavne imovine bude gradonacelnik i zamenik premijera.

  Hvala vam sto se bavite ovakmim pljackama.

 24. mina kaže:

  meni ovo sve lici na pocetak raspada sns-a! svi mediji pod njihovom sapom a na veliko pisu o aferama- sinisa mali, smajlovicka i *politika*…lepo je da se podsetimo na njihove biografije pa da vidimo da su to najobicniji beskicmenjaci, ptice grabljivice koji sluze da odrade kriminalno lopovske poslove za svakoga ko plati, te ih tako mozemo videti da su bliski i da saradjuju sa svim vladama i pre i posle 2000.

 25. Alex kaže:

  Da li mozete da objavite nesto vise o izvorima ovih podataka? Npr: kako ste otkrili da Mali stoji iza navedenih offshore kompanija?
  Voleo bih i sam u to da se uverim!
  Nullius in verba!

 26. Vilotije kaže:

  Verujem da je sve tako kako ste napisali ali Vaša istraživanja neće doneti nikakav boljitak pošto nema šanse da se tužilaštvo ili policija ili bilo ko uopšte njima pozabavi.
  Živi bili pa videli.

 27. BuvicaStrasni kaže:

  ma sta ocete od coeka to mu ostavila prababa Stana iz Frangfurac ustedjevinu za neku tricavu zgradicu sa pogledom na more ,,,,, brukaaa nek nam kaze kako se u tim godinama zaradjuje za stan na takvom mestu bas bih i ja da kupim jedan takav ,,al nikako da skontam kako se u tim godinama i ovoj nemastini kupuje tako nesto …pa dokle ce ovaj narod da trpi ove sto su na vlasti sve to jedni te isti sjasi kurta da uzjasi murta ,,, izbori i gotovo ,,

 28. BuvicaStrasni kaže:

  a misnistar za policiju posten neki deckic juce zavrsio skolicu pa hop pravac u foteljicu ,,samo mi je da znati odakle ima iskustva za takvu fungciju i ko ga primio tamo ,,odmah i jedan i drugi da dostojanstveno izadju ispred skupstine i pocepaju te kupljene diplomice i dostojanstveno daju ostavke jel za takve fungcije nisu

 29. joca kaže:

  proci ce gotovo nezapazeno posto su na vlasti nevidjeni debelokozci

 30. Слоба kaže:

  Извините што пишем ћириличним писмом. Обична српска навика. Није еуропски, знам, али то је моје писмо.
  Елем, подржавам свако објављивање текстова који се тичу крађе, корупције, система „лева рука десни џеп“ и свих других, па бих волео, рецимо да објавите како је ФИАТ „купио“ „Заставу“, са именима свих који су утом генијалном послу учествовали. А можда би било здраво и да сазнамо како је угашен Платни промет Србије, а отворена Национална штедионица, уништене домаће банке, а отворено педесетак страних и какве користи од тога су имали привреда и грађани, а какву творци ове новости (имена намерно не помињем, јер ће истраживачки новинари то лако открити). А да, скоро да заборавим куповину железаре од стране САД, после управо успешно завршеног бомбардовања Србије и њен први и једини посао, топљење оружја и оруђа, које им добровољно предаде тадашњи министар војни (име опет не помињем, открићете и ако је то тежак задатак). И још само нешто, откријте ко запали Скупштину, покра слике Паје Јовановића, али и фотеље) и спали изборну документацију, која је говорила другачије, од онога што је ДОС предочио народу. Ко се ту овајдио и како? Какве су „комбинације“ и са кмм направљене, да главни у војсци и полицији промене страну? За сада толико. Истраживачи напред. А колико сте новинари, тешко је рећи после читања ваших текстова. Али можда је то другачије новинарство од онога које сам ја учио на ФПН. А у осталом, ко су били Лукач, Радојчић, Тирнанић, Тијанић… када сте ви ту.
  И поред тога што ми је име једно од оних која се нерадо изговарају и штрецну оне који „све знају“, надам се да ћете пустити овај коментар.
  А да, заборавих да вам кажем, догађај од пре петнаест година у октобу, није револуције. То је пуч. Ако не верујте прочитајте у политиколошкој литератури.
  Поздрав,
  Слоба

 31. Виктор kaže:

  Толико су се осилили да овакве гадости већ малте не јавно раде. Од такозваног председника овог циркуса званог Србија, па до сваког председника месне заједнице, сви редом су у мафијашком ланцу и свакодневно се немилице краде. Тек кад будемо свесни да су нам покрали и сопствене животе, надам се да ће се већина у Србији освестити. За оваква организована злодела, само доживотан принудни рад или метак у чело могу бити казна. Ово је организована криминална група политичара који су под своје узели све институције друштва, од полиције војске правосуђа и свих осталих полуга власти и држе цео народ у шаци.

  • milena kaže:

   Dragi novinari ili neko drugi ko ovo pise i bavi se „istrazivackim novinarstvom “ vi ste neprijatelji ove zemlje. Zamerate i javno pisete o tome da nasa voljena, osiromasena zemlja, izlazi iz recesije i bede. Pa nije valjda da ste toliko ljubomorni sto su posteni, mladi ljudi zaradili tu sicu od para i sebe udomili u Bugarskoj i drugim nepoznatim destinacijama sirom velikog sveta.. Pa oni su se namucili da „zavrse fakultete“, “volontiraju po nekoliko godina“ i napokon pronadju neki skromni, slabo placeni poslic, ali eto moraju da rade da bi prehranili porodicu. Njihov radni dan traje po 24 h, i nemaju slobodnog vremena ni za kafu, a kamoli da znaju sta se desava u ovoj nasoj bedi i sirotinji od naroda. Ti ljudi nepogresivo nalase stranku gde ce biti u ili pri vrhu vlasti, i kradu li kradu. Sto vise uzmu njihov rejting sve vise raste, i umesto da budu na drzavnoj hrani gde im je i mesto, oni su na sve visoj lestvici, jer su im apetiti sve veci i veci, a nikakvih sankcija. Niko ih ne dira, zasticeni su kao beli medvedi, jer su svi u istom vrzinom kolu, stite jedan drugog, a narod umire li , umire. Nema para ni za hleb, lecenje, skolovanje dece. Najvece pohvale vlasti koja upravlja ovom zemljom, sto su nas izvukli iz recesije, zemlja cveta, budzet pun. Da budzet je pun, ali onih povlascenih koji sebe nazivaju patriotima. Deca umiru jer roditelji ne mogu da plate lecenje. Apeli u svim medijima, bol do neba, ali narod vidi da nam je bolje, jer mora neko prvi da se obogati i pokrade. Krik bola i nemoci razdire dusu, kida utrobu, vodi u ludilo! Srbijo, bogata zemljo, zemljo korupcije i razvrata, opameti se!

 32. valentina kaže:

  Bravo Mali!
  To je Srbija, u mojoj porodici, nas troje radi a jedan se jos skoluje i NEMAMO!!!!

 33. conc1955 kaže:

  Svi mi smo mali koji mislimo da je Siniša Mali,mali…al i u ovoj jadnoj i bednoj,nažalost,Srbiji,mnogo je velikih za koje mislimo da su kao Mali,mali….

 34. VladCepes kaže:

  Vučić je rekao da Mali nije ukrao i zato tišina tamo!

 35. marina kaže:

  sve najbolje

 36. Bibika kaže:

  Malog ste ogolili. išlo mu je dobro, godinama unazad. Ako se izvuće nekažnjeno dotakli smo dno.

 37. yolo kaže:

  Па зар и Мали ради за милицију!

 38. 500L kaže:

  Mislim da je neophodno da propratna dokumenta budu javna. A ne sakrivena sem za clanove vaseg sajta.
  Sakrivajuci dokumenta gubite na verodostojnosti. Da, kazacete da se citalac moze registrovati uplatom odredjene sume.
  Ali to ne pomaze kredibilnosti, vecina se nece registrovati ni za dzba, a kamoli da plate.

  Umesto postojoceg sistema, treba da objavite sva dokumeta, recimo u losijoj rezoluciji ili sa agresivnim watermark-om, a za registrovane obezbedite visoku rezuluciju.

 39. Nikola kaže:

  Prvo – Agencija za istrazivanje korupcije + Novine KRIK su idealan spoj I kada bi Vucic bio potpuno posten on bi za jedan dan doneo uredbu o legalizaciji I finansiranju ove idealne kombinacije.
  ALI, ko je od od nasih politicara I onih koji su im u blizini POSTEN . Ako ima takav neka se javi da ga odmah biramo za premijera.
  Drugo – Jedo kratko vreme se spominjalo da ce po ugledu „zapada“ da se popisuje imovina svih koji stupe na vlast kao I „tipovi“iz okruzenja. Ali I taj koji je to pedlozio brzo je usao u isto kolo sa
  sa vec uhodanim drustvom. I ustanovio je da je da e bolje da I on cupka u istom sastavu. Pouka: sve sto je sljam ….to smo prihvatili od zapada, a sve sto je dobro to“ nece moci ove noci
  a bogami ni ovih dana“.
  Trece : Neko je u komentaru spomenuo : kome se sve smucilo ….da uhvati maglu . E dragi moji zemljaci , ja sam pod stare dane to I uaradio , ne toliko zbog sebe , vec zbog narednih generacija.
  Nije bas posteno, I ponekad me je stid, …..ali je korisno.

  Pozdrav

 40. pera kaže:

  Hocu i ja besplatno da zivim u stanu Grada Beograda na N.BGD kao neki vatrogasci < a dao im Sinisa Mali.