Napadnut vođa navijača Partizana, tužilaštvo naložilo istragu

Napadnut vođa navijača Partizana, tužilaštvo naložilo istragu

Napad na Radisavljevića u centru Beograda (foto: facebook/twitter video printscreen)

Miloša Radisavljevića Kimija, vođu navijačke grupe „Partizanovci“, napala je danas u Višnjićevoj ulici u centru Beograda nekolicina mladića za koju se veruje da su pripadnici suparničke grupe „Principi“ uhapšenog Veljka Belivuka. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu naredilo je policiji da pribavi snimke bezbednosnih kamera i otkrije ko su napadači.

Piše: Bojana Pavlović 

Nije poznato da li je u napadu iko teže povređen, a na snimku koji se ubrzo pojavio na društvenim mrežama vide se petorica napadača koji Radisavljevića i momka koji je bio s njim u društvu gađaju stolicama i drugim predmetima.

Kako su za KRIK potvrdili iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu dežurni tužilac je naredio policiji da pribavi snimke video-nadzora, utvrdi da li je neko povređen i otkrije identitet napadača.

Napad se dogodio na Dorćolu koji je poznat kao deo grada koji drži Radisavljevićeva ekipa. 

Radisavljević je ranije bio jedan od vođa grupe „Alkatrazׅ“ koja je bila najuticajnija na Partizanovoj južnoj tribini. Vođe ove grupe pohapšene su posle ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, a „nebranjenu“ tribinu preuzela je 2013. ekipa pod imenom „Janjičari“ Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koju su činili prebegli navijači drugih klubova. 

Radisavljević je u tom trenutku bio u zatvoru gde je služio kaznu zbog pretnji novinarki „Insajdera“ Brankici Stanković, a po izlasku je okupio novu navijačku grupu koja je navijala sa istočne tribine i ubrzo ponela ime „Partizanovci“.

Borba za prevlast na tribini pojačala se posle ubistva Stankovića 2016. kada je južnu tribinu preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja koji je grupu preimenovao u „Principi“. 

U javnosti je ostao upamćen događaj iz decembra 2017. kada se dogodila opšta tuča na južnoj tribini sa koje je Žandarmerija izvukla nekoliko muškaraca pretučene, krvave i gole do pasa. Ispostavilo se da su pretučeni bili hrvatski državljani koji su dovedeni kao pojačanje za Radisavljevićevu ekipu. Nakon ovog događaja Belivukova ekipa je Kimijevu grupu pogrdno prozvala „Splićani“.

Iza bitke za tribinu, kako se sumnja, bila je borba za prevlast nad poslovima sa drogom, a nered na tribini navodno je organizovao Filip Korać, uticajni kriminalac i i desna ruka vođe zemunskog klana Luke Bojovića, piše u dokumentu srpske bezbednosne agencije BIA koji poseduje KRIK. 

Radisavljevića ekipa je postepeno nasilno potiskivana kako je rastao Belivukov klan dok na kraju nije potpuno izbačena sa stadiona posle ubistva Ljubomira Markovića Kiće, vođe Alkatraza koji je po odsluženju kazne za ubistvo Tatona pokušao da povrati svoje mesto na tribini. Marković je ubijen u novembru 2019. godine u Beogradu, a ubistvo još nije rasvetljeno.

Belivukova ekipa sačekivala je Radisavljevićeve saradnike, pretila im, a snimke postavljala na društvene mreže šaljući mu poruku da je sledeći.

Radisavljević se sklonio, a u avgustu prošle godine Belivuk i njegovi saradnici su, kako sumnja tužilaštvo, oteli i ubili njegovog prijatelja i saradnika Gorana Veličkovića Goksija.  

Belivukova grupa je pohapšena početkom ove godine, a u javnosti se spekuliše ko će da preuzme navijanje, ali i nelegalne poslove. Iz zatvora, gde je služio kaznu zbog učestvovanja u ubistvu Tatona, pre nekoliko dana izašao je Đorđe Prelić Prela koji se navodno pridružio onome što je ostalo od Belivukovih saradnika.  

Belivuk i njegovi saradnici sumnjiče se za najmanje tri ubistva i otmice. Inače su bili bliski kavačkom klanu koji godinama ratuje sa škaljarskom kriminalnom grupom – kojoj je, između ostalih, bliska ekipa pomenutih Filipa Koraća i Luke Bojovića. Više o ratu klanova pročitajte ovde.

Pročitajte više o istrazi protiv Belivukove grupe

Comments are closed.