Jedan od učesnika u ubistvu Brisa Tatona izašao iz zatvora

Jedan od učesnika u ubistvu Brisa Tatona izašao iz zatvora

Đorđe Prelić (foto: MUP)

Vođa navijača „Partizana“ Đorđe Prelić koji je zbog učestvovanja u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona služio kaznu od 10 godina zatvora, pušten je na uslovnu slobodu. Prelić je najpre u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta i u ponovljenom postupku osuđen je za blaže krivično delo i kazna mu je drastično smanjena – na 10 godina zatvora.

Piše: Jelena Radivojević

Prelićevu molbu za uslovni otpust najpre je početkom juna odbio Viši sud u Beogradu. On se na ovu odluku žalio, a sudije Apelacionog suda u Beogradu uvažile su njegovu žalbu i pustile ga na slobodu.

On je tražio da, kako zakon predviđa, bude pušten ranije zbog dobrog vladanja pošto je odslužio dve trećine desetogodišnje kazne u koju se računa i vreme koje je proveo u pritvoru od 2014. godine kada je uhapšen u Španiji.

Zatvorsku kaznu za brutalno ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona iz septembra 2009. godine služi još samo Dejan Puzigaća.

Tatona i druge francuske navijače koji su u Beograd došli na fudbalsku utakmicu „Partizana“ i francuskog „Tuluza“, grupa „Partizanovih“ navijača napala je u centru grada. Tatona su brutalno prebili, nakon čega su ga sa ograde iznad stepeništa na Obilićevom vencu, sa visine od preko četiri metra, bacili na beton, kako je utvrdio sud. Nedugo nakon ubistva, policija je uhapsila deset mladića, navijača „Partizana“, a osumnjičene vođe – Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća bili su u bekstvu.

Tužilaštvo je naredne godine podiglo optužnicu u kojoj je detaljno opisalo napad, ali nije navelo ko je Tatona bacio sa vrha stepeništa, zbog čega je kasnije i preminuo. U optužnici je pisalo da su vođe „Partizanovih“ huliganskih grupa Ivan Grković, Dejan Puzigaća, Đorđe Prelić i Ljubomir Marković Kića pozvali pripadnike grupa da se okupe u Terazijskom parku, odakle su organizovali napad.

Tokom suđenja optuženi su negirali krivicu, a njihovi advokati isticali su da tužilaštvo nije jasno definisalo ko je od njih šta uradio, kao i da se optužnica zasniva na pretpostavkama.

Sudija Mirjana Ilić je u januaru 2011. godine optužene osudila na ukupno 240 godina zatvora, a vođe navijača su kao organizatori dobili najviše kazne – Prelić je osuđen na 35, Puzigaća na 32, a Marković i Grković na po 30 godina zatvora.

Devet meseci kasnije sudije Apelacionog suda u Beogradu prepolovile su kazne, ali ovo nije bila konačna presuda za Prelića i Puzigaću. Oni su uhapšeni u inostranstvu, a zatim izručeni Srbiji, nakon čega su zahtevali da im se ponovo sudi.

Prelić je u junu 2017. godine osuđen na 12 godina zatvora. Sudija Olivera Pajić utvrdila je da on nije bio organizator napada na francuske navijače, već da je bio učesnik. Apelacioni sud mu je kaznu smanjio na 10 godina, odnosno, na minimalnu propisanu za teško ubistvo.

Puzigaća i dalje služi trinaestogodišnju kaznu na koju je osuđen u ponovljenom postupku.

Više o slučaju pročitajte u našoj bazi Prosudi ko sudi.

Comments are closed.