Milovanović: Tužilaštvo bi trebalo da proveri kako je Mali stekao 24 stana

Milovanović: Tužilaštvo bi trebalo da proveri kako je Mali stekao 24 stana

Predrag Milovanović (foto: Udruženje tužilaca Srbije)

Član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović izjavio je da bi tužilaštvo trebalo da pokrene postupak i proveri da li je ministar Siniša Mali počinio neko krivično delo i kako je stekao 24 stana na bugarskom primorju. 

Piše: Bojana Pavlović

Milovanović je istakao da bi posle otkrića KRIK-a da je Mali nesumnjivo bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj tužilaštvo trebalo da proveri sve navode i dokaze i utvrdi da li je on počinio neko krivično delo.

„Tužilaštvo bi trebalo da proveri da li ima elemenata krivičnog dela pranja novca ili bilo kog drugog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i na koji način je Siniša Mali došao do tih stanova“, objasnio je Milovanović za Betu.

On je naglasio da je u ovom slučaju ključna uloga Uprave za sprečavanje pranja novca i policijske jedinice za finansijske istrage koje bi trebalo da, po zahtevu tužilaštva, pribave dokaze o novčanim transakcijima za kupovinu 24 stana u Bugarskoj. 

„Uprava za sprečavanje pranja novca, međutim, nalazi se u sklopu Ministarstva finansija kojim rukovodi Siniša Mali, pa je otud upitno da li bi javnost imala poverenje da će ta uprava obaviti svoj angažman delotvorno“, rekao je tužilac. 

Milovanović je dodao da bi upravo zbog toga tužilaštvo moglo i da „preskoči“ upravu koju kontroliše Mali i da koristeći međunarodnu pravnu pomoć pribavi dokumenta do kojih su došle druge države i novinari.

On je istakao da i Agencija za sprečavanje korupcije može da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu protiv svakog funkcionera koji nije prijavio imovinu, a što je po zakonu dužan da uradi.

Podsetimo, KRIK je 2015. godine otkrio da je Mali kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj – 23 apartmana je kupio kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a jedan na svoje ime. 

Mali je tada priznao da je vlasnik jednog stana, ali je tvrdio da je ostale kupio za klijenta čije je poslove u to vreme vodio. Mali je čak obećao novinarima da će novinarima dati ključeve od stanova ukoliko dokažu da su njegovi. 

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak provere imovine Malog i pronašla dokaze i transakcije koje su ukazivali na pranje novca. O tome je obavestila i tužilaštvo koje je, međutim, slučaj zatvorilo utvrdivši da nije bilo krivičnog dela.

Novinari su sada, u okviru novih dokumenata procurelih iz agencija za otvaranje ofšot firmi nazvanih „Pandorini papiri”, pronašli dokaze da je Mali bio vlasnik pomenutih ofšor firmi, pa tako i svih stanova u Bugarskoj. U pitanju su sertifikati o vlasništvu nad firmama u kojima se nesumnjivo vidi da je Mali bio njihov vlasnik. 

Mali je danas ponovo optužio novinare da lažu i uputio ih na nadležne. 

„Ako postoji bilo šta što nije urađeno u skladu sa zakonom, izvolite imate nadležne organe i ponesite sva ta vaša dokumenta nadležnim organima. To sam već prošao, kao što znate i sve dokazao i pokazao, nije problem ponovo”, kazao je Mali.

Pogledajte šta o Siniši Malom otkrivaju „Pandorini papiri“

Pročitajte naše prvo otkriće o slučaju „24 stana“

Comments are closed.