Mali ponovo optužio novinare da lažu i odbio da govori o ofšor firmama

Mali ponovo optužio novinare da lažu i odbio da govori o ofšor firmama

Siniša Mali (screenshot N1)

Iako su se u projektu „Pandorini papiri” pojavila dokumenta koja nesumnjivo pokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik ofšor kompanija koje su u Bugarskoj kupile stanove, on je danas javno rekao da novinari KRIK-a lažu i odbio da odgovori na pitanja novinarke N1.

Piše: Bojana Jovanović

„Na temu 24 stana, ja bih zamolio one koji se bave tom temom da prestanu da lažu, tako mogu da kažu da imam 240 stanova ili 2040 stanova, dakle nikakve razlike nema. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i već 10 godina zaredom sa svojom decom tamo idem na letovanje”, kazao je Mali novinarima okupljenim u Skupštini Srbije.

On nije želeo da objasni otkud njegov potpis na dokumentima koja dokazuju da je bio vlasnik dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva preko kojih je kupio stanove, niti da novinarki N1 odgovori na pitanje čemu su te kompanije služile. Umesto odgovora, Mali je pokušavao da skrene temu i govori o  predstavniku opozicije Draganu Đilasu.

Novinare je optužio i da se bave temom 24 stana jer ne mogu da dođu do računa Aleksandra Vučića.

„Dakle, nije njima problem meni da kažu ima jedan pa puta 24, da izmisle 24. To nije tema, tema je: ‘E, a kako ćemo i gde su računi Aleksandra Vučića’. On ih, naravno, nema jer lažu o svemu kao i do sada što lažu”, kazao je Mali.

Kazao je i da novinari treba da se obrate nadležnim organima i njima odnesu papire. 

„Ako postoji bilo šta što nije urađeno u skladu sa zakonom, izvolite imate nadležne organe i ponesite sva ta vaša dokumenta nadležnim organima. To sam već prošao, kao što znate i sve dokazao i pokazao, nije problem ponovo”, kazao je Mali.

Novinari KRIK-a, podsetimo, još 2015. godine otkrili su da je Mali kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj – 23 apartmana je kupio kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a jedan je uknjižio na svoje ime. U dokumentaciji koja se tiče kupoprodaje ovih stanova Mali je bio naveden kao direktor ofšor firmi. 

Nakon ovog otkrića Mali je novinare optužio da lažu. Kazao je da je vlasnik samo jednog stana i tvrdio da ne stoji iza ofšor kompanija, „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“ koje su kupile preostala 23 apartmana. 

Sada su novinari KRIK-a u okviru novinarskog istraživanja „Pandorini papiri” došli do novih dokumenata koja pokazuju da je Mali bio vlasnik pomenutih ofšor firmi, pa tako i svih stanova u Bugarskoj. U pitanju su sertifikati o vlasništvu nad firmama u kojima se vidi da je Mali bio njihov vlasnik.

Mali je, kako je ranije pisao KRIK, stanove kupio u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tada prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića – 2012. i 2013. godine. 

Nakon KRIK-ovog otkrića 2015. godine Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv Malog i u njemu utvrdila da postoje sumnje da je Mali učestvovao u pranju novca. Ove sumnje potvrdila je i Uprava za sprečavanje pranja novca – koja je otkrila i da je Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa i raspolagao novcem koji značajno prelazi njegove zvanične prihode.

Uprkos svemu tome, Više javno tužilaštvo u Beogradu nije pokrenulo istragu – obustavilo je postupak navodeći da nema dokaza da je izvršena neka kriminalna radnja.

Nakon toga, 2018. godine, Mali je napredovao i postao ministar finansija i dobio kontrolu nad Upravom za sprečavanje pranja novca. 

Više detalja pročitajte ovde

Comments are closed.