MASA najoštrije osudila pritisak na novinare KRIK-a

MASA najoštrije osudila pritisak na novinare KRIK-a

Foto: akademska-masa.org

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila napade provladinih medija i predstavnika izvršne vlasti koji danima lažno optužuju KRIK da sarađuje sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom kriminalne grupe i članom kavačkog klana. 

Piše: Bojana Jovanović

„MASA najoštrije osuđuje skorašnje napade predstavnika izvršne vlasti, prorežimskih glasonogovrnika u skupštini i provladinih medija na novinarke i novinare KRIK-a, kao i na sve njihove koleginice i kolege koji profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao istraživačkih novinara u alarmantno lošim uslovima po ovu profesiju u Srbiji“, piše u saopštenju

MASA podseća da se snažno zalaže za odbranu stručnosti i integriteta nosilaca svih profesija, a naročito novinarstva koje po prirodi svog posla doprinosi informisanosti i unapređenju obrazovanja čitavog društva.

„Trenutno je na udaru KRIK, tj. grupa istraživačkih novinara koji obavljaju važan i častan posao pisanja analitičkih tekstova kako bi ukazali na negativne pojave u društvu. Na već uobičajen način, u orkestriranoj kampanji prorežimskih tabloida, sa ciljem skretanja pažnje sa suštine problema, njima se bez ikakvih osnova i sudskih dokaza pripisuje saradnja sa vođom jedne kriminalne organizacije. MASA smatra da je ovo što se danas dešava novinarima KRIK-a samo još jedna brutalna manifestacija atmosfere u kojoj se nedvosmisleno očekuje da se profesionalnost struke podredi poslušništvu i podaništvu“, piše u saopštenju.

MASA dalje navodi da osuđuje ovaj kao i sve druge pokušaje brutalnog suzbijanja kritičke misli, jer ono neminovno vodi do degradacije društva u celini.

„U društvu bez kritike jedino se totalitarizam nesmetano razvija dok se svako ko se suprotstavi vlasti nemilosrdno gazi. Juče su to bili kritički nastrojeni intelektualci, danas su to novinari KRIK-a, sutra će to biti svaki građanin koji pretenduje da misli svojoj glavom. MASA pruža punu podršku KRIK-u, slobodnom i nezavisnom novinarstvu, i nastaviće da podržava sve one koji se zalažu za pravo na kritičko mišljenje, slobodu izražavanja i informisanja.“

Provladini mediji pokrenuli su u utorak kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da smo povezani sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana.

Mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije, organizacije civilnog društva, predstavnici evropskih tela i stranih ambasada osudili su ovu kampanju i podržali KRIK.

Nakon ovih reakcija oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvao medije da KRIK „puste da rade svoj posao“, ali se to nije desilo, već su oni nastavili sa napadom. 

KRIK, podsetimo, godinama piše o kriminalnoj grupi na čijem je čelu Belivuk, a otkrili smo i brojne veze koje su njegoivi saradnici imali u vrhu policije i politike. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.